Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ 1932. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ.


Αν κάποιος επιχειρήσει να ερμηνεύσει την παρούσα κατάσταση, δεν έχει παρά να γνωρίσει την τέταρτη κατά σειρά επίσημη ελληνική χρεοκοπία του 1932.Έτσι θα διαπιστώσει ότι αυτά που συμβαίνουν δεν είναι πρωτόγνωρα. Επειδή όμως  η τηλεμυωπία μας δεν επιτρέπει πραγματική γνώση της πρόσφατης ιστορίας μας, τα διαχρονικά μας λάθη επαναλαμβάνονται.
 Εκείνο όμως που έχει σημασία, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι κόμματα και τύπος χαρακτήριζαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο προδότη, ανθρωποφάγο. Απαιτούσαν  κρεμάλα!  Και όλα αυτά χωρίς την υπογραφή μνημονίου!!!   Μια γεύση για το κλίμα της εποχής μας δίνουν τα ντοκουμέντα που παραθέτουμε.
 Μετά το διεθνές οικονομικό κραχ του 1929 καταγράφηκε στην Ιστορία μας η τέταρτη χρεοκοπία. Πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ακολούθησε την «κλασική συνταγή»: περιορισμός των δημοσίων δαπανών, αύξηση των φόρων, μέτρα λιτότητας και ρύθμιση των δανείων με τους δανειστές. Τότε δεν υπήρχε μηχανισμός στήριξης και η Κοινωνία των Εθνών, στην οποία προσέφυγε ο Βενιζέλος για δάνειο, απέρριψε το αίτημα.
Τον Μάιο του 1932 ο Βενιζέλος υπέβαλε παραίτηση για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο τελικά αρνήθηκε τη συμμετοχή και ζητούσε εκλογές. Ο Βενιζέλος εξήγησε στη Βουλή τους λόγους της παραίτησης.
Την επομένη ο «Ριζοσπάστης» έγραφε: «Ο πρωθυπουργός της ελληνικής κεφαλαιοκρατίας μίλησε στο σταύλο της οδού Σταδίου (σ.σ.: εννοούσε την Παλιά Βουλή) μπρος στα υποταχτικά του ανδράποδα (σ.σ.: τους βουλευτές) για την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων».
Η εφημερίδα «Εσπερινή» έγραφε: «Ο Βενιζέλος δεν ηρκέσθη εις το φάγωμα των πολιτικών του αντιπάλων, δεν ικανοποιήθη με το φάγωμα των βασιλέων... Θέλει να φάγη και την Ελλάδα ολόκληρον και τους Ελληνας όλους, οι οποίοι περιήλθον εξ υπαιτιότητός του εις εσχάτην ένδειαν. Ο παμφάγος πρωθυπουργός είνε, ως αποδεικνύεται, και ανθρωποφάγος».
Αλλη εφημερίδα, η «Ελληνική», έγραφε: «Ας συλληφθή ο ένοχος, εις το ικρίωμα!(κρεμάλα) Πίπτοντα σήμερον μη τον αφήσετε να φύγη. Οι λαοί - ο ίδιος το δίδαξε - δεν συγχωρούν. Η βοή του εξεγερθέντος λαού είνε επιτακτική. Η Νέμεσις αξιοί εν ονόματι των θεών το εξιλαστήριον θύμα. Ο αρχηγός του ολιγαρχικού συγκροτήματος το οποίον απομύζησε το αίμα του λαού, του συγκροτήματος το οποίον ως φρικαλέα και αναχρονιστική Βαστίλλη μάς κατέστησε σκελετούς από την πείναν, την δυστυχίαν, την ανεργίαν και την αγωνίαν, πρέπει να παραμείνη εδώ… Απόψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρέπει να ευρεθή εις τας φυλακάς».
Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση ευρύτερου συνασπισμού η εντολή δόθηκε στον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, ο οποίος σχημάτισε κυβέρνηση με την υποστήριξη των Φιλελευθέρων και των άλλων δημοκρατικών κομμάτων.
Ο Παπαναστασίου, από τους πρωτοπόρους της τότε σοσιαλιστικής κίνησης, στις προγραμματικές δηλώσεις υποστήριξε ότι θα συνεχισθεί η προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών, αλλά ταυτόχρονα θα έκανε ανοίγματα στην κοινωνική πολιτική. Εκτός της Δεξιάς, κατά της κυβέρνησης Παπαναστασίου τάχθηκε και το ΚΚΕ, και μάλιστα με σφοδρή προσωπική επίθεση: «Η νέα κυβέρνηση των μεγαλοκαρχαριών του πλούτου (σ.σ.: μεγαλοκαρχαρίας ο Παπαναστασίου!) και των κεφαλαιοκρατικών συγκροτημάτων, που ανέλαβε κατ' εντολή του πάτρωνά της Βενιζέλου, άρχισε να σκορπίζει άφθονες υποσχέσεις στις εργαζόμενες μάζες. Η αισχρή κωμωδία που έπαιζε επί τέσσερα χρόνια ο Βενιζέλος και που οδήγησε τις εργαζόμενες μάζες στην πείνα και την καταστροφή, επαναλαμβάνεται από τον διάδοχό του, νέο θεατρίνο, πολιτικό αγύρτη και τσαρλατάνο Παπαναστάση και τους "δημοκράτες" υπουργούς του».
Η κυβέρνηση Παπαναστασίου θα παραμείνει στην εξουσία μόνο εννέα ημέρες. Θα τη διαδεχθεί κυβέρνηση του Βενιζέλου, ο οποίος θα ηττηθεί από τον Τσαλδάρη στις εκλογές του Μαρτίου του 1933.
Όπως όμως έγραφε ο εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας: «Η Ελλάδα έφτασε στον πυθμένα της οικονομικής ύφεσης τις τελευταίες εβδομάδες του 1932. Λίγο μετά τις αρχές του 1933 η προοπτική άλλαξε. Μέχρι τα τέλη του Μαρτίου είχε ξεκαθαρίσει επίσης η πολιτική κατάσταση και τους επόμενους μήνες η οικονομική πρόοδος της χώρας υπήρξε συνεχής».

Στοιχεία αντλήθηκαν απο το άρθρο του Γ. Ρωμαίου: Σελίδες ιστορίας 1932. Βήμα 4/3/2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: