Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΦΩΤΙΕΣ



 Τούτο το καλοκαίρι, που σε λίγο τελειώνει, φαίνεται πως ήταν το  λιγότερο «θερμό». Τα τελευταία σαράντα τουλάχιστον χρόνια, κάθε καλοκαίρι ζούσαμε με τον εφιάλτη των πυρκαγιών. Το φαινόμενο αυτό ήταν πιο έντονο στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Ηλεία.

Ανθρώπινες ζωές, οικοσυστήματα και περιουσίες ήταν ο  συνήθης φρικτός  απολογισμός στο τέλος κάθε περιόδου. Σοβαρές ήταν επίσης και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ολόκληρες περιοχές με σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας καταστρέφονταν μέσα σε λίγες ώρες. 
Στην αρχή κάθε καλοκαιριού  οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, μετά από επισκέψεις, συσκέψεις και από διάφορες εκδηλώσεις, διαβεβαίωναν για τα υποτιθέμενα μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Κι όταν, εκ του αποτελέσματος διαψεύδονταν, όλοι εν χορώ κατάγγελλαν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου που τάχα εκπορεύονταν από σκοτεινά ξένα και ντόπια κέντρα. Οι αντιπολιτευόμενοι- λίγο πολύ,  συμφωνούσαν ως προς την ύπαρξη σκοτεινών κέντρων, επέκριναν όμως την εκάστοτε κυβέρνηση για ανικανότητα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απέκλειαν και σκοπιμότητα στις κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις.
Καμία διαφορετική άποψη δεν μπορούσε να ακουστεί στο επαναλαμβανόμενο αυτό παιγνίδι. Κουβέντα για εκπαίδευση και επαγγελματισμό  στο προσωπικό τόσο του πυροσβεστικού σώματος όσο και των δασαρχείων παλιότερα. Το προσωπικό, έκτακτο αρχικά και μόνιμο μετά από πιέσεις, ήταν όχι μόνο απαίδευτο αλλά υστερούσε και  σε ουσιαστικά προσόντα.( φυσική κατάσταση, ηλικία κ.λ.π.)  Το μόνο κριτήριο ήταν το βόλεμα κάποιων ανέργων ή αγροτών.
Τα τελευταία 15 χρόνια την ευθύνη έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο χρόνο με το χρόνο αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις φυσικές καταστροφές. Έτσι, από πλευράς κρατικής οργάνωσης, φαίνεται να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Από την άλλη, και οι πολίτες  έχουν συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη των πυρκαγιών. Κάποιοι ενδεχομένως να θεωρούν τις φετινές καιρικές συνθήκες  ανασχετικό παράγοντα για την εκδήλωση πυρκαγιών. Κατά τη γνώμη του συντάκτη, η μέχρι τώρα  απουσία καταστροφικών πυρκαγιών οφείλεται στο συνδυασμό όλων των παραπάνω παραγόντων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί  να είναι αποτέλεσμα  μόνο τύχης.   
Γι αυτό και οφείλουμε να αποδώσουμε εύσημα σε όλους όσοι άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται σε όλη τη διαδικασία αλλά και στην στάση των πολιτών.  Νομίζω πως θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λίγα και θετικά που συμβαίνουν σε τούτο τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: