Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ



 
Εννέα μόλις μήνες έχουν περάσει από τις τελευταίες εκλογές( 25/01/02015) και δυόμισι μήνες από το δημοψήφισμα(05/07//2015) και η χώρα μας οδηγείται ξανά σε εκλογές.
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μεταπολεμικά τουλάχιστον. Και ενώ έχουμε διαδοχικές εκλογές, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός. Έτσι που  η βραχύβια  κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φαντάζει πως έχει κυβερνήσει πολλά χρόνια.
Στο εύλογο ερώτημα, γιατί πάλι εκλογές,  δυο πιθανοί  λόγοι μπορεί να ισχύουν  :
Ο πρώτος, προκύπτει από τη γενικότερη θεώρηση των πραγμάτων και συνδέεται με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.
 Η χώρα μας από το 2009 έχει και τυπικά χρεοκοπήσει και έτσι πλέον εξαρτάται από την …..ελεημοσύνη των δανειστών. Αυτό συνεπάγεται πλήρη υποταγή στους κανόνες που μονομερώς επιβάλουν οι δανειστές μας, ανεξάρτητα από τις ελλαδικές κυβερνήσεις. Ίδιοι ακριβώς κανόνες είχαν τεθεί και στις προηγούμενες επίσημες εθνικές χρεοκοπίες( με ελάχιστες επιμέρους διαφορές από την παρούσα). Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 έχουν βιώσει αυτή την εμπειρία. Η τελευταία κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εξελέγη έχοντας κάνει σημαία την αντιμνημονιακή ρητορική. Ισχυριζόταν ότι θα διέγραφε μονομερώς το χρέος και θα έσχιζε το μνημόνιο. Πολιτική ηλιθιότητα ή συνειδητή εξαπάτηση των εξαθλιωμένων πολιτών; Μάλλον και τα δυο! Όταν οι εθνικολαϊκιστές  βρέθηκαν μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο Ανένηψαν! Είδαν το «φως το αληθινό» και αμέσως υπόγραψαν το μεταγλωττισμένο στην Ελληνική  3Ο ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΡΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Όλα αυτά χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ.  
Ο  δεύτερος λόγος σχετίζεται με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είναι γνωστό το κόμμα αυτό  συγκροτήθηκε από πολλές και διαφορετικές ομάδες, ύστερα από τη διάσπαση του ΚΚΕ( 1968). Η εκλογική επιρροή του έφθανε μέχρι 5% , ενώ ο πολιτικός του λόγος απευθυνόταν σε μια μικρή ομάδα πολιτών . Τα τελευταία όμως χρόνια- ιδίως μετά την Αλαβάνου εποχή , ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλώρη για την εξουσία. Επικεφαλής όλων αυτών ομάδων ένας νεαρός, ταλαντούχος στον παλαιοκομματισμό, ο Α. Τσίπρας. Μιμούμενος τον Αντρέα Παπανδρέου και τον Κωστάκη Καραμανλή,  από τη μια και με δεδομένη την αγανάκτηση των πολιτών από την οικονομική κρίση, από την άλλη, κατάφερε να εκλεγεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να σχηματίσει  κυβέρνηση με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ.
Μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε με συλλογικές διαδικασίες και ο επικεφαλής ελάχιστα επηρέαζε την ακολουθητέα πολιτική. Μετά όμως τις εκλογές ο Τσίπρας έπαιρνε τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ αποφάσεις με ένα στενό κύκλο έμπιστων προσώπων στο μέγαρο Μαξίμου και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε ένα ακόμη προσωποπαγές κόμμα. Αυτόν τον χαρακτήρα επιχειρεί να νομιμοποιήσει, με τις επικείμενες εκλογές, ο Α. Τσίπρας.
Και μια εκτίμηση: ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και ο Τσίπρας πρωθυπουργός της νεομνημονιακής Ελλάδας…..

Δεν υπάρχουν σχόλια: