Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1925 Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ


Μία από τις δέκα πιο σημαντικές δίκες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η δίκη των πιθήκων . Η δίκη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμάχης μεταξύ «δημιουργιστών» και «δαρβινιστών» .
Δημιουργιστές ονομάζουμε όσους συντάσσονται με την άποψη της Εκκλησίας ότι η δημιουργία του κόσμου είναι αποτέλεσμα της Θείας χάριτος, σήμερα η θέση αυτή έχει μετασχηματισθεί στη θεωρία του ευφυούς σχεδιασμού , δηλαδή για την εξέλιξη του σύμπαντος υπήρξε ένα υπερφυσικό σχέδιο , επέμβαση του δημιουργού Θεού.
Οι δαρβινιστές αποδέχονται τη θεωρία του βρετανού φυσιοδίφη Κάρολου Δαρβίνου (1809- 1882) που υποστηρίζει ότι τα ζωικά και φυτικά είδη προέκυψαν από την αργή εξέλιξη απλούστερων μορφών ζωής με γενετικές μεταλλάξεις και με φυσική επιλογή. Η θεωρία αυτή είναι επιστημονικά αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα .
Το ιστορικό της δίκης αυτής ξεκινά την 21/3/1925 όταν η βουλή της Πολιτείας του Τεννεσί (ΗΠΑ) ψηφίζει νόμο που απαγορεύει τη διδασκαλία στα σχολεία κάθε θεωρίας που αρνείται τη θεϊκή καταγωγή του ανθρώπου. Ο νεαρός καθηγητής βιολογίας Τζον Σκόουτς αγνοεί το νόμο και συνεχίζει να διδάσκει τους μαθητές του τη θεωρία του Δαρβίνου. Η Εισαγγελία της Πολιτείας ασκεί ποινική δίωξη και παραπέμπεται σε δίκη. Η δίκη προσδιορίστηκε για τις 10 Ιουλίου 1925. Πράγματι η δίκη ξεκίνησε τη συγκεκριμένη ημέρα και εξελίχθηκε μονομαχία διαπρεπών δικηγόρων . Εναντίον του κατηγορουμένου οι χριστιανικές οργανώσεις , υπέρ η αμερικανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στις 21/7/1925 το δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση, με την επιβολή χρηματικής ποινής 100 δολαρίων, τεράστιο ποσό για την εποχή εκείνη. για τον καθηγητή. Αργότερα το ανώτατο δικαστήριο τον αθώωσε, για τυπικούς όμως λόγους. Ο νόμος της Πολιτείας καταργήθηκε, με απόφαση της Βουλής του Τεννεσί στις 16/5/1967.
Η διαμάχη «δημιουργιστών» και «δαρβινιστών», στο χώρο κυρίως της εκπαίδευσης , συνεχίζεται….
Πηγή: Σαν Σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: