Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1963: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΖΟΝ Φ. ΚΕΝΕΝΤΥ

                 
Ήταν Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963 όταν ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι έπεφτε νεκρός από το «χέρι» του δολοφόνου του. Ωστόσο, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την ημέρα εκείνη, οι «προβολείς» δείχνουν να φωτίζουν εκ νέου άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι θεωρίες συνωμοσίας ποικίλλουν από στόμα σε στόμα.

Η απεικόνιση της ζωής και του θανάτου του έχει γίνει με αμέτρητους τρόπους μέσα από σειρές, βιβλία και ταινίες. Και μπορεί το γεγονός ότι ήταν τόσο αγαπητός στις γυναίκες να δημιούργησε έναν «μύθο» γύρω από το όνομά του, όμως το γεγονός ότι πέθανε πριν καν συμπληρώσει χίλιες ημέρες στο Οβάλ γραφείο, είναι αυτό που τον μετέτρεψε σε μια τραγική φιγούρα και περιέπλεξε τον «μύθο» αυτό ακόμα περισσότερο. Πολύ περισσότερο, το μυστήριο που καλύπτει τις συνθήκες της δολοφονίας του αποτέλεσε ένα πεδίο έρευνας και συνομωσιολογίας. «Η ζωή του είχε όλα τα στοιχεία που χρειάζεται μια χολιγουντιανή ταινία. Κινδύνους, ίντριγκες και αναμφίβολα πολύ γοητευτικούς ανθρώπους», δηλώνει ο ειδικός σε θέματα ταινιών Τζεφ Μποκ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν, ο Όσβαλντ πυροβόλησε τον Κένεντι τρεις φορές από το παράθυρο της σχολικής βιβλιοθήκης όπου εργαζόταν, στο Ντάλας. Ωστόσο πολλοί Αμερικανοί πολίτες αμφισβητούν το συμπέρασμα αυτό. Την άποψη ενισχύει άλλωστε και η Αρμόδια Επιτροπή που ερεύνησε τη δολοφονία, η οποία υποστήριξε το 1978 ότι ο Κένεντι υπήρξε θύμα συνωμοσίας. Οι τίτλοι τέλους φαινομενικά έπεσαν με τη σύλληψη και τη δολοφονία του Όσβαλντ. Τη στιγμή που αστυνομικοί τον μετέφεραν από τα κρατητήρια στις φυλακές, ο Τζακ Ρούμπι, ένας άνδρας που δήλωνε οργισμένος με τη δολοφονία Κένεντι και ήθελε να απαλλάξει την Ζακλίν Κένεντι από το μαρτύριο μιας δίκης σε βάρος του Όσβαλντ, τον πυροβόλησε στο στήθος. Ο Όσβαλντ μεταφέρθηκε αναίσθητος στο νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Όπως αποδείχτηκε ήταν γραφτό ο επίλογος να γραφτεί στο ίδιο μέρος όπου οι γιατροί είχαν προσπαθήσει να σώσουν τη ζωή του Κένεντι.

Απόσπασμα από το κείμενο της Θεοδώρας Βασιλοπούλου, εφημερίδα Καθημερινή 22/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: