Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 ΣΕ ΑΘΗΝΑ & ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ



Οι περιφερειακές και οι δημοτικές εκλογές τελείωσαν με τις επαναληπτικές (14- 11-2010) στις περιοχές όπου οι υποψήφιοι δεν εξελέγησαν από τον πρώτο γύρω. Η αποτίμηση αυτών των εκλογών θα μπορούσε να συνοψιστεί με τη φράση "μία από τα ίδια", αν δεν είχε μια πρωτοφανή ανατροπή στα μέχρι τώρα μεταπολιτευτικά δεδομένα : ανάδειξη δυο επιφανών πολιτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πράγματι, οι δύο εκλεγμένοι πλέον δήμαρχοι δεν υπήρξαν κομματικά στελέχη, και ως βασικό τους προσόν έχουν μια πετυχημένη επαγγελματική πορεία, με την ιδιαίτερη προσωπική διαδρομή του καθενός.
Η κατάσταση και στις δύο αυτές πόλεις, όπου κατοικεί το 70% σχεδόν του ελληνικού πληθυσμού, είναι τραγική. Εν μέσω λοιπόν της μεγαλύτερης μεταπολεμικά κρίσης καλούνται να αποδείξουν πως οι πολιτικές και πολιτισμικές αξίες που εκπροσωπούν μπορούν να τις μεταλαμπαδεύσουν σε όλους εμάς που για πολλά χρόνια έχουμε εθιστεί στη φασιστική ιδιοτέλεια. Η εκλογή των δυο δημάρχων σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αλλαγή του μεταπολιτευτικού μοντέλου, όμως ίσως αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια "νέα μεταπολίτευση», αφού όπως έχει αποδειχθεί, η επαγγελματική ενασχόληση με την πολιτική συνεπάγεται την απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: