Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΜΑΚΡΙΣΙΑ :Η ΧΩΡΙΑΝΗ ΒΡΥΣΗ ΚΑΙ Ο « ΓΕΡΟ-ΛΟΥΖΑΣ»

           

Αν θα ρωτούσε κάποιος έναν που κρυώνει, τι είναι το σημαντικότερο πράγμα στον κόσμο, θα απαντούσε, χωρίς δεύτερη σκέψη: η ζέστη!. Αν η ίδια ερώτηση απευθυνόταν σε έναν που πεινάει, η απάντηση θα φάνταζε αυτονόητη: το φαγητό!. Αν, κατά τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 ρωτούσε κάποιος περαστικός τους κατοίκους της τότε κοινότητας Μακρισίων , ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό, όλοι θα απαντούσαν: το νερό!

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 όλο σχεδόν το χωριό( 3000 περίπου μόνιμοι κάτοικοι) έπιαναν νερό από τη «χωριανή» βρύση. Για εκατοντάδες χρόνια υπήρχε μια πηγή ακριβώς κάτω από το νεκροταφείο, η οποία εξυπηρετούσε τις βασικές ανάγκες του χωριού. Γυναίκες, κατά κανόνα, συνωστιζόταν προκειμένου να πάρουν σειρά για να γεμίσουν τα διάφορα δοχεία με νερό. Από τα πιο συνηθισμένα δοχεία ήταν η στάμνα(Βίκα), το ξύλινο βαρέλι και ο ντενεκές (Λάτα). Όπως ήταν φυσικό, στο σπίτι κάναμε περιορισμένη χρήση του βασικού και αναγκαίου αυτού αγαθού, για προφανείς λόγους.. Είχαμε άλλωστε «συνηθίσει» να κάνουμε οικονομία παντού: στο ψωμί, στο λάδι, να προσέχουμε τα λιγοστά ρούχα, ακόμη και στο φαγητό Όλα αυτά όχι βέβαια από ελεύθερη επιλογή αλλά από ανάγκη.

Η χωριανή λοιπόν βρύση ήταν η ζωοδόχος πηγή για τα Μακρίσια μέχρι αρχές της δεκαετίας του 1960. Εκτός όμως από το πολύτιμο νερό, η βρύση προσφερόταν και ως τόπος συναναστροφής , ένα δηλαδή είδος γυναικείου καφενείου, όπου εκεί οι γυναίκες μάθαιναν και σχολίαζαν τα «νέα».

Στις κοινοτικές εκλογές του 1960 πρόεδρος εκλέγεται ο Βασίλης Σαραντόπουλος ή όπως ήταν γνωστός στο χωριό «ο γερο Λούζας», που επί των ημερών του έγινε η υδροδότηση του χωριού. Όταν λέμε υδροδότηση εννοούμε την κατασκευή ενός υποτυπώδους κοινοτικού υδραγωγείου, και η τοποθέτηση κοινόχρηστης τεχνητής βρύσης σε καμιά δεκαριά σημεία σε όλο το χωριό. Το έργο αυτό- για την εποχή του- φάνταζε τεράστιο και το σημαντικότερο από την ίδρυση του οικισμού..

Αν και στη συνείδηση των παλαιότερων κατοίκων, η χωριανή βρύση εξακολουθεί να παραμένει σημείο αναφοράς για πολλές μικρές και καθημερινές ανθρώπινες ιστοριούλες, ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι οι Μακρισαίοι που, και σήμερα ακόμη, μιλούν με θαυμασμό για εκείνον τον μακαρίτη, τον Γερο Λούζα., που πριν από πενήντα χρόνια έφερε το νερό στα Μακρίσια και απάλλαξε ένα ολόκληρο χωριό από την καθημερινή ταλαιπωρία.

Αφορμή για τούτη την αναφορά υπήρξε η συνάντηση και η συζήτηση με την εγγονή του αείμνηστου προέδρου Βασιλική Σαραντοπούλου.









Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ (ΕΡΑ) ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΛΟΓΟΣ

                
Ακούγοντας πάνω από 30 χρόνια κρατικό ραδιόφωνο, και τα τελευταία χρόνια το μουσικό πρόγραμμα στο Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα, αποκόμισα μια μοναδική εμπειρία. Υπήρχαν μουσικές εκπομπές πραγματικά ψυχαγωγικές και υψηλής αισθητικής απόλαυσης, καθώς και εκπομπές- αφιερώματα σε προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και της μουσικής, σε πνευματικούς δηλαδή ανθρώπους.

Δεν έλειπαν ωστόσο και εκπομπές του κρατικού ραδιοφώνου, οι οποίες αντέγραφαν τις πιο ευτελείς εκπομπές της ιδιωτικής επαρχιακής ραδιοφωνίας. Οι εκπομπές αυτές στο κρατικό ραδιόφωνο απευθύνονταν περισσότερο σε πελάτες- καταναλωτές παρά σε υποψιασμένους πολίτες. Τέτοια κρούσματα ήταν πολλά . Το λεγόμενο ανάλαφρο τραγούδι βαφτιζόταν «λαϊκό» και προβαλλόταν με τη δικαιολογία ότι «τέτοια τραγούδια ζητάει ο …πελάτης». Έτσι, αντί να προβάλλονται τραγούδια- έργα τέχνης, ανεξάρτητα από το είδος (λαϊκό, έντεχνο, συμφωνικό κλπ), πλασσάρονταν τραγούδια όπως τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης .

Η οποιαδήποτε κριτική προς το φαινόμενο αυτό περιοριζόταν στην πιο γενική, απλουστευτική και ίσως βολική άποψη: για όλα φταίει η κηδεμονία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Δεν εξαιρώ βέβαια ούτε τον γράφοντα από αυτή την κριτική προσέγγιση,

Η άποψη μου όμως άλλαξε όταν συζήτησα το ζήτημα με πρόσωπο, που μέχρι την κατάργηση της ΕΡΤ (11/6/2013). είχε τον πρώτο θεσμικό ρόλο στην Ελληνική Ραδιοφωνία: ήταν Γενικός Διευθυντής στην Ε..Ρ Α, δηλαδή ήταν μέχρι πρόσφατα το «αφεντικό» στο κρατικό ραδιόφωνο. Σε μια τυχαία συνάντηση μαζί του, αποκάλυψε ότι πέρασε αρκετός χρόνος ώστε να καταφέρει να βελτιώσει λίγο το μουσικό πρόγραμμα που έντυνε τις ποδοσφαιρικές ( κατ ευφημισμό αθλητικές) εκπομπές της ΕΡΑ ΣΠΟΡ.. Για πολλά χρόνια το τραγούδι που ακουγόταν ήταν εκείνο που παιζόταν στα σκυλάδικα της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80 . Γενικότερα, όπως άφησε ο συνομιλητής μου να εννοηθεί, στην ΕΡΑ είχαν κυριαρχήσει ιδιοκτησιακές αντιλήψεις στους περισσότερους που κατείχαν την εξουσία του μικροφώνου, ενώ πολλές προσπάθειες για βελτίωση- κατά καιρούς, απέβαιναν άκαρπες, αφού σκόνταφταν στην απροθυμία της δικτατόρων της μετριότητας.

Ασφαλώς και υπήρχαν φωτεινά παραδείγματα σημαντικών εκπομπών, θεωρώ όμως ότι το αρνητικό περνάει πιο εύκολα στον κόσμο και ακυρώνει, σε τελική ανάλυση, κάθε φιλότιμη προσπάθεια σε οποιονδήποτε τομέα δραστηριότητας και ιδιαίτερα στο δημόσιο. Και το χειρότερο: οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι έχουμε απωλέσει τη λεγόμενη έξωθεν καλή μαρτυρία( αν βέβαια υπήρχε ποτέ) και έτσι το έδαφος είναι πρόσφορο σε οποιεσδήποτε ….μεταρρυθμίσεις-απολύσεις.

.



   

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ "ΑΛΛΑΖΕΙ "ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ


                
Πάλι αλλαγές στο Λύκειο. Για άλλη μια φορά σχεδιάζονται αλλαγές στο σχολείο. Πολλές φορές , μεταπολεμικά, σχεδιάστηκαν, ρυθμίσεις ή και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, οι οποίες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των υπευθύνων, στόχευαν στη ριζική αναμόρφωση και τελικά στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Σχεδόν κανένας απόφοιτος Λυκείου δεν γνωρίζει άριστα μια ξένη γλώσσα, ούτε στοιχειώδη γνώση μουσικής ή χορού. Όσο για την εισαγωγή σε ένα Τμήμα Α.Ε.Ι. ή ΤΕΙ το «εισιτήριο» είναι πανάκριβο. Διαχρονικά έχει στηθεί η γνωστή σε όλους μας βιομηχανία των ιδιαιτέρων, στην οποία- εκτός από τους γονείς και μαθητές- εμπλέκονται και καθηγητές του δημοσίου σχολείου. Έτσι η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο συναρτάται απολύτως με το «πάχος» του πορτοφολιού.

Ας δούμε, συνοπτικά, τις επικείμενες αλλαγές, όπως παρουσιάζονται μέσα από τον τύπο

. «…..Στόχος είναι οι αλλαγές να ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην πρώτη τάξη του Λυκείου. Σύμφωνα με τα «Νέα» δίνεται βάρος στα μαθήματα Γενικής Παιδείας στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου σε μία προσπάθεια του υπ. Παιδείας να προσφέρει στους μαθητές τις απαιτούμενες γνώσεις και να αποσυνδέσει το Λύκειο από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα των τριών τάξεων αλλά και σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων και στον υπολογισμό της βαθμολογίας.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου, στην Α” Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται 34 ώρες, θα έχουν 9 υποχρεωτικά μαθήματα και ένα μάθημα επιλογής. Στη Β” Λυκείου 30 ώρες Γενικής Παιδείας, 5 ώρες μαθήματα προσανατολισμού και στην Γ” Λυκείου 12 ώρες γενικής παιδείας και 20 ώρες μαθήματα προσανατολισμού .Παράλληλα, το σχέδιο νόμου προβλέπει 4 από 5 επιστημονικά πεδία: 1ο Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες, 2ο Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, 3ο Επιστήμες Υγείας και 4ο Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες.

Οι μαθητές της Γ” τάξης με την έναρξη του σχολικού έτους και όχι αργότερα από τη 10η Οκτωβρίου επιλέγουν μέχρι δύο πεδία. Επίσης, μια από τις βασικές αλλαγές είναι ότι για την πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα μετράει και ο βαθμός απολυτηρίου όλων των τάξεων λυκείου. Ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α” τάξης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της Β” τάξης με 0,7 και της Γ” τάξης με 0,9. Το άθροισμα θα διαιρείται δια τρία και το πηλίκο θα αποτελεί τον βαθμό προαγωγής και απόλυσης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει δύο σενάρια για την προσμέτρηση του βαθμού προαγωγής και απόλυσης. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, βαθμός προαγωγής και απόλυσης μεγαλύτερος του μέσου όρου βαθμολογίας των 4 πανελλαδικών εξεταζομένων μαθημάτων: όταν συμβαίνει αυτό τότε ο μέσος όρος των μαθημάτων πολλαπλασιάζεται με συντελεστές 0,5 και 0,7 και 0,9 και τα γινόμενα αυτών αθροίζονται και διαιρούνται δια τρία. Έπειτα το πηλίκο θα λογίζεται ως 5ος βαθμός για την εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, βαθμός προαγωγής και απόλυσης μικρότερο του με΄σου όρου βαθμολογίας των 4 πανελλαδικών εξεταζομένων μαθημάτων: σε αυτήν την περίπτωση ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α” Λυκείου προσαυξημένος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με συντελεστή 0,5, ο γενικός βαθμός προαγωγής της Β΄τάξης προσαυξανόμενος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με 0,7 και ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ΄τάξης προσαυξανόμενος κατά μία μονάδα και πολλαπλασιαζόμενος με 0,9 αθροίζονται και διαιρούνται δια του τρία. Το πηλίκο λογίζεται ως 5ος βαθμός για την εισαγωγή των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

-Μειώνονται σε 4 από 6 τα μαθήματα στις Πανελλαδικές εξετάσεις

-Ο απολυτήριος βαθμός κάθε τάξης θα προσμετράται για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

-Μόνο μαθήματα Γενικής Παιδείας θα διδάσκονται στην Α” Λυκείου. Αντίθετα στην Γ” τάξη οι ώρες των μαθημάτων Κατεύθυνσης θα είναι περισσότερες

-Προαιρετική τάξη μαθητείας ενός επιπλέον έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Οι μαθητές θα εργάζονται 28 ώρες την εβδομάδα σε επιχειρήσεις αμειβόμενοι

-Οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από τη νέα σχολική χρονιά (2013-2014)…..».

πηγή : protothema.gr





Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Η ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

                        

Τούτες τις μέρες αρχίζει ο τρύγος της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην περιοχή μας. Ο τρύγος, και κατ επέκταση η συγκομιδή, είναι το τελικό στάδιο της διαδικασίας στην ετήσια καλλιέργεια της σταφίδας. Ολόκληρες γενιές  έζησαν από τον λεγόμενο μαύρο χρυσό της Πελοποννήσου. Στην παραδοσιακή αγροτική κοινωνία, η οποία- συμβατικά ορίζεται μέχρι τέλη της δεκαετίας του 1960- στην καλλιέργεια της σταφίδας συμμετείχαν όλα τα μέλη της οικογένειας. Κορύφωση της όλης προσπάθειας θεωρείται ο τρύγος, όπου η ποσότητα και η ποιότητα του καρπού προσδιορίζει και την οικονομική «ευρωστία»  της φαμελιάς.
Στο βασικό αυτό παραδοσιακό προϊόν της περιοχής μας είναι αφιερωμένη η σημερινή μας ανάρτηση  (σύντομη ιστορική αναδρομή), ως ένδειξη σεβασμού και μνήμης για τους αδικαίωτους σκαφτιάδες-  αγρότες  μας.

Σπάνια η ιστορία ενός τόπου έχει συνδεθεί τόσο στενά με ένα αγροτικό προϊόν όσο η περιοχή της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου με την σταφίδα. 
Η καλλιέργεια της μέχρι την απελευθέρωση (1830) ήταν σχετικά περιορισμένη. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους, η καλλιέργεια της άρχισε να παίρνει εντυπωσιακές διαστάσεις λόγω της εξωτερικής ζήτησης του προϊόντος στην ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως την αγγλική. 
Πλοία γεμάτα σταφίδα έφευγαν από τα λιμάνια της Πελοποννήσου με προορισμό τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, Μέχρι το 1860 οι εκτάσεις με σταφιδαμπέλους έφτασαν τα 120.000-150.000 στρέμματα ενώ κατά το χρονικό διάστημα 1830-1860 ο όγκος της σταφιδοπαραγωγής δεκαπλασιάστηκε ακολουθώντας την αντίστοιχη αύξηση των εξαγωγών. Τις δύο επόμενες δεκαετίες, η σταφίδα έγινε το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν του Ελληνικού Βασιλείου. 
Γύρω από την παραγωγή και το εμπόριο της σταφίδας πλέχτηκε σιγά-σιγά ένα δίκτυο δραστηριοτήτων που σχημάτισε μια ιεραρχική πυραμίδα. Από τον μικροκαλλιεργητή, τον μικρέμπορο του χωριού ως τον έμπορο της ενδιάμεσης πόλης και τον μεγαλέμπορο.
 Η σταφίδα απαιτούσε ένα ολόκληρο φάσμα απασχολήσεων. Ωστόσο αυτή η άνθηση της περιοχής χάρη στην παραγωγή και το εμπόριο της σταφίδας σκιάστηκε συχνά.
 Τα πρώτα σύννεφα εκδηλώθηκαν κατά την δεκαετία του 1850 εξ αιτίας της επιδημίας φυλλοξήρας και το 1877, τα σύννεφα επανεμφανίζονται με την ύφεση της αγγλικής αγοράς. Την κατάρρευση των τιμών απέτρεψε το μεγάλο άνοιγμα των γαλλικών αγορών τον Οκτώβριο του 1879, το οποίο οφειλόταν στην πτώση της γαλλικής οινοπαραγωγής λόγω της φυλλοξήρας που έπληξε τα γαλλικά αμπέλια.
 Η σταφίδα έγινε περιζήτητη και η αγροτική παραγωγή προσαρμόσθηκε σ’ αυτή την ευνοϊκή συγκυρία.
 Η κατασκευή του σιδηροδρόμου και συγκεκριμένα της γραμμής Πύργου Κατακόλου, που λειτούργησε στις 3 Φεβρουαρίου του 1883 και ήταν η πρώτη σε ολόκληρη την Ελλάδα, και αμέσως μετά η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιώς — Καλαμάτας που συνέδεε όλες τις σημαντικότερες πόλεις μαρτυρούν την άνθιση και τη σπουδαιότητα του εμπορίου της σταφίδας.
 Όμως, οι νέοι γαλλικοί αμπελώνες που είχαν εν τω μεταξύ φυτευτεί, καρποφόρησαν, η γαλλική αγορά έκλεισε και άρχισε η περίφημη σταφιδική κρίση που υπήρξε καταλυτική για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Από την χρυσή εποχή δεν έμειναν παρά μόνο συντρίμμια, η τοκογλυφία άνθησε, η μετανάστευση — μοναδική διέξοδος για όσους δεν μπορούσαν να απορροφηθούν στην τοπική αγορά εργασίας — άρχισε και ήταν μαζική, το σταφιδικό κίνημα έκανε την εμφάνιση του και δόνησε τις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές. Η κατάρρευση του σταφιδεμπορίου ήταν πλέον γεγονός, είχε πλήξει ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία και την κοινωνία και είχε σπείρει τον πανικό στους κατοίκους.
 Κύρια αιτία της σταφιδικής Κρίσης του 1890 ήταν η ανυπαρξία σταφιδικής πολιτικής. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει την Κρίση παίρνοντας διάφορα μέτρα μεταξύ των οποίων ήταν η προστασία της παραγωγής με την πολιτική της παρακράτησης (διαχωρισμός των ποιοτήτων, εξαγωγή των καλυτέρων και αποθήκευση και προώθηση των κατωτέρων στην οινοποιία και την οινοπνευματοποιία), όμως οι συνέπειες της κρίσης ήταν πλέον ανεπανόρθωτες.
 Η ανάγκη διάθεσης του προϊόντος ήταν ωστόσο επιτακτική και μόνη διέξοδος ήταν πλέον η εσωτερική αγορά.
 Το απούλητο πλεόνασμα της σταφίδας δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την δημιουργία δραστηριοτήτων βιομηχανικής μετατροπής του. Η σταφιδική κρίση σηματοδοτεί τη βιομηχανοποίηση της περιοχής και κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα αρχίζει μια διαδικασία βιομηχανικής απογείωσης με τη δημιουργία πολυαρίθμων οινοποιείων, οινοπνευματοποιείων και ποτοποιείων.

Σημείωση: τα στοιχεία αντλήθηκαν  από την ιστοσελίδα: http://proiontaagrotika.blogspot.gr/