Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η ΟΙΚΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1932: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΥΡΙΟΥ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ













« Προσήλθον λοιπόν προ αντιπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων εις την οικονομικήν επιτροπήν και εξέθεσα την κατάστασιν η οποία εδημιουργήθη μετά την επίτασιν της παγκοσμίου κρίσεως και υπέβαλον ένα πενταετές σχέδιον αναστολής χρεωλυσίων επί μιαν πενταετίαν και παροχήν δανεισμού εξωτερικού 10.000.000.λιρών εις 4 έτη, δια την συμπλήρωσιν των παραγωγικών έργων και την αξιοποίησίν των  Η αίτησις έως τώρα δεν έγινε δεκτή και είνε αμφίβολον αν θα γίνη δεκτή. Αλλά δεν δύναται να μη ενθυμήται η Βουλή τί επετευχθη δια της πολιτικής αυτής της κυβερνήσεως κατ΄αντίθεσιν  την οποία μου συνιστά ο κ αρχηγός του Λαϊκού κόμματος.
Ενώ αν ηκολούθουν την πολιτικήν εις το κήρυγμα του χρεωστασίου, θα ηγείρετο  μια κραυγή διαμαρτυρίας από το έν άκρον του κόσμου εις το άλλο, από την οποία κραυγήν η θέσις της Ελλάδος θα καθίστατο δεινή...»  29/4/1932  ΤΟ ΒΗΜΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ, Τόμος Ι΄, 2012
 
 Από το τμήμα  αυτό της ομιλίας του τότε πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου προκύπτει ότι όπως και τότε έτσι και τώρα η χώρα μας ζει με δανεικά!
Αν κάποιος άλλαζε  την ημερομηνία της ομιλίας και τη γλώσσα γραφής, θα εύρισκε απόλυτη ταύτιση των δυο καταστάσεων 80 χρόνια μετά. Συμπέρασμα: έχουμε πλήρη άγνοια των γεγονότων της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας, ενώ καμαρώνουμε για το ... ένδοξο παρελθόν μας.
Σ.Χ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: