Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013: ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΡΤ




Το κλείσιμο της ΕΡΤ(11/06/2013) σηματοδοτεί το τέλος μιας ιστορίας 50 σχεδόν χρόνων.
Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το άδικο και άδοξο τέλος ενός οργανισμού με πολλούς, στη συνείδηση των περισσοτέρων πολιτών, συμβολισμούς. Ξαφνικά όλο το οικοδόμημα κατέρρευσε , όπως γκρεμίζονται άλλωστε όλα τα αυθαίρετα.  Φαίνεται ότι η κατασκευή του εκτρώματος στηριζόταν σε σαθρά θεμέλια.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η ΕΡΤ στα πρώτα βήματά της είχε ντυθεί στο χακί, αφού η Χούντα την είχε μετατρέψει σε καθαρά στρατιωτικό κέντρο εκπομπών.
Μεταπολιτευτικά οι κυβερνήσεις, αλλά και τα κόμματα, συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν δικό τους τσιφλίκι. Οι διορισμοί στο σύνολό τους ήταν αποτέλεσμα ρουσφετιού. Απόλυτο καθεστώς φαυλότητας, χωρίς καμία στοιχειώδη διαδικασία και την ύπαρξη κανόνων. Κάποιες προσπάθειες για αναδιάρθρωση έπεφταν στο κενό, από τις εκάστοτε πολιτικές ή συνδικαλιστικές πιέσεις. Την κύρια όμως ευθύνη για τη διαμόρφωση της ΕΡΤ φέρνουν οι πολιτικοσυνδικαλιστικές ηγεσίες των μεταπολιτευτικών χρόνων. Ευθύνη όχι γενική και αόριστη, αλλά συγκεκριμένη, η οποία εκφράστηκε άλλοτε με πράξεις και άλλοτε με σκόπιμες παραλήψεις.

Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι στην πολύπαθη ΕΡΤ υπήρχαν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που υπηρετούσαν αυτό που ονομάζουμε πολιτισμό. Οι εκπομπές αυτές ήταν ξεχωριστές, επειδή πήγαιναν κόντρα στο ρεύμα, όπου το ευτελές θεωρείται πολιτιστικό αγαθό.

Εμείς, από τη λεγόμενη γενιά της μεταπολίτευσης, αξιώνουμε τη λειτουργία μιας ΕΡΤ χωρίς την κομματική κηδεμονία και τη συνδικαλιστική ιδιοκτησιακή αντίληψη, όπου το συμφέρον των υπαλλήλων προβάλλεται ως αυτοσκοπός

Οι εξαγγελίες του υπουρργού για έναν νέο φορέα …… αναμάρτητο, αν δεν είναι εκ του πονηρού, προδίδουν πολιτική αφέλεια.









Δεν υπάρχουν σχόλια: