Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗ ΝΕΟΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ



Τα αποτελέσματα των εκλογών (6-5-2102) σηματοδότησαν την έναρξη μιας νέας εποχής, και αυτό ανεξάρτητα από την ερμηνευτική προσέγγιση του καθενός. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι το πολιτικό σκηνικό άλλαξε ριζικά με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας νέας «μεταπολίτευσης». Η νέα αυτή πολιτική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται:
-Από εκλογική συντριβή του μέχρι χθες κυβερνώντος κόμματος (ΠΑΣΟΚ) με την απώλεια 30% των ποσοστών σε σχέση με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.
-Με την σημαντικότατη μείωση της εκλογικής δύναμης της Ν.Δ, μείωση 20% συγκριτικά με το ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Για πρώτη φορά, από το 1974 τουλάχιστον, κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε δυο χρόνια υφίσταται τέτοια εκλογική πανωλεθρία.
-Με την ανάδειξη κόμματος της αριστεράς για πρώτη φορά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η τελευταία φορά ήταν το 1958 όταν η ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) είχε συγκεντρώσει 25%. Πρέπει να σημειωθεί ότι τότε η αριστερά ήταν εκλογικά ενωμένη.
-Από την είσοδο στο κοινοβούλιο ενός κόμματος που  αναπροσδιορίζεται ως  εγγυητής  μιας νέας τάξης πραγμάτων, κατά τα πρότυπα τυραννικών καθεστώτων.
Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται και από την απομάκρυνση από την αρχηγία των κομμάτων, μελών των  οικογενειών που παραδοσιακά κυριαρχούσαν στο πολιτικό προσκήνιο (Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη).
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στις επικείμενες εκλογές (17/6/2012) η νέα αυτή πολιτική πραγματικότητα θα επικυρωθεί, και ίσως σχηματιστεί η πρώτη στην Ελλάδα κυβέρνηση της αριστεράς, αφού όπως αναφέρθηκε και στην ανάρτηση (9-5-2012) παρατηρείται μαζική μετακίνηση προς τον χώρο της αριστεράς  ψηφοφόρων από τη λεγόμενη μεσαία ή μεσοαστική τάξη, της οποίας  το μεγαλύτερο τμήμα μέχρι τώρα «στεγαζόταν» στο ΠΑΣΟΚ.
Αν τώρα οι συντελούμενες αυτές αλλαγές  είναι προς το καλύτερο, είναι κάτι που θα κριθεί, εκείνο όμως που είναι πλέον βέβαιο ότι το σήμερα είναι διαφορετικό από το χθες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: