Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ 67 ΕΤΩΝ ΣΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ





 Επιλέγω σήμερα μια ευχάριστη είδηση. Διαβάζοντας ότι μια κυρία στα 67 σπουδάζει σε ΤΕΙ σκέφθηκα μήπως είναι λάθος η είδηση, αφού τέτοια ευχάριστα νέα συμβαίνουν μόνο στις αγγλοσαξονικές χώρες. Κι όμως,  η εικονιζόμενη είναι ελληνίδα! Επειδή τέτοια θέματα δεν προβάλλονται  από τα μέσα ενημέρωσης, αφιερώνω τούτη τη μικρή στήλη στην επαναστατική, για την Ελλάδα, πράξη της αγωνίστριας.
 Σ.Χ.Χ.


Πρόκειται για την Πατηνιωτάκη Κατερίνα (Φωτογραφία) από τα Χανιά Κρήτης. Τελείωσε το τριθέσιο δημοτικό σχολείο το 1959 στο χωριό Αγία Βαρβάρα, 30 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου. Οταν ο δάσκαλος ρώτησε πόσα παιδιά θα συνεχίσουν στο Γυμνάσιο η εξαδέλφη του Νίκου Ξυλούρη - Ξυλούρη, άλλωστε, είναι και το πατρικό της - έβαλε τα κλάματα, αφού η οικογένειά της, με τα εννιά παιδιά, δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να της επιτρέψει να πάει στην πόλη να τελειώσει το σχολείο. Εκανε αγροτικές δουλειές, έβοσκε πρόβατα και αγελάδες, ώς την ηλικία των 20 ετών που πήγε στα Χανιά. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, ο οποίος είχε συνεργείο. Δεν εργάστηκε, είχε επικεντρωθεί στην ανατροφή της μοναχοκόρης της, Ελένης.

Ξανά στα θρανία. Οι συμμαθητές της στην τάξη ήταν ηλικίας άνω των 14 ετών. «Γνώρισα ένα άλλο σχολείο από αυτό που είχα αφήσει 50 χρόνια πριν», θυμάται. Στα τρία χρόνια του Γυμνασίου διάβασε «Αντιγόνη» και Ιστορία. «Ενθουσιαζόμουν και υπενθύμιζα στον εαυτό μου ότι εάν δεν έπαιρνα την απόφαση να αρχίσω και πάλι το σχολείο θα πέθαινα και δεν θα είχα διαβάσει τίποτε από όλα αυτά». Πήρε το απολυτήριο του Γυμνασίου με άριστα και φυσικά συνέχισε για άλλα τέσσερα χρόνια στο Εσπερινό Λύκειο, παρότι γνώριζε ότι τα μαθήματα θα ήταν πιο δύσκολα. Χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήριο κατάφερε να πάρει το απολυτήριο του Λυκείου.
Είχε σχεδόν φτάσει στην κατάκτηση του ονείρου. Τώρα πια τη χώριζαν από αυτό μόνο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Θυμάται, μάλιστα, ότι εκείνη την περίοδο των εξετάσεων, όταν είχε πάει για να δώσει μάθημα, οι μαμάδες των άλλων υποψηφίων βρίσκονταν στο σχολείο και, μη γνωρίζοντας ότι και η ίδια δίνει εξετάσεις, της έλεγαν «να γράψουν καλά τα παιδιά μας, και το δικό σας φυσικά».
Και ενώ αρχικά στο Μηχανογραφικό της είχε βάλει μόνο σχολές στην Κρήτη, μεταξύ αυτών και το Παιδαγωγικό στο Ρέθυμνο, έπειτα από παρότρυνση της φιλολόγου της συμπλήρωσε κι άλλες σχολές. Αυτό που της έκανε κλικ ήταν το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. «Αυτό το τμήμα υπάρχει στην Κεφαλονιά και στην Καστοριά, αλλά στο Μηχανογραφικό μου έβαλα της Κεφαλονιάς, με το σκεπτικό ότι είναι σε νησί και εάν περνούσα δεν θα άλλαζα τις νησιώτικες συνήθειές μου». Η ανακοίνωση των βάσεων την έστειλε φοιτήτρια στο νησί του Ιονίου.
Σύσσωμη η οικογένεια πήγε στο νησί για την εγγραφή της φοιτήτριας. Άλλωστε χρωστά, όπως λέει η ίδια, πολλά στον σύζυγό της, στην κόρη και στον γαμπρό της για τη συμπαράσταση και τη στήριξη στις επιλογές της.
 Σήμερα, στο δεύτερο έτος, η κ. Πατηνιωτάκη έχει περάσει τα περισσότερα μαθήματα και μάλιστα με λίαν καλώς. Για τους συμφοιτητές της δεν είναι η κ. Πατηνιωτάκη αλλά η «μαμά», όπως κάποιοι την αποκαλούν. Ωστόσο η φοιτητική ζωή δεν είναι τόσο εύκολη: παίρνει δύο καράβια και διασχίζει μεγάλο κομμάτι στεριάς για να φτάσει στη σχολή της. «Συνήθως φεύγω 9 το βράδυ από το Ηράκλειο, φτάνω το πρωί στον Πειραιά, παίρνω ταξί για τα ΚΤΕΛ του Κηφισού, απ' όπου παίρνω το λεωφορείο για Αργοστόλι, με το οποίο φτάνουμε στην Πάτρα και παίρνουμε το καράβι για Κεφαλονιά. Παρά την ταλαιπωρία, όμως, για μένα το να παρακολουθώ τα μαθήματα, να κάνω και να παρουσιάζω εργασίες στους συμφοιτητές μου, μου δίνει μεγάλη χαρά», λέει.
 Εγώ, και να πάρω το πτυχίο, δεν θα το αξιοποιήσω επαγγελματικά, αν και όπως έχουν γίνει τα πράγματα και θα παίρνουμε συντάξεις στα 100 μας, μπορεί και να το χρησιμοποιήσω. Αυτά τα παιδιά, όμως, το χρειάζονται», σημειώνει με χιούμορ. 
ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/news/greece/article/5000200/spoydastria-tei-etwn-6






Δεν υπάρχουν σχόλια: