Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

29 ΜΑΪΟΥ 453 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ-ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ


«...Η ελληνική γλώσσα, ο άνθρωπος, η θάλασσα …. Για κοιτάξτε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πώς, απʼ την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα. Κι αυτό δε σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε την Κλυταιμνήστρα που μιλά στον Αγαμέμνονα, είτε την Καινή Διαθήκη, είτε τους ύμνους του Ρωμανού και του Διγενή Ακρίτα, είτε το Κρητικό Θέατρο και τον Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι. Και όλοι αυτοί, οι μεγάλοι και οι μικροί, που σκέφτηκαν, μίλησαν, μέτρησαν ελληνικά, δεν πρέπει να νομίσετε πως είναι σαν ένας δρόμος, μια σειρά ιστορική που χάνεται στη νύχτα των περασμένων και βρίσκεται έξω από σας. Πρέπει να σκεφτείτε πως όλα αυτά βρίσκουνται μέσα σας, τώρα, βρίσκουνται μέσα σας όλα μαζί, πως είναι το μεδούλι των κοκάλων σας, και πως θα τα βρείτε αν σκάψετε αρκετά βαθιά τον εαυτό σας. Αλλά για να κάνετε αυτή τη δουλειά, για να επιδοθείτε σʼ αυτή την εσωτερική προσήλωση, θα σας βοηθήσουν οι άνθρωποι του καιρού σας, που με τον καλύτερο τρόπο μπόρεσαν να εκφραστούν στην ελληνική γλώσσα. Γιʼ αυτό, καθώς πιστεύω, η σύγχρονή μας λογοτεχνία είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε, όχι μόνο την αρχαία λογοτεχνία, αλλά και όλη την ελληνική παράδοση. Πόσες ερμηνείες για τη λιτότητα της αρχαίας τέχνης δεν θα ήταν περιττές λ.χ. αν μπορούσαμε να νιώσουμε καλά την τέχνη ενός δημοτικού τραγουδιού;....».
ΣΕΦΕΡΗΣ, Δοκιμές
Απόσπασμα ομιλίας προς στους μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου της Αλεξάνδρειας, τηνΤρίτη 10 Ιουνίου 1941

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΜΕΡΤΑ" ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


*Ιδιαίτερη ικανοποίηση ένιωσα διαβάζοντας το σχόλιο του συνεργάτη σας (ΠΑΠ-ΤΕΤΡ), στο φύλλο της 11-5-2010, με τον τίτλο «Τελώνες και Φαρισαίοι»Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενέδωσε στις πιέσεις μιας προνομιούχου υπαλληλικής κατηγορίας του Δημοσίου (Τελωνειακών, ίσως και όχι μόνον σ' αυτούς) και πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από την ψήφιση του φορολογικού νόμου που, εκτός των άλλων, καταργεί το σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης και μειώνει κατά ένα ποσοστό τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, έσπευσε να αντικαταστήσει τις απώλειες από τις ρυθμίσεις αυτές, με την επιβολή "τέλους για τελωνειακές εργασίες" -αλήθεια ποιες- σ' όλους τους λογαριασμούς που εκδίδει η ΔΕΗ.
Το επαχθές αυτό μέτρο -ανεξάρτητα αν η επιβάρυνση κατά τους ισχυρισμούς του υπουργείου είναι μικρή, που όμως στο σύνολό της είναι ένα τεράστιο ποσό- είναι όχι μόνο ηθικά, οικονομικά και νομικά απαράδεκτο, αλλά η επιβολή του προσβάλλει και τη λογική μας. Ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών ότι τάχα είναι δημόσιο έσοδο και ότι αυτό δεν πηγαίνει στο ταμείο των τελωνειακών αλλά στον προϋπολογισμό του κράτους!!! Παραλείπει όμως να ανακοινώσει ότι με νόμο (επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη) τα ΔΕΤΕ και άλλες κρατήσεις αποτελούν και αυτά δημόσια έσοδα.
Το υπουργείο και οι άμεσα ωφελούμενοι υπάλληλοι, διά των εκπροσώπων τους, «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» ότι τάχα το έσοδο αυτό δεν θα αναπληρώσει, ίσως και αυξήσει, το επίδομα κάθε τελωνειακού υπαλλήλου, αλλά τα ταμεία του κράτους!!!
Για να μην ταλαιπωρούν λοιπόν τη λογική μας και επειδή η διαφάνεια είναι διακηρυγμένη αρχή, προκαλούνται οι υπεύθυνοι του υπουργείου και της ομοσπονδίας των τελωνειακών να δημοσιοποιήσουν αμέσως ποιο είναι το ποσό που καταβάλλεται ως επίδομα των τελωνειακών (δηλαδή η πίτα) τον Απρίλιο του 2010 και ποιο θα είναι κάθε μήνα, μετά την επιβολή του "αθώου τέλους"».
Κ.Χ.Αθήνα

Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΡΟΤΥΠΙΑ" 21/05/2010

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010



Τούτος ο Μάης, είναι πράγματι αλλιώτικος!
Τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια, οι περισσότεροι από τους συνέλληνες, και κατ επέκταση το κράτος, ξοδεύαμε πολλά περισσότερα από αυτά που μπορούσαμε δανειζόμενοι, και τώρα ήρθε ο λογαριασμός !.
Εκ μέρους των ευαισθητοποιημένων και για λογαριασμό των παχύδερμων, των ιδιοτελών, αφασιακών και βολεμένων νεοελλήνων, ζητώ συγγνώμη από τα θύματα των αγώνων για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Βρήκα λοιπόν αυτό το ποίημα- τραγούδι του N. Γκάτσου που ίσως ταιριάζει στη περίσταση

Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Δήμητρα Γαλάνη

{Παράξενη πρωτομαγιά
μ' αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια
ηρθ' ο καιρός του "έχε γεια"
τι να την κάνεις πια την περηφάνια.} δις

Στα δυο σου μάτια τα χρυσαφιά
σκοτάδι πέφτει και συννεφιά
ποιες μπόρες φέρνεις και ποιες βροχές
σε κουρασμένες νεκρές ψυχές
σε κουρασμένες νεκρές ψυχές.

{Παράξενη πρωτομαγιά
ο ήλιος καίει το πέλαγο στη δύση
μα της καρδιάς την πυρκαγιά
πού θα βρεθεί ποτάμι να την σβήσει.} δις

Στα δυο σου μάτια τα χρυσαφιά
σκοτάδι πέφτει και συννεφιά
ποιες μπόρες φέρνεις και ποιες βροχές
σε κουρασμένες νεκρές ψυχές
σε κουρασμένες νεκρές ψυχές.

{Παράξενη πρωτομαγιά
μ' αγκάθια πλέκουν σήμερα στεφάνια
ηρθ' ο καιρός του "έχε γεια"
τι να την κάνεις πια την περηφάνια.} δις

Παράξενη πρωτομαγιά, παράξενη πρωτομαγιά.