Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΜΙΑ ... ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

1η ΜΑΊΟΥ ΜΑΝΟΣ ΛΟΊΖΟΣ



ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ- ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΠΑΣΧΑ 2009 ΜΑΚΡΙΣΙΑ



Η Φωτογραφία αυτή είναι πλέον αναμνηστική από τη " Λαμπρή" στα Μακρίσια και στην αυλή του σπιτιού μου. Διακρίνονται και τα μέλη της διευρυμένης οικογενειάς μου: αδέρφια, ανήψια και ......εγγόνια

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

25/4/1974 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΑΡΥΦΑΛΛΩΝ





Τη νύχτα της 24ης προς 25η του Απρίλη 1974 εκδηλώνεται στην Πορτογαλία στρατιωτικό κίνημα για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, που συμπλήρωνε 42 χρόνια. Ετσι, άρχισε η «Επανάσταση των γαρυφάλλων».
Στην καρδιά αυτού του κινήματος ήταν το Κίνημα Ενόπλων Δυνάμεων (ΚΕΔ), μια οργάνωση που συγκέντρωνε πολλούς κατώτερους και μεσαίους αξιωματικούς αλλά και αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη των πορτογαλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό που συνένωνε τα μέλη του ΚΕΔ ήταν η πεποίθηση ότι έπρεπε να τερματιστεί η αποικιοκρατική παρουσία της Πορτογαλίας στην Αφρική, αλλά και να τεθεί τέρμα στη δικτατορική διακυβέρνηση της χώρας, που είχε οδηγήσει σε εξαθλίωση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Αν προσθέσει κανείς την καλπάζουσα δυσαρέσκεια για τη διαρκή κοινωνική υποβάθμιση των στρατιωτικών, την πολιτική και ηθική ανυποληψία του λαομίσητου καθεστώτος Καετάνο και την ισχυρή επιρροή του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφωνόταν στους κόλπους των πορτογαλικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε το Φλεβάρη του 1974 όταν εκδηλώθηκε η ανοιχτή αντίθεση ενός μέρους της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας με την πολιτική της δικτατορίας. Τη νύχτα της 24ης του Απρίλη στρατιωτικές μονάδες από όλη τη χώρα κινούνται και καταλαμβάνουν όλα τα κρίσιμα σημεία. Τα ξημερώματα της 25ης του Απρίλη το κίνημα έχει επικρατήσει ολοκληρωτικά και ο δικτάτορας Καετάνο παραδίδεται στο στρατηγό Σπίνολα, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία εν ονόματι του ΚΕΔ. Από την πρώτη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ένα συνηθισμένο πραξικόπημα, αλλά μια πραγματική λαϊκή επανάσταση με πυροκροτητή το στρατό. Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύνονται στους δρόμους και ενώνονται με τους στρατιώτες, απειλώντας να λιντσάρουν τους ανθρώπους του λαομίσητου καθεστώτος. Οι πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώνονται από τις φυλακές, οι εργάτες καταλαμβάνουν τα εργοστάσια, ενώ ακτήμονες αγρότες καταλαμβάνουν λατιφούντια γαιοκτημόνων και δημιουργούν αυτοδιοικούμενους συνεταιρισμούς.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 42 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ





21 Απριλίου 1967. Οι συνταγματάρχες καταλύουν το Σύνταγμα.
Έξι ημέρες αργότερα ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος, μιλώντας εις "άπταιστον καθαρεύουσαν" σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, δίνει ένα πρώτο δείγμα όσων θα ακολουθούσαν επί επτά έτη:

“Μην ξεχνάτε, όμως, κύριοι, ότι ευρισκόμεθα προ ενός ασθενούς, τον οποίον έχομεν επί της χειρουργικής κλίνης και τον οποίον, εάν ο χειρουργός δεν προσδέση κατά την διάρκειαν της εγχειρήσεως διά της ναρκώσεως επί της χειρουργικής κλίνης, υπάρχει πιθανότης, αντί της εγχειρήσεως να του χαρίσει την αποκατάστασιν της υγείας, να τον οδηγήση εις θάνατον”. Χιλιάδες αγωνιστές συλλαμβάνονται, φυλακίζονται, βασανίζονται, τα ξερονήσια ξαναγεμίζουν.
Ολόκληρη η χώρα "προσδένεται", "ναρκώνεται" με συνθήματα περί πατρίδας - θρησκείας - οικογένειας, με λαϊκά σουξέ και ποδοσφαιρική πανδαισία.
Οι ακατάληπτες ομιλίες του δικτάτορα προβάλλονται κατά κόρον από τηλεοράσεως. Συνεπίκουροί του "Ανθρωποφύλακες". Βασανιστές που εργάζονται άοκνα για να καταστείλουν κάθε αντίδραση.
Δυστυχώς, που ορισμένοι αξιωματικοί, παιδιά φτωχών οικογενειών , χρησιμοποιήθηκαν ως δεσμώτες της ελευθερίας των Ελλήνων.

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ - ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ





Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα
ήταν η εκδήλωση με
θέμα «Ο άνθρωπος και το
Σύμπαν» που διοργάνωσε η Ζ’
ΕΠΚΑ Αρχαίας Ολυμπίας την 10/04/2009, με
κεντρικό ομιλητή τον Ηλείο
στην καταγωγή Φυσικό-Αστρο-
νόμο και Διευθυντή του Ευγε-
νιδείου Πλανηταρίου Διονύσιο
Σιμόπουλο.
Η ομιλία του Διονυσίου Σιμόπουλου, ήταν
σαν μια ξενάγηση σε μια…Πινακοθήκη στην
οποία παρουσιάστηκαν στιγμιότυπα από το
σύμπαν, έτσι την
χαρακτήρισε ο
ίδιος και έγινε ταυ-
τόχρονα ο «ξενα-
γός» όλων όσοι
π α ρ α β ρ έ θ η κ α ν
στην εκδήλωση. Ο
κ.Σιμόπουλος έκανε αναφορά στην προσπά-
θεια εξερεύνησης του πλανήτη, στα μέσα
που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, στην
ενέργεια των σωμάτων του σύμπαντος και
δη του ηλίου, τονίζοντας με χιούμορ
ότι…προλαβαίνουμε να βρούμε άλλο τόπο
να μετοικίσουμε, αφού σε 1,1 δισεκατομμύ-
ρια χρόνια ο ήλιος δεν θα υπάρχει, καθησυ-
χάζοντας έτσι το κοινό του. Μίλησε για τη
γέννηση των άστρων και για τον θάνατό
τους, καθώς επίσης για μια σειρά άλλων ση-
μαντικών στοιχείων που συνδέουν τον άν-
θρωπο με το σύμπαν, ο οποίος τελικά είναι
αναπόσπαστο κομμάτι του.
Δυστυχώς είμαστε πολλοί λίγοι εκει.

Σάββατο 4 Απριλίου 2009