Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011
ΜΑΚΡΙΣΑ: "ΑΠΟΚΡΙΑ" ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ
Στις φωτογαφίες οι εικονιζόμενες, Ελένη Τριαντοπούλου και Αθανασία Καούκη σε δράση!
Τούτες τις μέρες στα Μακρίσια της Ηλείας αναβιώνει το έθιμο της αποκριας. Πρόκειται για τη σφαγή των χοιρινών και κυρίως για το "λιώσιμο", δηλαδή για την παραδοσιακή τσιγαρίδα. Ιδιαίτερο και πανάρχαιο έθιμο που συναντάμε σε πολλά μέρη της χώρα μας.
Στα Μακρίσια όμως το έθιμο αυτό είναιξεχωριστό και γιαυτό το καθιστά μοναδικό!Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο γεγονός της ομαδικής χοιροσφαγής σε μια μέρα του Φλεβάρη.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι το τελετουργικό.Στο τελετουργικό μέρος εντοπίζουμε παγανιστικά στοιχεία:λιβάνισμα του σφαχτού,υπερβολική κατανάλωση κρασιού,γλέντι καα.
Η διατήρηση όμως του εθίμου και η διάδοσή του οφείλεται στο περίφημο παστό, στην παραδοσική τσιγαρίδα. Πρωταγωνίστριες σε αυτό το είδος είναι οι γυναίκες!.Οι γυναίκες στα Μακρίσια, εκτός από τους συνήθεις ρόλους (εργαζόμενες, σύζυγοι, μανάδες, νοικοκυρές), είναι σπουδαίες "καλλιτέχνες". Γιατί η μοναδική νοστιμιά της τσιγαρίδας οφείλεται στην ιδιαίτερη "καλλιτεχική" γυναικεία επιμέλεια!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου