Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ: ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΣΥ ΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ


Τους τελευταίους μήνες του 2013, δειλά –δειλά, έκαναν την εμφάνισή τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι, και από τις αρχές του 2014 σχεδόν κάθε ημέρα ανακοινώνεται και από μια υποψηφιότητα.. Όλοι ή σχεδόν όλοι παρουσιάζονται ως κομματικά «ανεξάρτητοι», και «αντι- μνημονιακοί» μακριά, δηλαδή, από κόμματα και μνημόνια, ενώ οι περισσότεροι είναι σκανδαλωδώς ευνοημένοι από τα πάλαι ποτέ ισχυρά κομματικά πρόσωπα.


Πολλοί από αυτούς, χρησιμοποιώντας την κομματική ιδιότητα, (είχε πέραση για πολλές δεκαετίες) γίνονταν αναγνωρίσιμοι παράγοντες της δημόσιας ζωής σε τοπικό ή περιφερικό επίπεδο. Το κομματικό ή συνδικαλιστικό προσόν, τους εξασφάλιζε πλούτο και τιμές: επαγγελματική άνοδο, έμμισθες θέσεις, διορισμοί, και πάνω από όλα απολαβές δυσανάλογες των προσόντων και της προσφοράς τους..

Ας μείνουμε όμως στο φαινόμενο, που κατ’ ευφημισμό λέγεται δημοτική παράταξη . Οι υποψήφιοι, λοιπόν, αρχικά με «βαρυσήμαντες» δηλώσεις ανακοινώνουν την πρόθεσή τους στο να ….κατέλθουν υποψήφιοι σωτήρες (δήμαρχοι), στη συνέχεια δημοσιεύουν το «ιδεολογικό Μανιφέστο», εξαγγέλλοντας την ίδρυση παράταξης.

Τα μέσα που χρησιμοποιούν είναι γνωστά. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι τα περισσότερα προεκλογικά κείμενα συντάσσονται ερήμην των υποψηφίων, έχουν γραφεί από υπαλλήλους διαφημιστικών εταιρειών, κυκλοφορούν σε μπροσούρες πολυτελείας και το κόστος τους καταβάλλεται από το δημοτικό ταμείο με τις γνωστές μεθόδους.

Διαβάζοντας κανείς τις εξαγγελίες τους έχει την εντύπωση ότι οι υποψήφιοι – αν εκλεγούν- θα διοικήσουν όχι ένα δήμο αλλά ολόκληρη τη χώρα ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση!.

Αυτό που αξίζει να αναδειχθεί είναι η .επιλογή υποψηφίων συμβούλων. Στο στάδιο αυτό διαδραματίζονται σκηνές απείρου κάλλους τόσο μεταξύ φίλων και συγγενών, (ακόμη και μεταξύ των αδερφών) όσο και ως προς την επιλογή γυναικών. Τηλέφωνα, επαφές, υποσχέσεις, είναι μερικά από τα μέσα που μετέρχονται οι επίδοξοι σωτήρες. Και όταν «κλείνουν» τα ψηφοδέλτια ακολουθούν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για όλα και προς όλους!

Η «συμπαγής» ομάδα, στο τελευταίο στάδιο εξαγγέλλει το «πρόγραμμα», ενώ λίγο πριν από την ….επέλαση, επιδιώκει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ομοιογένειας, .

Για τα ιδιαίτερα συνεκτικά χαρακτηριστικά και την ιδεολογία των ομάδων αυτών θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: