Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ : ΑΠΟΥΣΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο......ΚΑΒΑΦΗΣ


                                              Σκίτσο για τη χρεοκοπία του 1893



«Δια της πλειστάκις τονισθείσθης αδεξιότητος ην εδείξαμεν, εδώσαμεν την εντύπωσιν ότι ενεπαίζαμεν τους ξένους δανειστάς. Ηστάσις μας αύτη είχε τόσον εξαγριώσει μερικάς Δυνάμεις, ώστε οι αντιπρόσωποι τούτων  ήλθον εις Αθήνας, με σχέδιον ελέγχου πολύ αυστηρότερον του εν τέλει επιβληθέντος. Διό και ο επιτευχθείς συμβιβασμός κατήντησε να θεωρηθεί, και δικαίως, ως ελληνική επιτυχία». 
Το σχόλιο αυτό του καθηγητή Ανδρεάδη αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις με την τότε τρόικα (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος ) που  είχε επιβληθεί στη χώρα μας μετά τη χρεοκοπία του 1893 και την ατιμωτική ήττα του 1897.(Σίφης Πολυμίλης, ΒΗΜΑ28/10/2012).

 Κ. Π. Καβάφη, Σοφοί δε προσιόντων

 Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γινόμενα.
Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,
πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων.
Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα
αντιλαμβάνονται. Η ακοή
 αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών
ταράττεται. 
Η μυστική βοή τους έρχεται
των πλησιαζόντων γεγονότων.
Και την προσέχουν ευλαβείς.
Ενώ εις την οδόν
έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.

Η άγνοια της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας, καθώς και το ποίημα του Καβάφη πριν από 100 χρόνια, που μιλούσαν με βεβαιότητα για τα επελθόντα πλέον, επιβαβαιώνει την πλήρη ανικανότητα του συνόλου του πολιτικού,κομματικού, πνευματικού κόσμου, καθως και όλων των συνδικαλιστικών και τηλεοπτικών μαϊντανών .
Γιατί όφειλαν οι  πολιτικές, κομματικές, επιστημονικές, συνδικαλιστικές και  δημοσιογραφικές ηγεσίες να  αντιληφθούν τα, κατά τον Καβάφη «προσερχόμενα», δηλαδή αυτά που θα ακολουθούσαν.
 Δυστυχώς οι περισσότεροι από τους επιβήτορες κάθε επιπέδου ηγεσίας και εξουσίας φάνηκαν ανιστόρητοι και απαίδευτοι, 

Δεν υπάρχουν σχόλια: