Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ " ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

                                                  το πρώτο φύλλο 21 Ιουλίου του 1975
Η «Ελευθεροτυπία» ,που ξεκίνησε να εκδίδεται στις 21 Ιουλίου του 1975,  υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Ως γέννημα της μεταχουντικής Ελλάδας εξέφραζε την αγωνιστική διάθεση του προοδευτικού κόσμου της εποχής και της μαχητικής δημοκρατικής νεολαίας. Με αιχμή την αδιαπραγμάτευτη αντιβασιλική της θέση, συντάχθηκε με τον αγώνα για μια δημοκρατική, δίκαιη και σοσιαλιστική κοινωνία.
Προσωπικότητες τεράστιου πνευματικού διαμετρήματος και δημοκρατικού ήθους έδωσαν αμέσως το στίγμα της εφημερίδας. Έδωσε βήμα  στους αγωνιζόμενους,  για ιδανικά, δημοκρατικούς πολίτες , ενώ η νεολαία πρόβαλλε τον έντονο ριζοσπαστικό της λόγο. Μια πλουραλιστική εφημερίδα που αγκάλιασε όλα τα προοδευτικά, ανά τον κόσμο, κινήματα και έτσι συνετέλεσε στην πολιτικοποίηση της νεολαίας και στην αποποδοσφαιροποίηση της χουντικής περιόδου.
Η «Ελευθεροτυπία» πρωταγωνίστησε στον αγώνα για αλλαγή, όχι μόνο στην πολιτική αλλά πρωτίστως στον τρόπο του σκέπτεσθαι.
Αν επιχειρήσει κάποιος να κάνει μια κατ αρχήν αποτίμηση, το αποτέλεσμα, νομίζω πως είναι θετικό.
Εμείς που ζήσαμε αυτή την εποχή (  εποχή της αθωότητας) είμαστε τυχεροί και συνάμα προνομιούχοι!


1 σχόλιο:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Αγαπητέ Στάθη
"ορθοτομείς τον λόγον της αληθείας" για την εφημερίδα που ανύψωσε την ελεύθερη κρίση που συνταύλισε την αγωνιστική διάθεση του λαού, που έδωσε "βήμα" έκφρασης και στους φτωχούς "αιπόλους" (κατα Παπαδιαμάντην) της ερασιτεχνικής γραφής (όπως ο υπογράφων, χωρίς να με γνωρίζει κανείς).
Κράτησε ψηλά τη σημαία της αγνής πολιτικής αλλαγής επί δεκαετίες και έφερε τα πάνω κάτω με συντάκτες κύρους, όπως ο Γιώργος Βότσης, ο Κώστας Μπέης, ο Στέργιος Χασαπίσης και τόσοι άλλοι. Πλην, σιγα-σιγά το αδηφάγον "βαθύ" Κράτος και οι θλιβεροί πυλώνες του τη ροκάνισαν, την ανάγκασαν να αλλάξει ρότα καιτελευταία να μείνει χωρίς την την αρχική ηθική και πολιτκή ανάταση, και εν τέλει την στόμωσαν!...
Κρίμα. Η ορφάνεια στην ελέυθερη δημοσιογραφία είναι φανερή. Ευτυχώς που πολλοί τυχεροι και συνάμα προνομοιούχοι -όπως εσύ- πήραν τη σκυτάλη και έστω μέσα από σοβαρούς ιστότοπους συνεχίζουν το ίσιο δρόμο...
Σωτ Σωτηρόπουλος ΔΙΒΡΗ