Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011
Επιλεκτική χρεοκοπία: Ορισμοί και συνέπειες
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011
ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ!
Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα τίθετο σε εφαρμογή ένα νέο και ενιαίο μισθολόγιο. Σε λίγες ημέρες φθάνουμε στον δέκατο μήνα του έτους και από ότι φαίνεται θα έχουμε ένα νέο και ίσως ενιαίο μισθολόγιο, εφόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών μας το επιβάλουν και οι συν(α) τεχνίες το επιτρέψουν. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το σχέδιο θα προβλέπει:
Σε μείωση των αποδοχών από 7% έως και 53% σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσει η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από την 1η Οκτωβρίου.
Συνολικά, θα καταργηθούν περίπου 100 επιδόματα και θα μείνουν μόνο η οικογενειακή παροχή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακών σπουδών, αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης).
Το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο θα κατατεθεί στη Βουλή, στις 3 Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι θα μπλοκάρει τυχόν αυξήσεις στις συντάξεις που θα προκύψουν από τη διαμόρφωση των νέων βασικών μισθών, αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών.
Αυτοί που θίγονται περισσότερο από το «μαχαίρι» στα επιδόματα ελιναι οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που λαμβάνουν επιδόματα ίσα με το 40-50% του βασικού μισθού τους.
Σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας ή αποδοτικότητας που θα υπογράφουν, θα καταβάλλονται επιπλέον «επιδόματα παραγωγικότητας».
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης του παραγόμενου έργου του υπαλλήλου.
Με την κατάργηση των επιδομάτων οι συνολικές απώλειες των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθούν από 7% έως και 53% σε μερικές ειδικές περιπτώσεις (για παράδειγμα οι κλητήρες του υπουργείου Οικονομικών που λαμβάνουν το επίδομα ΔΙΒΒΕΤ το οποίο φτάνει και τα 1.800 ευρώ).
Πάντως, υπάρχουν και κατηγορίες υπαλλήλων που ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα που θα καταγράψουν οριακές αυξήσεις στις αποδοχές τους, όπως είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Άμυνας.
Οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, αλλά και οι εργαζόμενοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από το ενιαίο μισθολόγιο.
Στην πρώτη κατηγορία οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων υπουργείων λαμβάνουν σήμερα επιδόματα που αντιστοιχούν από το 30-60% των συνολικών τους αποδοχών. Η κατάργηση των επιδομάτων και η παράλληλη μικρή αύξηση των βασικών μισθών (η ενσωμάτωση επιδομάτων στις βασικές αποδοχές) θα οδηγήσει σε μειώσεις από 20% έως 40%.
Απώλειες πάνω από 50% θα έχουν οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων υπουργείων οι οποίοι είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διοικητικοί υπάλληλοι, κλητήρες κ.ά.).
Το σύνολο των υπαλλήλων που ανήκουν στις χαμηλότερες εκπαιδευτικές κατηγορίες (ΥΕ και ΔΕ) με το νέο μισθολόγιο θα έχουν πιο αργούς ρυθμούς εξέλιξης από τους συναδέλφους τους που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενώ θα «σταματούν» στον 4ο βαθμό, όπως προβλέπει το σχέδιο για το ενιαίο βαθμολόγιο.
Από τους λίγους κερδισμένους του νέου μισθολογίου, που θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται έστω και κατά λίγα ευρώ, θα είναι το πολιτικό προσωπικό των υπουργείων Άμυνας, Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας.
Οι αποδοχές των συγκεκριμένων υπαλλήλων καταγράφουν σήμερα αποκλίσεις, από τον μέσο όρο αποδοχών των υπαλλήλων στα υπουργεία, από 20% (στο υπουργείο Άμυνας) και από 12% έως 19% στα υπουργεία Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας.
Πηγή: ILIA OIKONOMIA.GR
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011
ΗΘΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Ο πρωθυπουργός της χώρας μας Γ. Α. Παπανδρέου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (11/9/2011), αναφερόμενος στην ανάγκη θέσπισης ενιαίου μισθολογίου, είπε: « Δεν μπορεί ο κλητήρας σε ένα υπουργείο να αμείβεται περισσότερο από τον διευθυντή ενός άλλου υπουργείου».
Αυτή η επίσημη, δημόσια και πανηγυρική ομολογία του πρωθυπουργού έρχεται να δικαιώσει έναν δεκαπεντάχρονο προσωπικό αγώνα του γράφοντος.
Το 1996 το ίδιο ακριβώς επιχείρημα είχα επικαλεστεί σε συνάντηση που είχα, ως εκπρόσωπος των υπαλλήλων, με τον τότε υπουργό εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός οικονομικών.
Από τότε σε κάθε ευκαιρία έθετα το ίδιο ζήτημα: δεν μπορεί και δεν πρέπει ισχυριζόμουν (και ισχυρίζομαι) ο κλητήρας, η καθαρίστρια ή ο θυρωρός που υπηρετεί στις υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών να έχει απολαβές μεγαλύτερες -διπλάσιες από τον οποιοδήποτε διοικητικό υπάλληλο στο δημόσιο.
Με σειρά από υπομνήματα, αναφορές και καταγγελίες προς τα κόμματα, στους βουλευτές, στον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Συνήγορο του Πολίτη, Ομοσπονδίες, εφημερίδες, κανάλια, αλλά και στο σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, είχα αναδείξει το διαρκές και νομιμοφανές αυτό σκάνδαλο, χωρίς ωστόσο να βρω ανταπόκριση. Ακόμα και οι συνάδελφοί μου, στις συνελεύσεις ή και στα συνέδρια, με θεωρούσαν γραφικό.
Δεν είμαι βέβαιος αν τελικά καθιερωθεί ένα πράγματι ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του κάθε δημοσίου υπαλλήλου και όχι την πινακίδα του υπουργείου ή του οργανισμού που υπηρετεί, θεωρώ όμως τη σημερινή αναφορά του πρωθυπουργού προσωπική ηθική δικαίωση. Αν τελικά η δήλωση αυτή μετουσιωθεί σε πράξη, τότε θα αισθάνομαι και πολιτικά δικαιωμένος.
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011
ΤΟ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Λ ΚΥΡΚΟΥ
“Φεύγω. Ζήσαμε -η γενιά μου- μια συναρπαστική περιπέτεια, γνώρισα από κοντά τη φτώχεια, τους κατατρεγμούς, τη φρίκη. Αλλά σε διαλείμματα και τη χαρά. Και έβαλα το λιθαράκι μου στον αγώνα για το φως, το δίκαιο και την ανθρωπιά. Ένιωσα συντετριμμένος όταν έσβησε το κόκκινο αστέρι στην κορυφή του Κρεμλίνου βουτηγμένο στη βία, το ψέμα και την ντροπή. Άλλα πίστεψαν οι άνθρωποι, άλλα λάλησαν οι προφήτες.
Όπως άλλος ήταν ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνιστήκαμε και γι' αυτόν τον σοσιαλισμό, με δημοκρατία, ελευθερία και σεβασμό στον κάθε άνθρωπο, να συνεχίσετε τον αγώνα, γιατί δεν έχει άλλη λύση ο κόσμος. Φεύγω, σας χαιρετώ όλους, και εσάς που πορευτήκαμε μαζί και εσάς τους άλλους της κάθε φορά αντίπερα όχθης και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία, δεν οδηγούν πουθενά, γεια σας”.
Με αυτό το λιτό σημείωμα, γραμμένο το 2006, το οποίο ανέγνωσε ο γιος του Λεωνίδα, Μίλτος Κύρκος, ο ιστορικός ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς αποχαιρέτησε τους συντρόφους του και τους “άλλους της αντίπερα όχθης”.
ΠΗΓΗ: «ΑΥΓΗ»
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)