Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Το σήμερα της ΝΕΡΙΤ, το αύριο του τόπου



 
Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος,, σε άρθρο του στην εφημερίδα  των Συντακτών  με τον παραπάνω τίτλο, αναδεικνύει την ανεπάρκεια των δημοσιογράφων που ζητούν να προσληφθούν ή να επαναπροσληφθούν στη ΝΕΡΙΤ. Οι απαντήσεις ορισμένων υποψηφίων τρομάζουν και τον πλέον ψύχραιμο πολίτη αυτού του τόπου. Από τις απαντήσεις που φαίνεται ότι έδωσαν( κατά τον  καθηγητή) οι τηλεοπτικοί αστέρες προκύπτει ότι οι ερωτήσεις, στις οποίες  κλήθηκαν να απαντήσουν οι ερωτώμενοι, είναι επιπέδου  αποφοίτων τριταξίου Γυμνασίου.  Δια του λόγου το ασφαλές, παραθέτω απόσπασμα από το εν λόγω άρθρο του Καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου στην εφημερίδα  των Συντακτών

1. Η Απάντηση
 Γιατί δέχτηκα να συμμετάσχω στην τριμελή επιτροπή η οποία ανέλαβε την ψυχοφθόρο διαδικασία αξιολόγησης των δημοσιογράφων που ζητούσαν πρόσληψη ή επαναπρόσληψη στη δημόσια τηλεόραση; Μα για να έχω Την Απάντηση. Ακόμη περισσότερο για να τη βλέπω καθημερινά στον καθρέφτη… Σε ποια ερώτηση; «Ποιος μ… τους προσέλαβε;». Είναι η ερώτηση την οποία θέτω στον εαυτό μου κάθε μία από τις αναρίθμητες φορές που ακούω έναν λειτουργό της τηλεοπτικής ενημέρωσης να κακοποιεί βάναυσα είτε την ιστορική αλήθεια είτε τη γλώσσα είτε τα δεδομένα που αφορούν τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών του κράτους, είτε, είτε, είτε…
 2. Η ενημέρωση
 Τι έμαθα από τη συμμετοχή μου στη διαδικασία (στην οποία προσήλθαν εμπειρότατοι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, επιστήμονες, ιστορικοί, φιλόλογοι, νομικοί, επικοινωνιολόγοι, ακόμη και πανεπιστημιακοί); Εμαθα πως η τελευταία χώρα που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Αλβανία… Πως ο στρατάρχης Αλ. Παπάγος ήταν δικτάτωρ μαζί με τον Γ. Παπαδόπουλο το 1968… Πως ο Ο. Μπίσμαρκ δεν ήταν Γερμανός… Πως ο Κων. Καραμανλής πρωτοέγινε πρωθυπουργός το 1975… Πως ο Αλντο Μόρο είναι σήμερα πρόεδρος της Ιταλίας… Πως η δράση του… Ναπολέων Ζέρβα τοποθετείται στις αρχές του 20ού αιώνα… Πως το 1821 στο Φανάρι απαγχονίστηκε ο πατριάρχης Παλαιών Πατρών Γερμανός… Ενώ στο κατατεθειμένο βιογραφικό δημοσιογράφου τεράστιας τηλεοπτικής εμπειρίας διάβασα -γραμμένο «καθ’ υποτροπήν»- πως… επιμελείτε καθημερινή εκπομπή…
 3. Η νοοτροπία
 Με πολλή ευγένεια και χωρίς διάθεση παρέμβασης στο έργο μας ο κ. πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ μας κατέστησε κοινωνούς της δυσφορίας πολλών αξιολογούμενων για τις υποβαλλόμενες, δύσκολες ή παραπειστικές, ερωτήσεις. Παράλληλα, ένας εκ των προσελθόντων στη διαδικασία –εκ των πλέον επαρκών και εύστροφων δημοσιογράφων της δημόσιας τηλεόρασης– μας μετέφερε την παράκληση να μη γίνονται ερωτήσεις γνώσεων σε έμπειρους και καταξιωμένους συναδέλφους του.
 Φαίνεται, λοιπόν, πως η κρίση δεν ακύρωσε την ισχύ παλαιότερης φράσης του Δ. Σαββόπουλου, σύμφωνα προς την οποία «οι Ελληνες αποφάσισαν να κοροϊδέψουν τον εαυτό τους μέχρι το τέλος, γι’ αυτό και δημιούργησαν δύο κατεξοχήν ευφάνταστα επαγγέλματα, του πολιτικού και του συνδικαλιστή» (στα οποία θα προσέθετα και αυτό του δημοσιογράφου). Το βέβαιο είναι πως η κυρίαρχη εθνική νοοτροπία, που συνίσταται στην περιφρόνηση της πραγματικότητας –άρα και σε άρνηση της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης– κατεξοχήν έχει ως εκφραστές τους μαζικούς παιδαγωγούς της κοινωνίας, που είναι οι λειτουργοί της ενημέρωσης (και δη του δημόσιου τηλεδίαυλου)…

Δεν υπάρχουν σχόλια: