Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Η 6η Μαΐου έχει οριστεί ως ημερομηνία για εθνικές εκλογές. Μια ημέρα πριν από τη διεξαγωγή τους και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα παρουσιάζεται εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες αναμετρήσεις. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των εκλογών αυτών είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλειονότητα των πολιτών, και αυτό ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει κανείς.
 Τα κόμματα, απογυμνωμένα από διακριτές ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντος, βρήκαν την τελευταία στιγμή το απαραίτητο προκάλυμμα για ιδεολογικό μανδύα: το μνημόνιο!.
 Έτσι, με αυτό το νεοπαγές ιδεολόγημα τα κόμματα χωρίζονται σε κόμματα του "μνημονίου" και σε "αντιμνημονιακά". Στην πρώτη κατηγορία βρέθηκαν τα αντίπαλα από το 1974 κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ενώ στη δεύτερη,  κόμματα και σχήματα με τελείως διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Στα λεγόμενα αντιμνημονιακά συνυπάρχουν κομματικοί σχηματισμοί από την άκρα αριστερά έως την ακροδεξιά. Αυτό το παράδοξο συμβαίνει και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση.
Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, ξέρω όμως ποιος θα είναι ο ..νικητής και ποιος ο χαμένος.
Νικητής θα είναι:  η αποχή, το άκυρο ή λεκό,  καθώς και η επικράτιση των αλήστου μνήμης ...σταγονιδίων, νοσταλγών του ναζισμού.Χαμένο θα είναι  το  πολιτικό σύστημα της μεταπολιτευικής και ίσως μεπολεμικής Ελλάδας.
Και αυτό ερμηνεύεται από το γεγονός ότι ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν αγανακτησμένοι Έλληνες, τώρα προστέθηκαν και οι απελπισμένοι.


1 σχόλιο:

Sotiris Sotiropoulos είπε...

Μιάμισυ ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Το άρθρο σου αγαπητέ Στάθη, προσεγμένο με την φωνή της σύνεσης, της λογικής και της πολιτικής πρακτικής και παιδείας. Πλην, έχω μικρές ενστάσεις στις εκτιμήσεις: 1) ο κόσμος δεν είναι αδιάφορος, απλά είναι βουβός, ανήσυχος εν συγχίσει και βρασμώ ψυχής 2)Αποχή, άκυρο ή λευκό δεν θα είναι μεγαλύτερη ή πολύ μεγαλύτερη από άλλοτε 3) Συμφωνώ για για την επικίνδυνη παρουσία των νοσταλγών του ναζισμού (οι περισσότεροι ψηφορφόροι τους δεν ξέρουν τι τους γίνεται, δεν ξέρει τι ψηφίζει στην κυριολεξία) και 4) Ίσως το σοκ του όποιου αποτελέσματος (εκ της ψήφου, όπως λες των απελπισμένων)να είναι ο καταλύτης για την ανασύσταση και εξυγίανση (του σάπιου) πολιτικού μεταπολιτευτικου συστήματος που ήδη "εξεμέτρησεν το ζην"... Ίδωμεν.
Σωτ Σωτηρόπουλος ΔΙΒΡΗ