Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


          
Με τις δύο προηγούμενες αναρτήσεις επιχειρήθηκε μια κατ΄ αρχήν προσέγγιση στους τρόπους και στις μεθόδους που ακολουθούνται για τη συγκρότηση των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και μια προσπάθεια για τον εντοπισμό των ιδεολογικών τους χαρακτηριστικών. Τίθεται, όμως το ερώτημα, γιατί πρέπει να αποδίδεται τόσο μεγάλη σημασία σε αυτά τα ζητήματα, όταν μάλιστα είναι κοινό μυστικό ότι για πολλά χρόνια είχαμε αυτά τα φαινόμενα.
Η απαξίωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης και η γενικευμένη δυσπιστία προς όλους και για όλα, μπορεί να θεωρηθεί ότι απαντά στο υποθετικό αυτό ερώτημα.
Συναφές είναι και το ερώτημα, τι μπορεί να γίνει ώστε να αλλάξει η κατάσταση προς όφελος του θεσμού.
Πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποκτήσει ο θεσμός την αναγκαία αποδοχή, η οποία θα εκφράζεται με τη συμμετοχή των πολιτών, χωρίς εκβιασμούς και ανταλλάγματα.
Ως πρώτο βήμα, για την αλλαγή, είναι η έγκαιρη δημιουργία μιας δημοτικής παράταξης. Κατάλληλος χρόνος θεωρείται η αρχή κάθε νέας δημοτικής περιόδου.
Η χρονική αυτή συγκυρία κρίνεται κατάλληλη επειδή παρέχεται στον επικεφαλής της παράταξης αρκετός χρόνος (5 χρόνια) προκειμένου να βρει τους καταλληλότερους υποψήφιους, να μελετηθούν σε βάθος όλα τα θέματα και να διατυπωθούν οι αναγκαίες και συγκροτημένες προτάσεις. Παράλληλα, θα γίνονται δημόσιες παρεμβάσεις που θα αποσκοπούν στην εξεύρεση της προσφορότερης λύσης με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.
Οι πολίτες που θα στελεχώνουν μια τέτοια παράταξη θα έχουν τον χρόνο να αποκτήσουν γνώσεις και πολιτική παιδεία, και έτσι θα γίνουν ενεργοί πολίτες από παθητικούς δέκτες ειλημμένων αποφάσεων.
Η πολύχρονη συνεργασία και δοκιμασία των μελών, θα προσδώσει στην παράταξη ιδεολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αναγκαία για τη συνοχή κάθε ομάδας.
Η συμμετοχή των μελών σε μια παράταξη, που έχει συγκροτηθεί στην αρχή της περιόδου, έχει ποιοτική διάσταση, επειδή η ένταξή τους σε αυτή δεν θα έχει γίνει με υποσχέσεις για πιθανά αξιώματα, ούτε κάτω από την πίεση του χρόνου, αλλά θα είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης . επομένως η στάση τους στην επίλυση των προβλημάτων θα είναι προϊόν κριτικής σκέψης και ελεύθερης επιλογής. Ακόμη, θα στερήσει από τους παντοειδείς Πάτρωνες, την οποιαδήποτε επιρροή στον τρόπο επιλογής υποψηφίων μιας χρήσης.
Για αυτό λοιπόν θα πρέπει την επόμενη των εκλογών να ξεκινήσει η προσπάθεια για δημιουργία δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη μας στις δημοτικές εκλογές του 2019.



Δεν υπάρχουν σχόλια: