Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Και τα κρατικά έσοδα θα αυξήσει η πασιονάρια του κινήματος "δεν πληρώνω"

 
Κατά καιρούς φιλοξενώ  άρθρα ή σχόλια, τα οποία θεωρώ ότι συμβάλλουν στο δημόσιο δημοκρατικό διάλογο για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας. Μπορεί να μην υιοθετώ πλήρως μερικές από τις προτάσεις ενός κειμένου, συμφωνώ, ωστόσο, σε γενικές γραμμές στο πνεύμα του. Έτσι  πράττω και στην παρούσα γραφή. Ακόμη, θεωρώ προτιμότερη  την απόλυτη διαφωνία με έναν αναγνώστη παρά την ένοχη σιωπή.
Παραθέτω, αυτούσιο, το άρθρο του Μάνου Ματσαγγάνη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα με τίτλο « Πολιτική Επιθεώρηση»

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τα νέα από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι είμαστε ΟΚ για 4 μήνες. Ίσως το διάστημα αυτό να φανεί αρκετό για να πειστεί το 40% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι όχι - δεν είναι τα πάντα στη ζωή θέμα τσαμπουκά. Ότι οι Ευρωπαίοι - ακόμη και ο Dijsselbloem και ο Schäuble - είναι προτιμότεροι ως εταίροι μας από ό,τι ο Πούτιν ή οι Κινέζοι (ή οι Αζέροι). Ότι δεν γίνεται να φταίνε για όλα οι ξένοι. Ότι τα προβλήματά μας δεν ξεκίνησαν τον Μάιο του 2010. 'Οτι η ευθύνη των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν είναι ότι υπέγραψαν τα μνημόνια, αλλά ότι άφησαν τα πράγματα να φτάσουν στη χρεωκοπία που έφερε τα μνημόνια. Και ότι στη συνέχεια δεν μπόρεσαν (ή μάλλον δεν θέλησαν) να αλλάξουν τα τόσα και τόσα στραβά αυτής της χώρας, ούτε να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους. Ότι προτίμησαν να πορευθούν σαν να μη είχε συμβεί τίποτε, προστατεύοντας απλώς τις εκλογικές τους πελατείες: δικαστές, φαρμακοποιούς, αστυνομικούς, υπαλλήλους ΔΕΚΟ, αγρότες, και τις υπόλοιπες όχι και τόσο "ευπαθείς ομάδες". Πίσω στο 2010 λοιπόν. Με τα ίδια ζητούμενα: δίκαιη λιτότητα (ή "λιτός βίος", δεν θα τα χαλάσουμε εκεί), συν μεταρρυθμίσεις παντού, μήπως καταφέρουμε να γίνει η Ελλάδα μια χώρα μοντέρνα, δημιουργική - με δυο λόγια, ευρωπαϊκή. Ας ελπίσουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα τα καταφέρει καλύτερα από τις προηγούμενες.
Θα μου επιτρέψετε να κρατήσω μερικές επιφυλάξεις, όμως. Οι περισσότεροι υπουργοί της νέας κυβέρνησης τη λέξη "μεταρρύθμιση" τη θυμούνται από την επίθεση του Λένιν στον Bernstein και στον Kautsky. Η Αναπληρώτρια Υπουργός που θα πρέπει τώρα να αυξήσει τα έσοδα είναι η μέχρι χθες πασιονάρια του κινήματος "Δεν πληρώνω". Ο Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης (...) είναι ο συνδικαλιστής του 1 εκατομμυρίου εφάπαξ. Η αναγκαία επανεκκίνηση της εκπαίδευσης - να μην ξεχνάμε τις συστάσεις του ΟΟΣΑ! - προς το παρόν συνίσταται στην κατάργηση των προτύπων και στην επιστροφή των πανεπιστημίων στο 1982. Και τα μοναδικά μέχρι τώρα δείγματα αντιμετώπισης της "ανθρωπιστικής κρίσης" είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης στη ΔΕΗ και η αναστολή της πιλοτικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Εάν δεν ήταν για κλάματα, θα ήταν για γέλια.
Πηγή:  Μάνος Ματσαγγάνης, http://mhmadas.blogspot.gr/

3 σχόλια:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Αγαπητέ Σταθη
Διαβασα το επισυναπτομενο αρθρο και ασφαλως τον δικο σου προλογο... Θα ήμουν άδικος και μικρός αν έφερα σε σενα αντιρρηση , στις τοσο επιτυχημενες επιλογές των κειμένων που φιλοξενείς και κοςμούν τη μοναδική Σελίδα σου.
Το αρθρο του κ. Ματσαγγανη, δεν κρύβω οτι με ενοχλησε κάπως. Οχι για τις δικές του θέσεις και απόψεις που είναι σεβαστές. Ομως με στενοχωρούν αναφορες ανακριβείς ή "τερατώδεις" που εκσφενδονίζονται για να εντυπωσιαζουν το πόπολο...
Τώρα η "πασιοναρια" του Κινήματος "Δεν πληρωνω" ή το "εφαπαξ του ενός εκατομμυριου" δεν ταιρειαζουν σε ενα σοβαρό αρθρο. Θα μπορουσαν να γραφτούν π.χ. στην χτεσινή "Αυριανη" ή την σημερινή "Κοντρα Νιους"... Εγώ δεν θυμάμαι ποτε καμια πασιοναρια Βαλαβανη (εκτος κι αν ειπε κάποτε αυτο που ελεγε μια ζωή η αειμνηστη Μελινα οτι " δεν πληρώνω τη ΔΕΗ", αν θυμασαι) ουτε πιστευω το τερατώδες, οτι υπηρξε ποτέ εφάπαξ του ενος εκατομυριου (τα αςτρονομικά εφάπαξ των 100, 200 χιλ., μήπως θυμάσαι ποιοι τα εδιναν;) και ποιος ειναι ο κ. Γραμματεας δεν έχει όνομα;
Ζητώ συγνωμη, για το σχολιο (αν το θεωρείς αναρμοστο αφαιρεσέ το, θα με προφυλάξεις)
Σε χαιρετω με αγάπη Σ.

Στάθης είπε...

Δεκτές οι ενστάσεις σου , αγαπητέ μου Σωτήρη. Δεν τις αποδέχομαι από φιλοφρόνηση, αλλά από τη βαθύτατη πίστη, ότι η γνώμη, του εκλεκτού Σωτήρη Σωτηρόπουλου, πρέπει να είναι σεβαστή, επειδή: προέρχεται από έναν αγνό αγωνιστή της ζωής, και επειδή ο δημόσιος βίος του συνιστά το παράδειγμα και μέτρο για όλους μας.
Ως προς την ουσία του άρθρου που φιλοξένησα. Όπως σημείωσα, δεν είναι δυνατόν να συμφωνεί κανείς απολύτως με τις πολιτικές απόψεις ακόμη και του πιο έγκυρου αρθρογράφου.
Ειδικότερα για την υπουργό Οικονομικών, πιθανόν να υπονοεί την πολιτική στάση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι τα υφιστάμενα φορολογικά βάρη ήταν( και προφανώς είναι) επαχθή και άδικα, ενώ άλλοι καλούσαν τους πολίτες να μην πληρώνουν.
Ο νέος γενικός Γραμματέας είναι ο Δημήτρης Τσουκαλάς, τέως Βουλευτής, ο οποίος είχε δηλώσει( πόθεν έσχες) το ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ, διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι το προϊόν του εφάπαξ ( αποζημίωση) που έλαβε από ιδιωτική Τράπεζα, στην οποία εργαζόταν. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι τα πρόσωπα του δημοσίου βίου πρέπει να κρίνονται.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Στάθης Χριστοδουλόπουλος

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Αγαπητέ Σταθη
Παντα ευγενής, διακριτικός και προσηνής...
Εψαξα, ολα τα ηλεκτρονικά "στεκια" και ομολογώ οτι δεν βρηκα τα τοσο υπερβολικά (προφανώς για εντυπωσιασμό) και για τους δυο αναφερόμενους.
Ως προς τον Γ. Γ. κ. Τσουκαλά κι εγω έχω ενοχληθει σφόδρα, γιατι εσπευσε η νέα Κυβερνηση να ακολουθήσει την πεπατημενη των πτοηγουμενων, αλλά τα περι εφαπαξ (που παραπληροφορει και εξοργιζει τον πολιτη, οτι δήθεν τα εφαγε απο τον Ελληνικό κράτος!!) ειναι χιλιοειπωμενο οτι προκειται για εντελώς διαφορετικό (απο ξενη Τραπεζα αποζημίωση εθελουσίας εξοδου και απο Ασφαλεια ολων των υπαλληλων της εν λογω Τταπεζας)
Τελος παντων και παλι σε ευχαριστω, για τη μεταξύ μας συζήτηση...