Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ



 
Ποιος  θα φανταζόταν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς, στην Ελλάδα του 2015, θα στηριζόταν στην ελεημοσύνη προκειμένου να καλύψει το ποσό των 50.000 ευρώ για τη συμμετοχή των Ελλήνων μαθητών στις εκπαιδευτικές Ολυμπιάδες. Κι όμως συνέβη! Και το χειρότερο. Εντελώς τυχαία, την Πέμπτη 28/05/2015, άκουγα έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ηλείας, ο οποίος αναμετάδιδε την εκπομπή του γνωστού δημοσιογράφου Ν Χατζηνικολάου. Σε κάποια στιγμή μεταδίδει την είδηση, την οποία και σχολιάζει αρνητικά, κάνοντας έκκληση σε ιδιωτικές εταιρείες για χορηγία.
 Φαίνεται πως υπήρξε ανταπόκριση στην έκκληση του δημοσιογράφου. Και τότε συνέβη το «θαύμα». Πληροφορηθήκαμε(έκπληκτοι) ότι το υπουργείο προτίθεται να χρηματοδοτήσει το κόστος της συμμετοχήςτων μαθητών στις Ολυμπιάδες .  Και τότε εγώ ο αφελής, υπήκοος του Ελλαδιστάν, αναρωτήθηκα: πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση του Λαού να πολιτεύεται σύμφωνα με τις πιέσεις ασκούνται από διαπλεκόμενα- κατ αυτήν, ΜΜΕ και όχι με βάση τις αρχές και τον αξιακό κώδικα που οφείλει η Αριστερά να υπηρετεί. Αν, δηλαδή, η σχετική είδηση δεν έπαιζε στα μίντια, δεν θα υπήρχε θέμα;  Και γιατί όταν ο μεγαλοδημοσιογράφος  το πρόβαλε,   ο υπουργός  ενέδωσε;  Αυτό θα πει για πρώτη φορά Αριστερά!
 Ας δούμε τη σχετική είδηση:
Ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωνε ότι «το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιαδων λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας» προτρέποντας μάλιστα τους επιστημονικούς φορείς να αναζητήσουν χορηγίες .
Ειδικότερα, το υπουργείο σταματά τη χρηματοδότηση των επιστημονικών ενώσεων για να συμμετάσχουν οι Έλληνες μαθητές σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιαδές. Πρόκειται για διαγωνισμούς η συμμετοχή στους οποίους αφορά στα εισιτήρια των αποστολών και σύμφωνα με στελέχη της ΕΜΕ το συνολικό ποσό δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ετησίως.

Σε σχετικό έγγραφό του προς τις ενώσεις Μαθηματικών (ΕΜΕ), Χημικών, Φυσικών, Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής, Βιοεπιστημόνων, Αστρονομίας και Διαστήματος και τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομπορικής και Επιστήμης, ο γ.γ. του υπουργείου ανακοίνωνε ότι «το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιαδων λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας» προτρέποντάς τους μάλιστα να αναζητήσουν χορηγίες.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία είχε προγραμματίσει να λάβει μέρος στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, που φέτος διεξάγεται στην Ταϊλάνδη, στο διάστημα 4-16 Ιουλίου με κόστος αποστολής περίπου 9.000 ευρώ. Όπως αναφέρει η Μαθηματική Εταιρεία: «Στη διοργάνωση συμμετέχουν 111 χώρες, εκ των οποίων αρκετές είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο να μην συμμετέχει η χώρα με την τεράστια συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και την επιστήμη των Μαθηματικών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: