Κυριακή 29 Μαΐου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ: ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΑΔΥΝΑΜΙΑ;


Η πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ομάδων οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Αν δεχθούμε ως αληθή όσα προκύπτουν από τις επίσημες δηλώσεις, φαίνεται καθαρά ότι τα κόμματα έλαβαν υπόψη τους το "δίκαιο" του πελάτη. Στην προκειμένη περίπτωση οι περισσότεροι πελάτες και όχι πολίτες, επιθυμούν αλλαγές και τομές που δε θα θίγουν το προσωπικό τους συμφέρον. Το προσωπικό- ιδιοτελές συμφέρον μας υπερέχει, έστω και αν αντιστρατεύεται το κοινό και συνεπώς το λεγόμενο εθνικό συμφέρον.
Η κοινωνική και κατ επέκταση η πολιτική κακοδαιμονία, δεν είναι ούτε παράξενο ούτε καινούργιο φαινόμενο. Σε όλες σχεδόν τις κρίσιμες φάσεις της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους, συμπεριφερόμαστε το ίδιο: η ιδιοτέλεια των πολιτών και ο λαϊκισμός των πολιτικών. Τα αποτελέσματα δραματικά.
Δύο ενδεικτικά παραδείγματα, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.Ο λεγόμενος ατυχής πόλεμος του ΄97, η μικρασιατική καταστροφή του΄22. Ακόμη και στην κορυφαία στιγμή του ΄40 πολλοί φαντάροι "πολέμησαν" στην ...Αθήνα.
Όλα τα παραπάνω και πολλά άλλα αποδεικνύουν ότι τα δραματικά γεγονότα είναι αποτέλεσμα του λαϊκισμού. Όταν δηλαδή τα κόμματα αποφασίζουν με κριτήριο το προσωπικό συμφέρον ισχυρών ομάδων των πελατών.
Κάπως έτσι και τότε οι λεγόμενοι ανθενωτικοί επέβαλαν τη θέλησή τους, που οδήγησε στη πτώση της πόλης. 29-Μαϊου 1453.

Δεν υπάρχουν σχόλια: