Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ 20ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015: ΝΙΚΗ ΤΣΙΠΡΑ- ΗΤΤΑ ΣΥΡΙΖΑ


Ο Τσίπρας στην ΕΡΤ: ψηλότερος από το μπόι του!

Τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 ανέδειξαν νικητή τον Α. Τσίπρα ενώ ο  μεγάλος ηττημένος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ακούγεται αντιφατικό, αυτό το συμπέρασμα  όμως προκύπτει από μια προσεκτική ματιά  στη νέα πολιτική κατάσταση.  Στην παρούσα ανάρτηση  θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε  το φαινόμενο, πώς, δηλαδή, συμβαίνει να κερδίζει ο Τσίπρας και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να εξαφανίζεται.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 λειτουργούσε συλλογικά, με κυρίαρχα όργανα το συνέδριο και την Κ.Ε. Από τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια να προβληθεί ο νέος και λαμπερός( όχι όμως λαμπρός) πρωθυπουργός Α. Τσίπρας. Καλλιεργήθηκε έντεχνα η εικόνα του ενός και μοναδικού αγωνιστή  ηγέτη, ενώ οι υπουργοί του χρεώνονταν την κυβερνητική ανικανότητα. Ο νεαρός πρωθυπουργός , είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, άφηνε τα πράγματα να φθάσουν στο μη παρέκει και στο τέλος εμφανιζόταν ότι αυτός έπαιρνε  τις σωτήριες αποφάσεις. Στην πραγματικότητα οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονταν από το διευθυντήριο των δανειστών και έρχονταν μεταφρασμένες στην ελληνική. Στους ανυποψίαστους πολίτες ή στους ψεκασμένους πελάτες της ελλαδικής μας κοινωνίας, οι ειλημμένες αποφάσεις εμφανίζονταν, από τα «εχθρικά» Μ.ΜΕ.,  σαν αποτέλεσμα της «σκληρής» διαπραγμάτευσης της πρωθυπουργάρας μας!
Η σχολή Α. Παπανδρέου  έχει διδάξει ότι όποιος υπουργός «ψήλωνε» έχανε το κεφάλι του. Όλο το μιντιακό σύστημα παρουσίαζε τον Α Τσίπρα,  πάντα πιο ψηλό από το μέτριο πολιτικό του ανάστημα, ενώ η ΥΕΝΕΔ( συγνώμη ΕΡΤ), προεκλογικά, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού επιχείρησε να  του αυξήσει ακόμη και το φυσικό του ύψος!. Στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, ενώ μιλούσε σαν τμηματάρχης μιας δημόσιας περιφερειακής υπηρεσίας,, εμφανιζόταν  ως  ο αναμορφωτής του ελλαδικού και ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος! Έτσι  ο «πολέμιος» της διαπλοκής, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έτυχε της καλύτερης τηλεοπτικής μεταχείρισης  σε σχέση με προηγούμενους «μνημονιακούς» πρωθυπουργούς.
Ο Α. Τσίπρας, ως άλλος Ανδρέας, είναι  πλέον παντοδύναμος. Το κόμμα  ΣΥΡΙΖΑ, αδύναμο, χωρίς συνιστώσες και τους ενοχλητικούς της αριστερής πτέρυγας, μετεξελίχθηκε σε ένα προσωποπαγές κόμμα-άθυρμα στα χέρια του ταλαντούχου,  στην μικροπολιτική, αρχηγού. Αντίθετα, ο  Τσίπρας ως πρωθυπουργός,, με διορισμένους βουλευτές, θα υλοποιήσει το τρίτο μνημόνιο και ταυτόχρονα  θα διεκδικεί  ευρωπαϊκή ή και διεθνή αναγνώριση, όπως είχε επιδιώξει ο Α. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής ομάδας καθώς και με την «πρωτοβουλία των έξι».
Οι φιλοδοξίες όμως αυτές του νεαρού πρωθυπουργού, κατά τη γνώμη μου, είναι δύσκολο έως  αδύνατο  να ικανοποιηθούν, λόγω της κατεστραμμένης οικονομικά( και όχι μόνο) χώρας μας και της βεβαιωμένης ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος.            

Δεν υπάρχουν σχόλια: