Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΤΙΩΘΗΚΑΝ ΠΡΕΛΑΣΕΙΣ



Τα επεισόδια που σημειώθηκαν την 28/10/2011,  ματαίωσαν την προγραμματισμένη παρέλαση σε πολλές πόλεις,κατά τη διάρκεια της  επετείου για την 28η Οκτωβρίου 1940.
Η ένταση οφειλόταν στην παροσία επισήμων. Τα σημερινά παρατράγουδα, σε σχέση με τα -κατά το τυπικό- τιμώμενα πρόσωπα, επιβάλουν , νομίζω, την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του θεσμού των παρελάσεων. 
Για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης σε ένα λαό προϋποθέτει την ύπαρξη ατομικής  ιστορικής συνείδησης, η οποία διαμορφώνεται με ισχυρά ιδεολογικά- εθνικά ερείσματα, όπου ο καθένας συμμετέχει στο συλλογικό βίωμα της «πόλης». Τότε, οι έννοιες πόλη και πολίτης ταυτίζονται.
Η μετοχή- συμμετοχή μεταβάλει το άτομο σε πολίτη, και οι παρελάσεις θα εκφράζουν τη διαμορφωμένη ιστορική συλλογική συνείδηση.
 Το έργο αυτό μπορεί να επιτελεστεί από ένα άλλο σχολείο, το οποίο θα παρέχει παιδεία και όχι καλή ή κακή εκπαίδευση.
Μέχρι που να γίνει αυτό, στη θέση των «επισήμων» να επιλέγονται απλοί πολίτες που έχουν διακριθεί κατά τη συγκεκριμένη χρονιά στον επαγγελματικό , επιστημονικό , πολιτικό και πολιτιστικό στίβο. Έτσι, η πόλη θα τιμά κάθε χρόνο τους άξιους, και όχι τους καθ οιοδήποτε τρόπο αναρριχημένους στην τοπική ή κεντρική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: