Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 25ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015



 Οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών και νέας κυβέρνησης, παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων, επειδή:
-Για πρώτη φορά διεξάγονται εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο προεκλογικός αγώνας περιορίζεται σε  δέκα πέντε ημέρες από την προκήρυξή τους, αν αφαιρέσουμε  το  εορταστικό δεκαήμερο.
-Το διεθνές και το ευρωπαϊκό περιβάλλον θεωρείται αρνητικό, ενώ η χώρα μας- επίσημα  από το 2010 έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει.  Οι λεγόμενες αγορές δεν τη δανείζουν πλέον, γι αυτό έχει καταφύγει σε τρεις χρηματοδοτικούς φορείς( Δ.ΝΤ, ΕΚΤ, ΕΥΡΩΖΩΝΗ). Στην πολιτική και δημοσιογραφική τρέχουσα γλώσσα, το τριμερές χρηματοδοτικό αυτό σχήμα  είναι γνωστό με το όνομα: Τρόικα.
-Το ιδιαίτερο όμως στοιχείο των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, κατά τον γράφοντα, συνίσταται στο ότι για πρώτη φορά, στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, ένα κόμμα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας με κύριο κορμό την Αριστερά.  Αν συμβεί αυτό, δεν θα έχει ανάλογο ιστορικό προηγούμενο. Το 1958 η τότε Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά(Ε.Δ.Α.) κατέκτησε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά οι εκλογές  του 1961( έμειναν στην ιστορία ως οι εκλογές βίας και νοθείας), έφεραν την «εθνικόφρονα» παράταξη πρώτη δύναμη.
 Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη συγκεκριμένη πολιτική και ιστορική συγκυρία, σημαίνει τεράστια πολιτική ευθύνη. Και αυτό γιατί καλείται να αποδείξει έμπρακτα ότι η Αριστερά της διαμαρτυρίας, μπορεί να κυβερνήσει, όχι μόνο καλύτερα ή αποτελεσματικότερα, αλλά με βάση την πολιτική και ηθική παρακαταθήκη των ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ αγωνιστών της δημοκρατικής Αριστεράς.
Αν και μια κυβέρνηση της Αριστεράς προϋποθέτει την ύπαρξη ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ πολιτών, και όχι ψηφοφόρων πελατών – κολλητών. Μπορεί, ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσει αυτό τον ισχυρισμό. Ίδωμεν……


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: