Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...


Ένα από τα γεγονότα, που ξέπλυνε την ντροπή για την ανοχή ,ίσως και αποδοχή , της πλειονότητας του ελληνικού λαού, προς το καθεστώς της 21η Απρίλη 1967, το σημαντικότερο, ήταν το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ στα 73.
Τρεις μέρες ήταν αρκετές για να μετατραπεί: Ο φόβος σε παλληκαριά ,το εγώ, σε εμείς ,ο ατομικισμός, σε συλλογικές μορφές δράσης, το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο (Γουέμπλει),σε συλλαλητήριο ενάντια στην παγκόσμια καταπίεση. Η συμμετοχική δημοκρατία απέκτησε νόημα και περιεχόμενο. Ενθουσιασμός, ανιδιοτέλεια, και αποφασιστικότητα ήταν χαρακτηριστικά μιας νεολαίας που έφθασε στο σημείο να μη φοβάται το θάνατο!.
Σ αυτό τον αγώνα ήταν όλοι εκεί; Όχι. Απόντες ,όπως πάντα ,οι περισσότεροι. Αντίθετα, προσκυνητές ήταν πολλοί, και μάλιστα αυτοί που με μια παραίτηση θα μπορούσαν να ρίξουν το καθεστώς αυτό. Ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί ,ανώτατοι δικαστικοί, ιεράρχες, ισχυροί επιχειρηματίες, κορυφαίοι κρατικοί λειτουργοί, ήταν από τους πλέον απροκάλυπτα στυλοβάτες της δικτατορίας. Βεβαίως υπήρχαν και φωτεινά παραδείγματα. Πέταξαν καριέρα, δόξα , εξουσία, χρήμα και αξιώματα. Μας κάνανε υπερήφανους. Δε δίδαξαν μόνο αξιοπρέπεια μα και ανδρεία!.

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για εκείνη την εξέγερση. Πολλά είναι τα μηνύματα που έστειλε το ακηδεμόνευτο εκείνο κίνημα . Το σύνθημα: «Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία» ,συμπυκνώνει διαχρονικά τα πανανθρώπινα αιτήματα, που σήμερα είναι, όσο ποτέ, επίκαιρα!.

-Η εργασία, το 8άωρο, η κοινωνική ασφάλιση, είναι, ιδιαίτερα για τους περισσότερους νέους, απαγορευτικά, επομένως το ψωμί λιγοστό και πικρό .

-Η παιδεία, από κοινωνικό αγαθό κατέληξε να είναι ακριβό εμπόρευμα, προνόμιο των λίγων, αφού ούτε δημόσια ούτε δωρεάν είναι. Το κυριότερο : Τα πτυχία για τους περισσότερους, κατάντησαν χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, παρά το γεγονός ότι κι αυτά στοιχίζουν ακριβά.

-Η ελευθερία που νομίσαμε ότι από το 1974 κατακτήσαμε, 35 χρόνια μετά, έγινε σύγχρονη σκλαβιά.
Δεν είσαι ελεύθερος όταν:
-Είσαι άνεργος ή υποαπασχολούμενος ή ενοικιαζόμενος εργάτης .
-Εργάζεσαι και δεν αμείβεσαι ανάλογα, δεν εξελίσσεσαι(Πλην των κολλητών).
-Χρειάζεσαι διαμεσολάβηση για να βρεις ένα κρεβάτι στο απαξιωμένο δημόσιο νοσοκομείο.
-Εκχωρείς εσαεί τα πολιτικά σου(κι όχι μόνο) δικαιώματα στον κομματικό και πολιτικό παράγοντα για μια θέση στο δημόσιο.
-Όταν στο όνομα της αξιοκρατίας κυριαρχεί η δικτατορία των μετρίων.
-Όταν ο ταχυδρόμος , δε φέρνει πια γράμματα, αλλά λογαριασμούς από τις ΔΕΚΟ και από τις πιστωτικές κάρτες!.

Στα πέτρινα εκείνα χρόνια υπήρχε ελπίδα ,για ένα κόσμο καλύτερο!
Σήμερα σε τι ελπίζουμε;
Νοέμβρης 2008
ΣΤΑΘΗΣ Χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

1 σχόλιο:

Elis.G είπε...

Τα περί αγώνα και ελευθερίας τα επαναπρογραμματίσαμε με επιτυχία στη νέα γενιά και ο Δεκέμβρης του '08 θα μείνει στην ιστορία όσο και ο Μάης του '68. Η νεολαία την οποία ήμασταν όλοι έτοιμοι να χαρακτηρίσουμε αδαή και ανέκφραστη,(μη εξαιρουμένου του υπογράφοντος), μόνο αδαή και ανέκφραστη δεν είναι.

Όταν το κοπάδι των λύκων αρχίσει να φυσάει την πόρτα σου, όσο αθώο γουρουνάκι και να είσαι, ανακαλύπτεις το οπλισμένο σκυρόδεμα. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, όσο το κινητό θέλει το Γερμανό του τόσο η Δημοκρατία θέλει τον Έλληνά της.

Άγγλοι κουκουλοφόροι-αυτονομιστές δήλωσαν ακουκούλωτοι "Δεν πρέπει να αφήσουμε τους Έλληνες να διεξάγουν, για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, αυτή την μάχη" (από τις 'Αποδείξεις και στην πολιτική' [ΑΝΤ1 17.12.08]). (?) Άγγλοι λέμε τώρα• Σκέψου [Με εθνικό δείκτη νοημοσύνης κάτω του 120]!!!
Και αν και στη Γαλλία, ο κατά τα άλλα συμπαθείς Σαρκοζίδης, απέσυρε τον εκπαιδευτικό νόμο-πλαίσιο, στο Βιλαρίμπα ακόμα τρίβουμε.
"Αναλαμβάνω την ευθύνη" δήλωσε η ηγετική, κατά τη γνώμη της φυσιογνωμία, της Ελλάδας.
Γανιάσανε και τα τηγάνια.

Και για τους ομιλούντες περί κυβερνητικού ανασχηματισμού, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η σύφιλη δεν γιατρεύεται με κοσμητική ρινοπλαστική, τατουάζ στο φρύδι και Βottox.
"Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία".
αλλά Εx nihilo nihil.

Περαστικά μας Έλληνες.

P.S. Λυπάμαι που επισυμένω, αλλά αν δεν είχαν σπάσει βιτρίνες και δεν είχαν καεί υπεραγορές
"shit above,
look far away
and through little pebbles

V.