Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Αλέξης Τσίπρας, Ένα χρόνο πρωθυπουργός Ελλάδας



 

 Σας συγχαίρω, μετά πολλής θλίψεως.
Με αυτά τα λόγια  ο Εμ. Ροΐδης συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Θ. Δηληγιάννη 3 Μαΐου 1895 .
Ένα χρόνο μετά δικαιούμαι, νομίζω, να επικαλεστώ ένα «προφητικό» σχόλιό μου, που δημοσίευσα στο ιστολόγιο μου οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές 25 Ιανουαρίου 2015.
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Στις επικείμενες εκλογές (25/01/2015), με βάση τις δημοσκοπήσεις , Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και επομένως η επόμενη κυβέρνηση. Μπορεί να είναι αυτοδύναμη ή και κυβέρνηση συνεργασίας. Οι σημερινοί κυβερνώντες προβάλλουν  διάφορα  επιχειρήματα, όπως: σε ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα μπει σε περιπέτειες , με αποτέλεσμα την έξοδο μας από την Ευρωζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ , από την άλλη, διαβεβαιώνει ότι ό ευρωπαϊκός προσανατολισμός  της Ελλάδας είναι σταθερή του επιδίωξη.
 Προσωπικά  εκτιμώ ότι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ  δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν. Και αυτό γιατί, πολύ πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει θεαματική στροφή σε σχέση με το «σκίσιμο» των μνημονίων. 
 Εκτιμώ, επίσης ότι η αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει την ίδια οικονομική πολιτική, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις . 

Η πρόβλεψή μου αυτή βασιζόταν στην  πολιτική ιστορία του νεοελληνικού κράτους, από το 1830 μέχρι σήμερα.

Το παρακάτω παράθεμα  τεκμηριώνει τους παραπάνω ισχυρισμούς μου.

 «Δια της πλειστάκις τονισθείσθης αδεξιότητος ην εδείξαμεν, εδώσαμεν την εντύπωσιν ότι ενεπαίζαμεν τους ξένους δανειστάς. Ηστάσις μας αύτη είχε τόσον εξαγριώσει μερικάς Δυνάμεις, ώστε οι αντιπρόσωποι τούτων  ήλθον εις Αθήνας, με σχέδιον ελέγχου πολύ αυστηρότερον του εν τέλει επιβληθέντος. Διό και ο επιτευχθείς συμβιβασμός κατήντησε να θεωρηθεί, και δικαίως, ως ελληνική επιτυχία». 
Το σχόλιο αυτό του καθηγητή Ανδρεάδη αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις με την τότε τρόικα (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος ) που  είχε επιβληθεί στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του 1893 και την ατιμωτική ήττα του 1897

Δεν υπάρχουν σχόλια: