Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Είδηση πριν από εκατό είκοσι χρόνια. Μας θυμίζει τίποτα;

  1. 1827, παύση πληρωμών
  2. 1843, προσωρινό χρεοστάσιο (παύση πληρωμών)
  3. • 1827-’78, αποκλεισμός από τις διεθνείς χρηματαγορές (άτυπος HΟΕ)
  4. • 1857, Hιεθνής Οικονομική Εξεταστική Επιτροπή (επισήμως άτυπος HΟΕ).
  5. • 1860, προσωρινή ανάπαυση (!) πληρωμών του εξωτερικού χρέους.
  6. • 1864, νέα συμφωνία & αναδιάρθρωση αποπληρωμής του χρέους.
  7. • 1878-79, ανοίγουν οι “κρουνοί” δανειοδότησης …
  8. 1893, …δυστυχώς ε̟τωχεύσαμεν …
  9. • 1898, διακανονισμός & Hιεθνής Οικονομικός Έλεγχος (HΟΕ)
  10. • 1921, μερική παύση πληρωμών και
  11. • 1922, αναγκαστικό δάνειο & σωτηρία
  12. • 1928 -‘32, συμβιβασμοί
  13. 1932, προσωρινό χρεοστάσιο (παύση πληρωμών)
  14. • 1932-‘33, επανάληψη πληρωμών και διακανονισμός
  15. 1942-’43, παύση πληρωμών (εξωγενείς παράγοντες)
  16. • 1953, Νομισματική μεταρρύθμιση, υποτίμηση της δραχμής
  17. σύνδεση με το δολάριο - προσωρινή σωτηρία
  18. • 1964, δανειακή σύμβαση με την οποία ρυθμίζονταν τα προπολεμικά χρέη.
  19. • 1973 & 1978, πετρελαϊκές κρίσεις …
  20. • 1985, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας
  21. 2010
  22. …………………..

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Αλέξης Τσίπρας, Ένα χρόνο πρωθυπουργός Ελλάδας



 

 Σας συγχαίρω, μετά πολλής θλίψεως.
Με αυτά τα λόγια  ο Εμ. Ροΐδης συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Θ. Δηληγιάννη 3 Μαΐου 1895 .
Ένα χρόνο μετά δικαιούμαι, νομίζω, να επικαλεστώ ένα «προφητικό» σχόλιό μου, που δημοσίευσα στο ιστολόγιο μου οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015.
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Στις επικείμενες εκλογές (25/01/2015), με βάση τις δημοσκοπήσεις , Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και επομένως η επόμενη κυβέρνηση. Μπορεί να είναι αυτοδύναμη ή και κυβέρνηση συνεργασίας. Οι σημερινοί κυβερνώντες προβάλλουν  διάφορα  επιχειρήματα, όπως: σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα μπει σε περιπέτειες , με αποτέλεσμα την έξοδο μας από την Ευρωζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ , από την άλλη, διαβεβαιώνει ότι ό ευρωπαϊκός προσανατολισμός  της Ελλάδας είναι σταθερή του επιδίωξη.
 Προσωπικά  εκτιμώ ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ  δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν. Και αυτό γιατί, πολύ πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει θεαματική στροφή σε σχέση με το «σκίσιμο» των μνημονίων. 
 Εκτιμώ, επίσης ότι η αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την ίδια οικονομική πολιτική, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις . 

Η πρόβλεψή μου αυτή βασιζόταν στην  πολιτική ιστορία του νεοελληνικού κράτους, από το 1830 μέχρι σήμερα.

Το παρακάτω παράθεμα  τεκμηριώνει τους παραπάνω ισχυρισμούς μου.

 «Δια της πλειστάκις τονισθείσθης αδεξιότητος ην εδείξαμεν, εδώσαμεν την εντύπωσιν ότι ενεπαίζαμεν τους ξένους δανειστάς. Ηστάσις μας αύτη είχε τόσον εξαγριώσει μερικάς Δυνάμεις, ώστε οι αντιπρόσωποι τούτων  ήλθον εις Αθήνας, με σχέδιον ελέγχου πολύ αυστηρότερον του εν τέλει επιβληθέντος. Διό και ο επιτευχθείς συμβιβασμός κατήντησε να θεωρηθεί, και δικαίως, ως ελληνική επιτυχία». 
Το σχόλιο αυτό του καθηγητή Ανδρεάδη αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις με την τότε τρόικα (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος ) που  είχε επιβληθεί στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του 1893 και την ατιμωτική ήττα του 1897

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

1516 : Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ



500 χρόνια από την έκδοση της «Ουτοπίας» του Τόμας Μορ
Απεικόνιση του νησιού Ουτοπία. Η «Ουτοπία», της οποίας ο τίτλος είναι λέξη πλασμένη από τον Μορ, από τις ελληνικές λέξεις ου και τόπος, περιγράφει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα ενός ανύπαρκτου τόπου, ενός νησιού, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτε την κατάσταση που επικρατούσε στα δυτικά κράτη της εποχής εκείνης.


Συμπληρώνονται τη χρονιά τούτη 500 χρόνια από την έκδοση της Ουτοπίας του Τόμας Μορ το 1516. Επί μισή χιλιετία η ανθρωπότητα έζησε με την ουτοπική σκέψη στο μαξιλάρι της. Ο Peter Burke, στην Ιστορία του Μέλλοντος, αλλά και άλλοι ιστορικοί, αποδίδει και τη γέννηση του μέλλοντος εκείνη την εποχή. Eως τότε το μέλλον θεωρούνταν προδιαγεγραμμένο. Εκτοτε μπορούσε να προσχεδιαστεί, να διερευνηθεί με πιθανότητες, να επινοηθεί. Η Ουτοπία ήταν μια ένδειξη αυτής της νέας διανοητικής στάσης. Σχετίζεται άμεσα με το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της Αγγλίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, δηλαδή με τις περιφράξεις της αγροτικής γης (encolosures). Αναφέρεται με σαφήνεια στις κοινωνικές συνέπειες της ιδιωτικοποίησής της. Καταστροφή της γεωργίας, επομένως έλλειψη σιτηρών και ακρίβεια των αγροτικών προϊόντων, μαζική έξοδος των χωρικών, αναπτυσσόμενος κύκλος παραβατικότητας και καταστολής από την ανέχεια και την ανεργία στις πόλεις. «Τα πρόβατα έγιναν αδηφάγα, τρώνε ακόμη και ανθρώπους». Πολλές ουτοπίες, όπως αυτή, θέτουν με μεγάλη σαφήνεια και επιμονή το πρόβλημα του τι να γίνει, της αλλαγής της πραγματικότητας, με μαθήματα που αντλούν από την ίδια την πραγματικότητα.

Ο συσχετισμός με την τύχη του αγροτικού πληθυσμού δεν είναι η μοναδική αναφορά στην εποχή. Η εξερεύνηση της Αμερικής, του Νότιου Ημισφαίριου και των νησιωτικών αρχιπελαγών του Ειρηνικού βρήκε απήχηση με άμεσες αναφορές σε όλα τα ουτοπικά μυθιστορήματα. Οι περιγραφές των ιθαγενών κοινωνιών διαβάστηκαν ως ουτοπικά κείμενα, και η Αμερική υπήρξε τόπος έμπνευσης και εφαρμογής ουτοπικών οραμάτων. Ηταν η γη της επαγγελίας και η Νέα Ιερουσαλήμ για τους πουριτανούς και τις πολυάριθμες προτεσταντικές αιρέσεις της Ευρώπης. Η μακροβιότερη, και ξεχασμένη σήμερα, ουτοπική πολιτεία δημιουργήθηκε από τους Ιησουίτες στις όχθες του Ρίο ντε λα Πλάτα (σημερινή Παραγουάη) το 1607 και επέζησε ως το 1767. Τέλος, ο ουμανισμός, η γοητεία των πρώτων έντυπων ελληνικών βιβλίων και η ανάγνωση της Πολιτείας του Πλάτωνα λειτούργησαν ως διανοητική δεξίωση των ουτοπικών εγχειρημάτων. Ολες λίγο-πολύ οι ουτοπίες εγγράφονται ή εξερευνούν και δοκιμάζουν τα όρια των ιστορικών διανοητικών δυνατοτήτων της εποχής τους. Παρόμοια δοκιμασία ορίων είναι, στο κείμενο της Ουτοπίας, η θεώρηση πως ο εκχρηματισμός των παραγωγικών σχέσεων είναι η αιτία της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και η προβολή της κοινοκτημοσύνης ως εναλλακτικού κοινωνικού μοντέλου.

Ωστόσο το κείμενο αποτελεί μια κριτική της εποχής, αλλά με αφετηρία εκτός εποχής. Δηλαδή ο συγγραφέας αποσύρεται, εξέρχεται από το σύστημα της εποχής και ασκεί κριτική, όχι μόνο στις πρακτικές του, αλλά και στις προϋποθέσεις του. Ας θυμηθούμε εδώ πώς περιγράφει την κριτική ο Φουκό στο δοκίμιό του «Τι είναι κριτική;». Ως αναστολή της διαδικασίας απόφασης προκειμένου να αναστοχαστούμε τη συγκρότηση του προβλήματος πάνω στο οποίο πρέπει να αποφανθούμε. Είναι μια «επιστροφή στα βασικά», συζήτηση εκ νέου των αρχικών παραδοχών.

Πρακτικός ή κριτικός;
Στην Ουτοπία ο διάλογος του πρώτου μέρους ανάμεσα στον ίδιο τον συγγραφέα που εμφανίζεται ως λογοτεχνική περσόνα στο κείμενο υπό την ιδιότητά του ως συμβούλου της εξουσίας, και του αφηγητή της ουτοπικής ιστορίας, είναι πολύ κατατοπιστική για το εντός και εκτός της κριτικής. Εντός σημαίνει συμμετοχή στο παιχνίδι της εξουσίας, προσπάθεια μεταρρυθμίσεων, έστω και αν ματαιωθούν, αναζήτηση εφικτών λύσεων, δηλαδή προτάσεων που παίρνουν υπόψη τους ιστορικά δεδομένα και περιορισμούς.

- Ραφαήλ: Η φιλοσοφία (διάβαζε η ριζική κριτική) δεν έχει θέση στις αυλές των ηγεμόνων.

- Μορ: Υπάρχει όμως μια άλλη φιλοσοφία, η οποία γνωρίζει πώς να σταθεί στη σκηνή και πώς να πολιτευτεί... Επειδή δεν μπορείς να παίξεις στο έργο που έχεις στο μυαλό σου, μην αρνηθείς να παίξεις όσο το δυνατό καλύτερα τον ρόλο σου στο έργο που έχει ανεβεί. Αν οι άρρωστες νοοτροπίες και τα εμπεδωμένα ελαττώματα δεν μπορούν να ξεριζωθούν, όπως θα ήθελες, δεν πρέπει να εγκαταλείψεις τα δημόσια πράγματα, για τον ίδιο λόγο που δεν πρέπει κανείς να εγκαταλείπει το καράβι στη θύελλα επειδή δεν μπορεί να ελέγξει και να κατευθύνει τους ανέμους όπως θέλει... Αν δεν μπορείς να κάνεις τα πράγματα να πάνε καλά, μπορείς να εμποδίσεις να πάνε όσο το δυνατόν λιγότερο άσχημα.

- Ραφαήλ: Στις αυλές δεν ανέχονται ανθρώπους με επιφυλάξεις. Ούτε χώρος για συγκαλύψεις υπάρχει, ούτε για παραβλέψεις. Πρέπει να στηρίζει κανείς ανοικτά τις χειρότερες συμβουλές και να συναινεί στα πιο σκοτεινά σχέδια... Οταν βρίσκεται κανείς δεσμευμένος σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα διαπιστώσει ότι είναι πολύ μακριά από το να μπορεί να διορθώσει πράγματα, ότι ο συγχρωτισμός αργά ή γρήγορα θα τον διαφθείρει και ότι, αν παρ' όλα αυτά παραμένει αθώος, θα πρέπει να μοιραστεί την ευθύνη για όσα βαρύνονται εξ ολοκλήρου οι άλλοι.

Στον διάλογο αυτόν μπορούμε να δούμε την τοπολογία της προβληματικής του ζεύγους κοινωνικές μεταρρυθμίσεις/ ριζοσπαστική κριτική, η οποία διασταυρώνεται με το διλημματικό ζεύγος που αφορά τη λειτουργία της κριτικής ως εξόδου από - ή ως δέσμευσης στο αντικείμενό της. Εν τέλει αφορά τα διλήμματα των διανοουμένων: ρόλος κριτικού διανοούμενου ή ρόλος πρακτικού διανοούμενου; Απόσυρση ή συμμετοχή; Ο διάλογος έχει μάλιστα τη σημασία μιας μαρτυρίας (με το βάρος που έχει η χριστιανική προέλευση της λέξης) γιατί προέρχεται από έναν λόγιο που βρέθηκε στο επίκεντρο της εξουσίας, που λειτούργησε ως σύμβουλος και ταυτόχρονα ως κριτικός της εξουσίας, και ο οποίος πλήρωσε τις ηθικές δεσμεύσεις του. Εκτελέστηκε από τον Ερρίκο τον 8ο στον Πύργο του Λονδίνου το 1535.

Η πολυτιμότητα του έργου
Η Ουτοπία του Μορ έγινε ένα κλασικό κείμενο, όχι μόνο γιατί εισάγει ένα νέο γραμματειακό είδος, τις ουτοπικές νουβέλες και έναν καινούργιο όρο, την ουτοπία και τα παράγωγά της. Ούτε μόνο γιατί εισάγει για πρώτη φορά την κοινωνική διαφοροποίηση πλούτου/φτώχειας που προκαλούν οι νέες παραγωγικές σχέσεις καθώς και το δίπολο εννοιών το οποίο διαπέρασε με εντάσεις ολόκληρη τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή. Εγινε καταστατικό κείμενο ως μια τοπολογία διλημμάτων που δηλώνονται ρητά ή υπονοούνται, και ως ένας νοητικός χάρτης μέσα από τον οποίο διαβάσαμε τον κόσμο τα τελευταία 500 χρόνια.
Αντώνης Λιάκος, εφημερίδα Βήμα 10/1/2016
Ο .Αντώνης Λιάκος είναι καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ: ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό είναι το κοστολογημένο πρόγραμμα μας



 
Σε λίγο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κυβερνά. Τούτη η στήλη, τιμώντας αυτό το γεγονός, υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις  του ΣΥΡΙΖΑ λίγους μόνο μήνες πριν. Από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα απέδειξε ότι πολιτικό ήθος και κυβερνώσα  Αριστερά  είναι ασύμβατες έννοιες. Κρίμα!
Η ακριβής κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

1) Δωρεάν παροχή ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας, κόστους 59,400 εκατ. ευρώ.

2) Προγράμματα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Συνολικό κόστος 756 εκατ. ευρώ.

3) Σταδιακή αποκατάσταση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων με πρώτο μέτρο την επαναφορά της 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) σε 1.262.920 συντάξεις μέχρι 700 ευρώ. Αναλυτικά:
Σύνολο συντάξεων 1.262.920 επί 430 ευρώ μέση σύνταξη = συνολικό κόστος 543.055.600 ευρώ.

4) Πρόγραμμα εξασφάλισης 30.000 κατοικιών (των 30, 50, και 70 τ.μ.), για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών, μέσω επιδότησης του ενοικίου τους με 3 ευρώ/ τ.μ.
συνολικού κόστους 54 εκατ. ευρώ.

5) Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους ανέργους.συνολικό κόστος 350 εκατ. ευρώ.

6) Ειδική κάρτα για δωρεάν μετακίνηση με τα Αστικά Λεωφορεία, Μετρό για άνεργους και για όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 1.000.000 επί 10 ευρώ επί 12 μήνες = 120.000.0007)
Κατάργηση εξίσωσης Πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, Προβλέπεται όφελος. Συνολικό προϋπολογισμένο κόστος: 1.862.000 ευρώ.


Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

1) ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

- Σύσταση Ειδικών Επιτροπών Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014.
1. Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.

2. Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.

3. Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο.

4. Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.

2) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΠΙΣΗ ΦΟΡΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ - ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ 2 ΔΙΣ

3) ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ 12.000 ευρώ - ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ 1,5 ΔΙΣ

4) «ΝΕΑ ΣEIΣΑΧΘΕΙΑ» ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ με ΙΔΡΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ. - ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 2 ΔΙΣ

5) ΙΔΡΥΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ/ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ/ ΙΔΡΥΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ 1 ΔΙΣ

4) ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΣΤΑ 751 ΕΥΡΩ

(ΚΟΣΤΟΣ 0)

Γ) ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1) Πρόγραμμα απασχόλησης για 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.

ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 5 ΔΙΣ, 3 ΔΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ

2) Επαναφορά εργασιακής νομοθεσίας/ μετενέργειας/συλλογικών συμβάσεων

3) Διεύρυνση αριθμού δικαιούχων επιδόματος ανεργίας

Ανάλογα με την εξοικονόμηση από τη μη παροχή επιδομάτων για τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Ανθρωπιστική κρίση 1,862 δισ.

Κατάργηση ΕΝΦΙΑ 2 δισ.

Επαναφορά αφορολόγητου 1,5 δισ.

Πρόγραμμα απασχόλησης 3 δισ.

Νέα σεισάχθεια 2 δισ.

Αρχικό κόστος αναπτυξιακής τράπεζας 1 δισ.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 11,362 ΔΙΣ

ΣΥΝΕΠΩΣ: Το κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν στοιχίζει ούτε 11 ούτε 13, ούτε πολύ περισσότερο 17 δισ. όπως παραπλανητικά ή από άγνοια αναφέρουν σήμερα ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης

• Πρόγραμμα ρυθμίσεων και άρσης της καταστολής στην πραγματική οικονομία 3 δισ.

• Πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, Συστήματα εισροής-εκροής σε όλες τις δεξαμενές και στα πρατήρια ώστε να αντιμετωπισθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, Αυστηροί έλεγχοι με προηγμένα τεχνολογικά μέσα στα σημεία εισόδου στη χώρα για αντιμετώπιση λαθρεμπορίου. 3 δισ.

• Ανακατανομή υπαρχόντων πόρων ΕΣΠΑ και ΤΧΣ 3+3 = 6 δισ

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ 12 δισ.».