Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ: ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Με παραφρασμένους τους στίχους, από το εμβληματικό τραγούδι της αξέχαστης Κωστούλας  Μητροπούλου και του μοναδικού Μ. Λοΐζου δρόμος, θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε την ιστορία ενός δρόμου στο κέντρο της Αθήνας:. οδός Εδουάρδου Λω. Ένας μικρός δρόμος με μεγάλη  και εν πολλοίς πονεμένη ιστορία.
Ο τιμώμενος είναι ο εγγλέζος Εδουάρδος Λω, πρώτος  ξένος επίτροπος στην Ελλάδα μετά τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Ήταν και τότε που Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει. Πρόκειται για τη χρεοκοπία του 1893 την οποία ο πρωθυπουργός επισήμως ανακοίνωσε με την περιβόητη φράση: δυστυχώς εππτωχεύσαμεν!.
 Μόνο λίγοι  συνέλληνες σήμερα γνωρίζουν τους λόγους που οδήγησαν τότε στη στάση πληρωμών, και ακόμη λιγότεροι  έχουν πληροφορηθεί για τον Διεθνή οικονομικό έλεγχο που μας  επιβλήθηκε  από τους δανειστές και διήρκησε 50 χρόνια. Οι ίδιοι και τότε λόγοι της χρεοκοπίας:  φαυλότητα, φοροδιαφυγή, σπατάλες ρεμούλες, ρουσφέτια και εθνοκαπηλεία.
Επειδή όμως η "επίσημη" σχολική ( τσούλα) ιστορία δεν ασχολείται με τέτοιες "λεπτομέρειες", δεν μάθαμε ποτέ τα μεγάλα εγκλήματα που έχουν διαπραχτεί με την ένοχη ανοχή μας ,ούτε βέβαια για τους δράστες.
Επειδή και σήμερα κρύβουν επιμελώς την αλήθεια για τη συντελεσμένη καταστροφή, δικαιούμαστε όλοι εμείς ( οι μη προνομιούχοι)να ενώσουμε τη φωνή μας με την κραυγή του ήρωα στην ταινία του Θ Μαραγκού :    Μάθε παιδί μου γράμματα: την αλήθεια ρέεεεε!



Δεν υπάρχουν σχόλια: