Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

1989 ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ .......






Πριν 20 χρόνια τέτοια μέρα γνωρίσαμε την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζανετάκη. Σκέφτηκα να γράψω μια σύντομη αναδρομή των όσων προηγήθηκαν, όχι τόσο για να θυμηθούν οι παλιοί, όσο για να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Εγώ στιγμές μόνο από το σεντούκι της ιστορίας ανασύρω.
Από το 1988 είχε αρχίσει η επίθεση κατά του Α. Παπανδρέου και του Αγ. Κουτσόγιωργα και οι εφημερίδες που έσερναν το χορό (Ελευθεροτυπία, Νέα, Έθνος) κατηγορούσαν τον ΑΓΠ ακόμα και για δωροδοκία. Άνθρωποι και από τον χώρο της κυβέρνησης με προεξάρχοντες τους Γ.Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, ζητούσαν επίσης τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Μέσα σ’ αυτή την όζουσα ατμόσφαιρα έγιναν οι εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989. Η ΝΔ παρότι πήρε 5% περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω του εκλογικού συστήματος που είχε ράψει ο Αγ. Κουτσόγιωργας.
Τότε οι Κ. Μητσοτάκης, Χ. Φλωράκης και Λ. Κύρκος αποφάσισαν την 1η Ιουλίου 1989 τη δημιουργία μιας φιλελευθερο- κομμουνιστικής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ενιαίου Συνασπισμού(στο Συνασπισμό συμμετείχε τότε και το ΚΚΕ), η οποία δημιούργησε αίσθηση και συζητήθηκε παγκόσμια. Το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη θα ήταν βραχύβιο και θα είχε διπλό στόχο: τη δρομολόγηση των διαδικασιών της κάθαρσης και την προετοιμασία αδιάβλητων εκλογών βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Τουλάχιστον αυτή ήταν η προμετωπίδα της κυβέρνησης.
Από κει και πέρα έτρεξε πολύ νερό στο αυλάκι της πολιτικής του τόπου μας.
Όπως όλες οι αρχικές συνθήκες, αυτή η λεγόμενη κατ’ ευφημισμό «οικουμενική κυβέρνηση» έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλες τις παραπέρα εξελίξεις. Αυτή και οι επόμενες κυβερνήσεις συνεργασίας που σχηματίστηκαν, όξυναν μάλλον τα πράγματα αντί να τα αμβλύνουν.
Στην αριστερά μάλιστα και ιδιαίτερα στο ΚΚΕ, ακόμα και σήμερα της προσάπτουν οι Πασόκοι (όλο και πιο χαμηλόφωνα είναι η αλήθεια), ότι τα περίφημα ντολμαδάκια της Κας Μαρίκας Μητσοτάκη έχουν αφήσει τις λαδιές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: