Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ






Από τα σχετικά δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε ότι  το  σχέδιο «Αθηνά»  του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη μεταφορά στην Πάτρα των δύο τμημάτων ΜΜΕ και Πληροφορικής από το ΤΕΙ  Πύργου και  Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων από το ΤΕΙ  Αμαλιάδας.  Τα δύο τμήματα μετονομάζονται σε τμήματα «Μηχανικών Πληροφορικής» και απορροφώνται από τη σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων. Στον Πύργο παραμένει μόνο το ΤΕΙ Μουσειολογίας, το οποίο μετονομάζεται σε τμήμα «Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων.  Αναφορά επίσης  γίνεται στο ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης της Αμαλιάδας , το οποίο μετονομάζεται σε τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Οργανισμών και Συστημάτων και  απορροφάται από τη σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και «μετακομίζει» στο Μεσολόγγι. 
  Για το θέμα αυτό συγκλήθηκαν  εκτάκτως τα Δημοτικά Συμβούλια Πύργου,  Ήλιδας και Αρχ. Ολυμπίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Δ.Σ. του  ΕΒΕ, τα οποία αποφάσισαν.... αγώνα μέχρι εσχάτων. Από κοντά οι βουλευτές όλων των κομμάτων , ανάμεσά τους και ένας υπουργός, οι δικηγορικοί σύλλογοι, η ΕΛΜΕ, καθώς και κάθε «φορέας».
Πραγματικά είναι αξιοθαύμαστη η αγαστή αυτή συνεργασία των θεσμικών εκπροσώπων του Νομού, αλλά και η σύμπνοια των δύο μεγαλυτέρων πόλεων του Νομού ( Ας μη ξεχνάμε τη «διαμάχη» για το Νοσοκομείο). Θεωρώ, όμως, ότι το πραγματικό  ενδιαφέρον όλων αυτών είναι το δικό τους προσωπικό πολιτικό ή επαγγελματικό συμφέρον.
 Και αυτό γιατί:   
   
   Τα παραρτήματα αυτά ιδρύθηκαν με κριτήρια εξυπηρέτησης τοπικών μικροσυμφερόντων(πολιτικών, οικονομικών) και όχι με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, που θα αποσκοπούσαν στην αναβάθμιση των σπουδών. Είναι ακόμη νωπό στη μνήμη μας το επιχείρημα του τότε δημάρχου της πόλης του Πύργου, ότι με το ΤΕΙ θα ενοικιαστούν δωμάτια. 
     Και τότε οι ίδιες οι λογικές επέβαλαν την ίδρυση παραρτήματος(Αμαλιάδας) στο παράρτημα(Πύργου), προκειμένου να ικανοποιήσουν την απαίτηση των παραγοντίσκων στις δύο πόλεις, ανεξάρτητα από την ύπαρξη των λοιπών προϋποθέσεων.   
     Από την άλλη, η πολιτεία πιεζόμενη ή και εκβιαζόμενη από τους ανά την  Ελλάδα,  φορείς ή καλύτερα συμ-φορείς , ανεβοκατεβάζει τη βάση εισαγωγής στα ΤΕΙ σαν το θερμόμετρο, με το ίδιο .... επιστημονικό επιχείρημα: μη κλείσουν τα ΤΕΙ και πάψει να δουλεύει η αγορά! Ούτε κουβέντα για την παιδεία.
-                Και  μια απορία:
-        Όλοι αυτοί που αγωνιούν και αγωνίζονται, εκδίδοντας ...πολεμικά ανακοινωθέντα, γιατί  τα τελευταία 50 τουλάχιστον χρόνια δεν έχουν λύσει δύο βασικά προβλήματα, τα οποία άλλωστε ανήκουν στην αποκλειστική τους αρμοδιότητα: των σκουπιδιών και της ύδρευσης. Πώς λοιπόν νομιμοποιούνται να λύσουν και θέματα ανώτατης παιδείας; Μήπως, άλλωστε, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για  τα λειτουργικά θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναβαθμίστηκε το σχολείο; Κάθε απάντηση δεκτή.
       

1 σχόλιο:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Αγαπητέ Στάθη
Μια συνετή φωνή επί τέλους... Που βάζει τον δάκτυλο επί "τον τύπον των ήλων". Τώρα εν μέση μνημονιακή καταιγίδα, θερίζουμε τις αναμενόμενες θύελλες!.
Εγώ τις (ταυτόσημες) απόψεις μου επί του προκειμένου έγραψα στο ...αιρετικό ιστολόγιό μου.
Θέλω με την ευκαιρία να πω, ότι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ιθύνοντες για να ικανοποιήσουν (βλ. ψώνια στα εμπορικά κλπ) τις δυο αντιμαχόμενες πόλεις Πύργο και Αμαλιάδα, χώρισαν στα δύο τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των άμοιρων πολιτών των χωριών της Ορεινής Ηλείας στις δυο πόλεις και τρέχουν πότε από δω πότε από κει: Δικαστήρια, Εφορεία, ΙΚΑ (Πύργο), ΔΕΗ, Πολεοδομία, Νοσοκομείο (Αμαλιάδα)!!!... Ω! της ανοησίας.
Αιδώς (αν καταλαβαίνουν τη σημασία της λέξης). Τουτ΄ αυτόν συνέβη και με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανά την χώρα(δωμάτια, ψώνια, κέντρα διασκέδασης και άλλα ψυχοαπολαυστικά...)