Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΜΑΚΡΙΣΙΑ: "ΑΠΟΚΡΙΑ" ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ





Στις φωτογαφίες οι εικονιζόμενες, Ελένη Τριαντοπούλου και Αθανασία Καούκη σε δράση!

Τούτες τις μέρες στα Μακρίσια της Ηλείας αναβιώνει το έθιμο της "αποκριας". Πρόκειται για τη σφαγή των χοιρινών και κυρίως για το "λιώσιμο", δηλαδή για την παραδοσιακή τσιγαρίδα. Ιδιαίτερο και πανάρχαιο έθιμο που συναντάμε σε πολλά μέρη της χώρα μας.
Στα Μακρίσια όμως το έθιμο αυτό είναιξεχωριστό και γιαυτό το καθιστά μοναδικό!Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός της ομαδικής χοιροσφαγής σε μια μέρα (Παρασκευή πριν απο την Τσικνοπέμτη).
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι το τελετουργικό.Στο τελετουργικό μέρος εντοπίζουμε παγανιστικά στοιχεία:λιβάνισμα του σφαχτού,υπερβολική κατανάλωση κρασιού,γλέντι καα.
Η διατήρηση όμως του εθίμου και η διάδοσή του οφείλεται στο περίφημο παστό, στην παραδοσική τσιγαρίδα. Πρωταγωνίστριες σε αυτό το είδος είναι οι γυναίκες!.Οι γυναίκες στα Μακρίσια, εκτός από τους συνήθεις ρόλους (εργαζόμενες, σύζυγοι, μανάδες, νοικοκυρές), είναι σπουδαίες "καλλιτέχνες". Γιατί η μοναδική νοστιμιά της τσιγαρίδας οφείλεται στην ιδιαίτερη "καλλιτεχική" γυναικεία επιμέλεια!.

1 σχόλιο:

Βασίλης είπε...

Είναι πραγματικά μοναδικό αυτό το έθιμο στην Ελλάδα και καλό θα είναι να το διατηρήσουν και οι νεότεροι αν και νομίζω οτι έχει ήδη γίνει. Στάθη μπορείς πλέον να παρακολουθείσ και το δικό μου blog στη διεύθυνση titanas.blogspot.com.