Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Nέο πλαίσιο αξιολόγησης των γενικών διευθυντών, της κορυφής της πυραμίδας των δημοσίων υπαλλήλων, που υπηρετούν σε υπουργεία και υπηρεσίες του Δημοσίου, καθιερώνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, με άξονα την επιλογή τους, μέσα από ανοικτή, ενιαία διαδικασία γραπτών εξετάσεων από ένα νέο όργανο, το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων. Αλλάζουν επίσης και τα κριτήρια προαγωγών, ενώ αυξάνεται η θητεία όλων των προϊσταμένων στα πέντε έτη, ώστε να αποσυνδέεται πλήρως από τις εναλλαγές κομμάτων στην εξουσία.
Το νέο όργανο θα λειτουργεί στα βήματα του ΑΣΕΠ και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στελέχωση των θέσεων στο Δημόσιο, αλλά και στον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Το σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι έτοιμο και δρομολογείται άμεσα η προκήρυξη για τον σχετικό διαγωνισμό.
Οι νέες ρυθμίσεις, κατά τον υπουργό κ. Γ. Ραγκούση, στοχεύουν στην αλλαγή νοοτροπίας, καθώς και της αντίληψης που διέπει τα στελέχη της Διοίκησης. «Τώρα πια θα υπάρχει λόγος, θα έχουν κίνητρο να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους» τονίζει χαρακτηριστικά. Eτσι, εισάγεται η αδιάβλητη διαδικασία της γραπτής εξέτασης των υποψηφίων, στην οποία θα εξετάζεται η γνώση επί θεμάτων αρμοδιότητας του φορέα και η συνθετική και αναλυτική σκέψη, μέσα από ερωτηματολόγια πολλαπλών επιλογών. Η διαδικασία της συνέντευξης παραμένει, ωστόσο αντικειμενικοποιείται με την υποχρέωση να αιτιολογείται η βαθμολογία του εξεταστή. Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τρία στάδια: Επαγγελματική δράση, γνώση των θεμάτων του φορέα και ικανότητα διοίκησης. Τα δύο νέα όργανα, το ΕΙΣΕΠ και το ΣΕΠ, υποχρεούνται να δημοσιεύουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων επιλογής, τα οποία θα περιλαμβάνουν αιτιολόγηση των αποφάσεών τους, μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Πηγή: Φωτεινη Kαλλιρη Καθημερινή 7/2/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: