Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

150 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ




«… Ήρθε τέλος η εποχή που όλα, ακόμη και εκείνα που τα θεωρούσαν οι άνθρωποι σαν αναπαλλοτρίωτα ( δεν μπορούσαν να πουληθούν) έγιναν αντικείμενο συναλλαγής, αντικείμενο αισχροκέρδειας και μπορούσαν να πουληθούν.
 Είναι η εποχή που και εκείνα τα πράγματα που ως τα τότε μπορούσαν να μεταδοθούν μα ποτέ να ανταλλαχτούν σαν εμπόρευμα, να δοθούν  μα ποτέ να πουληθούν μα ποτέ να αγοραστούν- αρετή, αγάπη, γνώμη, επιστήμη, συνείδηση κ.λ.π.- εποχή που όλα πέρασαν στο εμπόριο.
Είναι η εποχή της γενική διαφθοράς, της παγκόσμιας αγοραπωλησίας, ή για να μιλήσουμε με τους όρους της πολιτικής οικονομίας, η εποχή που κάθε τι, ηθικό ή φυσικό, μια κι έγινε εμπορική αξία, φέρνεται στην αγορά για να εκτιμηθεί στην πιο ακριβοδίκαιη αξία του….»
ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ, Η αθλιότητα της φιλοσοφίας,, 1865


Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ






Από τους φίλους μου που φρονίμεψαν κανείς δεν υπερασπίζει πια τις ιδέες του, έστω και με περισσότερη φρόνηση. Απλώς από φρόνηση τις φοβάται.
.........
Τους θεούς, όταν θέλουν να κάνουν καλό, καμιά βλαστήμια δεν τους εμποδίζει κι όταν θέλουν να κάνουν κακό, καμιά ικεσία δεν τους σταματά.
..........
Ο έρωτας και η επανάσταση είναι παράνομοι γιατί κρύβουν απροσδιόριστα μέσα τους μια απειλή και μιαν ελπίδα Όταν νομιμοποιηθούν δεν υπάρχουν.
......
Τις αλήθειες τις αγαπώ, απεχθάνομαι όμως τους αποστόλους τους- λένε του κόσμου τα ψέματα για να τις επιβάλουν. Και την αγάπη  την ανασαίνω και ζω, αλλά τρέμω τους επαγγελματίες κήρυκές της- κάνουν τόσο πολλές κτηνωδίες στο όνομα της.
.......
Υπάρχει πάντα μια αντιστοιχία ανάμεσα στην «παράνομη» συμπεριφορά των κακοποιών μιας εποχής και στη «νόμιμη» συμπεριφορά  των κυβερνητών της ίδιας εποχής, απέναντι στους κακοποιούς της.
....
Η λευτεριά χωρίς ένα επίπεδο ζωής δεν νοείται, μα κανένα επίπεδο ζωής δεν νοείται χωρίς λευτεριά.
..........
Η μισή ανθρωπότητα υποφέρει από την αμάθεια, και η άλλη μισή από από τη σοφία του διπλανού της...

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ασημάκη Πανσέληνου Συνέντευξη με τον εαυτόν μου, Κέδρος, Αθήνα 1984

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΚΟΥΤΟΥΚΙΑ: ΣΤΕΚΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ

                        Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της εποχής




                                 


Τα κουτούκια, στα "πέτρινα" χρόνια ήταν χώροι συνάντησης φίλων, χώροι χαλάρωσης, χώροι πολιτικών μαζώξεων ( άλλοτε φανερά, άλλοτε κρυφά ), χώροι που κάποτε ενώνονταν οι ψυχές μεταξύ τους.

Εκεί αναπτύσσονταν οι κομματικές έριδες, φορτιζόταν το κλίμα, δημιουργούνταν οι μικρές «Βουλές» της χώρας.
Εκεί κλείνονταν οι δουλειές, εκεί σύχναζαν οι λόγιοι της εποχής.
Εκεί τα γλέντια, τα καλαμπούρια, τα πειράγματα αλλά εκεί και οι νταλκάδες και οι αναδουλειές.

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

«Ο Όμηρος κάνει καλό στην… καρδιά»





Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απαγγελία της Οδύσσειας
και της Ιλιάδας συγχρονίζει αναπνοή και παλμούς
«Ο Όμηρος κάνει καλό στην καρδιά», ισχυρίζονται Ευρωπαίοι επιστήμονες, παραπέμποντας στην αφηγηματική τεχνική του μεγάλου αρχαίου επικού και στις επιδράσεις που μπορεί να έχουν τα έργα του όχι μόνο στην νόηση αλλά και στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Σε έρευνα που δημοσιεύει το «American Journal of Physiology» υποστηρίζεται ότι ο ξεχωριστός ρυθμός, ο λεγόμενος δακτυλικός εξάμετρος, το αρχαιότερο μέτρο ποίησης με το οποίο ο Όμηρος επέλεξε να γράψει τα έπη της «Οδύσσειας» και της «Ιλιάδας», επιδρά θετικά στον συγχρονισμό της αναπνοής και των παλμών της καρδιάς όταν κάποιος τα απαγγέλλει.

Αργές ανάσες
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με την απαγγελία στίχων υπό αυτήν την μορφή μπορούν να επιτευχθούν αργές ανάσες που βοηθούν τόσο στην καρδιακή λειτουργία όσο και στην σωστή αναπνοή. Παρακολουθώντας συστηματικά τις αντιδράσεις του οργανισμού 20 ατόμων κατά την διάρκεια απαγγελίας στίχων από την Ομηρική «Οδύσσεια», ανακάλυψαν μια εκπληκτική επίδραση στον συγχρονισμό των αναπνοών και των καρδιακών παλμών. «Είναι προφανές ότι το εξάμετρο βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να βρεί τον δικό του σωστό ρυθμό», υποστηρίζουν οι ερευνητές. Θεωρείται μια ανακάλυψη ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την κατανόηση των μηχανισμών που βοηθούν στην λειτουργία της καρδιάς και της αναπνοής όσο και για την θεραπεία καρδιακών παθήσεων.

Σωστός τονισμός
Όπως έχει αποδειχθεί, επιδρούν θετικά κυρίως στο κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς όταν κάποιος τα απαγγέλλει με τον σωστό τρόπο η αναπνοή του περιορίζεται σε έξι εισπνοές το λεπτό, κάτι που βοηθά την καρδιά να λειτουργεί αποτελεσματικά. ’λλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η απαγγελία τους μειώνει την πίεση και ευνοεί την αποτελεσματική λειτουργία των πνευμόνων. Όσο για τα Ομηρικά έπη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι ανάγκη να διαβάσει κανείς και τους 12.000 στίχους της «Οδύσσειας», αρκεί να απαγγείλει λίγες στροφές περπατώντας και ακολουθώντας τον τονισμό των συλλαβών.
Πηγή:http://mwsaiko.blogspot.gr/search?updated-max=2012-08-05T02:07:00%2B03:00&max-results=3