Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ


Ήταν, θυμάμαι, Οκτώβρης του 1986 όταν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Ανδρέας Παπανδρέου, με αφορμή τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, είπε την ιστορική πλέον φράση « η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα». Από τα αποτελέσματα των επόμενων εκλογών φάνηκε πως το μήνυμα των εκλογών τότε αγνοήθηκε. Από τότε, κάθε φορά που γίνονται εκλογές, όλοι δηλώνουν αποδέκτες μηνυμάτων, χωρίς ωστόσο να κάνουν τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Έτσι και σήμερα οι ψηφοφόροι έστειλαν τα πολλαπλά μηνύματά τους. Σε αυτούς που κυβερνούν, σε εκείνους που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, στους υποψήφιους περιφερειάρχες και στους δημάρχους. Σε αυτούς που στήριζαν οι κομματικοί σχηματισμοί, αλλά και στους ανεξάρτητους. Στους πρώην και σε αυτούς που εξελέγησαν. Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι πως μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν είναι δεδομένη. Και οι πιστοί στα κόμματα όλο και λιγοστεύουν.

Ομως, φαίνεται πλέον πως το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι πλέον αφυδατωμένοι ιδεολογικά και αδιάφοροι πολιτικά. Μετακινούνται μεταξύ των κομμάτων, όπως πλέον κάνει ο καταναλωτής στα σούπερ μάρκετ, ανάλογα με την τιμή αλλά και την ποιότητα που προσφέρουν. Πλέον έχουμε τόσο πολλούς πολιτικούς σχηματισμούς, που ο καθένας μπορεί να διαλέξει ποιο κόμμα του ταιριάζει περισσότερο.. Οσοι πολιτικοί σχηματισμοί προσαρμοστούν και ενδώσουν στις απαιτήσεις των πολιτών – πελατών θα μπορέσουν να επιβιώσουν, διαφορετικά θα οδηγηθούν στο περιθώριο.

Την ίδια στιγμή η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη έστειλε ηχηρότατο μήνυμα προς όλους , αριστερούς, κεντρώους και δεξιούς. Μήνυμα που δεν έχει σχέση μόνο με την λιτότητα των τελευταίων ετών, αλλά κυρίως με την κουλτούρα των τελευταίων ετών, με την ισοπέδωση των δημοκρατικών και ηθικών αρχών σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Το πιο επικίνδυνο φαινόμενο των καιρών, κατά τη γνώμη μου, είναι ιδεολογική κυριαρχία, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, του νεοναζισμού και της φασιστικής ιδιοτέλειας. Το μήνυμα αυτό έχει πολλούς και διαφορετικούς αποδέκτες σε ευρωπαϊκό και ίσως σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τις κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα, τους δημοσιογράφους, τα συνδικάτα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όπως και κάθε δημοκρατικό πολίτη χωριστά. Ενδεικτικά παραδείγματα : Γαλλία, Δανία, Αυστρία, Φιλανδία. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν οικονομικά προβλήματα, όπως η χώρα μας, επομένως η ελληνική οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για την ισχυρή πολιτική επιρροή της ακροδεξιάς, αλλά απλουστευτική και απλοϊκή προσέγγιση ανιστόρητων αναλυτών.













Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΚΡΕΣΤΕΝΑΣ: ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ 5Η ΣΥΝΕΧΗ ΘΗΤΕΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ



Η επανεκλογή από την πρώτη Κυριακή του δημάρχου Ανδρίτσαινας- Κρέστενας Σάκη Μπαλιούκου για 5η συνεχή θητεία συνιστά μοναδική περίπτωση για την Ηλεία και σπάνιο φαινόμενο για την Ελλάδα. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος το 1998 στον τότε δήμο Σκιλλούντος και από τότε επανεκλέγεται συνεχώς από την πρώτη Κυριακή.


Κοινή είναι η διαπίστωση ότι πρόκειται για έναν ικανότατο και αποτελεσματικό δήμαρχο, που διακρίνεται για την εργατικότητά του, τη γνώση καθώς και για τη μεθοδικότητά του.

Το ιδιαίτερο πολιτικό προσόν, κατά τη γνώμη πολλών, είναι η ικανότητά του στην επιλογή συνεργατών, οι οποίοι – με βάση την εκλογική τους επιρροή, έρχονται πρώτοι στην εκτίμηση των πολιτών –εκλογέων.

Έτσι, οι άμεσοι συνεργάτες: Δάγκαρης Γ., Διαμαντόπουλος Β., Καραντώνης Π., Στρουμπάκου Κ. και Φωτεινόπουλος Δ., αποτελούν την πλέον ισχυρή ομάδα, αφού διαθέτουν τεράστια γνώση και εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση, η οποία αποτυπώνεται με την τεράστια λαϊκή αποδοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης ο Δάγκαρης εκλέγεται για 24 χρόνια, με πρώτη εκλογή στις 14 Οκτωβρίου 1990 ως πρόεδρος Κοινότητας Μακρισίων.

Οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν το 2019.



Τα οριστικά επίσημα αποτελέσματα στο Δήμο Ανδρίτσαινας- Κρέστενας έχουν ως εξής:



«ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ»

ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ ΔΙΟΝ.

ΨΉΦΟΙ: 4859 ΠΟΣΟΣΤΟ: 53,61% ΕΔΡΕΣ: 16

«ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ»

ΚΟΥΣΚΟΥΡΗ ΑΘΑΝ.

ΨΗΦΟΙ: 3762 ΠΟΣΟΣΤΟ: 41,50 ΕΔΡΕΣ: 10

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΚΟΤΣΗΣ ΝΙΚ.

ΨΗΦΟΙ: 455 ΠΟΣΟΣΤΟ: 4,89 ΕΔΡΕΣ: 1





Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

25 MAH 2014 : ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Με τούτη τη γραφή ολοκληρώνεται σήμερα η συνοπτική παρουσίαση των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στο Ευρωκοινοβούλιο.


Αν για τους θεσμούς των δήμων και των Περιφερειών φαίνεται να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τους πολίτες, για την εκλογή των Ευρωβουλευτών η εκλογή φαντάζει ως καθαρή διεκπεραιωτική πράξη, δηλαδή καθαρή αγγαρεία.

Και αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα τυχαίων παραγόντων, αλλά μια σταδιακή θεσμική και λειτουργική υποβάθμιση το ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπέρ των εθνικών κοινοβουλίων. Για το πώς βλέπουν το ρόλο τους οι ευρωβουλευτές, εύγλωττη είναι η προσωπική μαρτυρία ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: « ο Ευρωβουλευτής πρώτα από όλα είναι βουλευτής για τον εαυτό του, μετά για το κόμμα του, μετά για την χώρα του, μετά για την ομάδα που έχει ενταχθεί η κομματική του ιδιότητα και τελευταία αισθάνεται βουλευτής σε κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο.

Τα εθνικά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά χρόνια τώρα αρνούνται να εκχωρήσουν αρμοδιότητες στο υπερεθνικό αυτό όργανο, για προφανείς λόγους. Η πολιτική αυτή βρίσκει σύμφωνες τις πολιτικές δυνάμεις τόσο της λεγόμενης δεξιάς όσο και της αριστεράς, ανεξάρτητα από σκεπτικό που προβάλλεται από την κάθε πλευρά..

Πρέπει ακόμη να ληφθεί υπόψη και η εικόνα του πολίτη για το Ευρωκοινοβούλιο. Οι περισσότεροι τον θεωρούν απόμακρο θεσμό και απρόσωπη είναι η σχέση μεταξύ εκλογέα και υποψηφίου. Τελευταία, με την καθιέρωση του σταυρού προτίμησης και για τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές μπορεί να αναπτυχθεί και προσωπική πολιτική σχέση.

Ένας ακόμη παράγοντας αποχής από την εκλογική διαδικασία είναι και η αίσθηση της έντονης διαφοροποίησης μεταξύ των πλουσίων χωρών – μελών της Ε.Ε. ,όπου οι οικονομικά ισχυρές χώρες επιβάλλουν στις μικρές και αδύναμες τις αποφάσεις τους, με βάση τα συμφέροντα τους.

Έτσι, αν κάποιος θα επιχειρούσε να καταγράψει το πολιτικό κλίμα των Ευρωεκλογών, θα έκανε λόγο για απαξία προς τους θεσμούς της Ε.Ε., η οποία, κατά την εκτίμηση μου, θα εκφραστεί με την αποχή ή με άκυρο ή λευκό.

Σε κάθε περίπτωση , η 25η Μαΐου θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις εκτιμήσεις μας.



Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΜΙΑ 5ΕΤΙΑ- ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...........

Τι δείχνουν τα "κρυφά" γκάλοπ στις 13 Περιφέρειες της Χώρας

Επιχειρώντας να σχολιάσω τα τεκταινόμενα στις εκλογές για τη διοίκηση των 13 Περιφερειών της χώρας, θυμήθηκα τον τίτλο, από την πιο ποιοτική και μοναδική στην τότε δημόσια ραδιοφωνία εκπομπή της αξέχαστης Μαρίας Ρεζάν, « Έτσι μια ώρα χωρίς πρόγραμμα».


Αν στην περίπτωση των εκλογών για την ανάδειξη δημάρχων, κυρίαρχο στοιχείο είναι η άγνοια και η σκοπιμότητα, στις εκλογές για τις Περιφέρειες, σχεδόν όλοι, τις βλέπουμε σαν μια αναγκαία- διαδικαστικού τύπου, διεκπεραίωση- αγγαρεία.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν:

-Έλλειψη περιφερειακής συνείδησης από τους πολίτες- εκλογείς

-Ξενόφερτος, νεοπαγής και ευνουχισμένος θεσμός

-Σημείο αναφοράς στη συνείδηση μας εξακολουθεί να παραμένει ο Νομός

-Η πολιτική συμπεριφορά των αιρετών και υποψηφίων.

- Η καταγραφή της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Και άλλοι ενδεχομένως παράγοντες θα μπορούσαν αναφερθούν.

Εξετάζοντας τον κάθε παράγοντα χωριστά, αλλά και αθροιστικά, διαπιστώνουμε ότι οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές δεν ενδιαφέρουν, παρά μόνον τους υποψηφίους και ίσως και κάποιους ιδιοτελείς πολίτες- πελάτες.

Άπειρα είναι τα παραδείγματα των πολιτών που εναγωνίως επιζητούν την παρουσία του κράτους στο Νομό. Οι διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια νομικά Πρόσωπα και οι οργανισμοί, λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς πολιτικό έλεγχο και ιεραρχική δομή, ούτε σε επίπεδο Νομού ούτε σε επίπεδο Περιφέρειας.

Για τον ανυποψίαστο όμως πολίτη, η κρατική παρουσία – προστασία στο νομό είναι ανύπαρκτη, ενώ η πολιτική συμπεριφορά των εκλεγμένων είναι διαμεσολαβητική, δηλαδή μεσολαβούν ώστε κάποιες υπηρεσίες είτε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είτε να προβούν σε χαριστικές πράξεις.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν ούτε τον θεσμό των Περιφερειών ούτε πολλά από τα .πρόσωπα, παρά μόνο κατόπιν συναλλαγής..

Το Βράδυ όμως των εκλογών της 18ης Μαΐου 20104 οι τηλεπαρουσιαστές μαζί με τους τηλεμαϊντανούς θα επιχειρήσουν να προσδώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά.

Και από την επόμενη των εκλογών, όλοι οι τηλεμαϊντανοί, μαζί με τους λαλίστατους εκπροσώπους της πολικής και πανεπιστημιακής κοινότητας θα προβαίνουν σε βαρύγδουπες δηλώσεις και «βαθυστόχαστες» αναλύσεις, ενώ ο « περήφανος» λαός θα βρίζει τους εκλεκτούς του. Άντε πάλι από την αρχή……..



Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014: ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

                         
Μέτοχος και συμμέτοχος στα πολιτικά πράγματα, για σαράντα χρόνια, φαντάζει πλέον σαν φυσικό το ενδιαφέρον για τις επικείμενες δημοτικές, περιφερειακές και τις λεγόμενες ευρωεκλογές. Έτσι, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014. θα γίνει προσπάθεια, σε τρεις αναρτήσεις( μια για κάθε επίπεδο εκλογής) καταγραφής κάποιων βασικών χαρακτηριστικών της εκολγικής διαδικασίας.

Μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του 2010, τα κόμματα- κατά κανόνα- έδιναν τα λεγόμενα χρίσματα στους υποψηφίους, ακόμη και για τους υποψηφίους στα χωριά μας. Βεβαίως, παλιότερα η κομματική επιλογή θεωρείτο προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε επιτυχία, προσωπική ή παραταξιακή, ενώ, σταδιακά, προβλήθηκε το μοντέλο του «ανεξάρτητου».

Σήμερα όλοι ή σχεδόν όλοι, παρουσιάζονται, κομματικά ανεξάρτητοι- πλην ορισμένων υποψηφίων σε μεγάλες πόλεις, καθώς οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το Κ.ΚΕ. Η «ανεξαρτητοποίηση» αυτή θεωρήθηκε ως μοναδική λύση για τη θεραπεία κάθε νόσου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στους «ανεξάρτητους» και την εκλογική επικράτηση. Σε τούτες τις εκλογές, οι περισσότεροι συνδυασμοί, φαίνεται να έχουν αποκηρύξει το κομματικό παρελθόν των υποψηφίων, επιδιώκοντας να κερδίσουν την υποστήριξη του εκλογικού σώματος

Κανένας όμως δεν μας εξηγεί πόσο κοστίζει η προεκλογική διαδικασία, ποιος καλύπτει τη δαπάνη και έναντι ποιών ανταλλαγμάτων. Η ένοχη αυτή σιωπή, μας επιτρέπει να εικάζουμε ότι επιχειρηματικά συμφέροντα προωθούν δικούς τους δημάρχους. Αν είναι έτσι, τότε πολύ σύντομα θα νοσταλγούμε την εποχή της κομματικής επιλογής. Και αυτό γιατί είναι προτιμότερο να έχουμε έναν κομματικό δήμαρχο παρά έναν δήμαρχο εξαρτημένο από έναν επιχειρηματία.

Σε πολλές περιπτώσεις τα νέα πρόσωπα, που διεκδικούν δημαρχιακό αξίωμα, χρησιμοποιούν ίδιες -και ίσως χειρότερες- μεθόδους από αυτές που υποτίθεται καταλογίζουν στους εκπροσώπους του κατεστημένου. Σε κάθε περίπτωση, ο εκφερόμενος δημόσιος λόγος των νέων υποψηφίων δεν κομίζει τίποτα καινούργιο και ρηξικέλευθο, αντίθετα είναι αφυδατωμένος ιδεολογικά, εύπεπτος και μαξιμαλιστικός. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά παραπέμπουν στην εποχή του Μαυρογιαλούρου.

 

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

1 ΜΑΗ 1976: Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ


          

Για τον Παναγούλη έχουν γραφεί πολλά και αποτελεί το σύμβολο για τους δημοκρατικούς πολίτες. Το μικρό αυτο αφιέρωμα της Νάντιας Βασιλειάδου (Ελευθεροτυπία,30/4/2013) βοηθάει στο να μην ξεχαστεί η θυσία του στα πέτρινα χρόνια.
         
 «Μην περπατάς πίσω μου, δεν μπορώ να σε οδηγήσω, μην περπατάς μπροστά μου, δεν μπορώ να σε ακολουθήσω, περπάτα πλάι μου και γίνε φίλος μου», Αλέκος Παναγούλης, 2 Ιουλίου 1939-1 Μαΐου 1976. Ο χαμός του Παναγούλη πάγωσε την Πρωτομαγιά του 1976.

Το τρακαρισμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Αλέκος Παναγούλης στον τόπο όπου έγινε το δυστύχημα.Ο κορυφαίος αγωνιστής κατά της δικτατορίας, ο άντρας με την ασυμβίβαστη προσωπικότητα και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο, σκοτώθηκε σε ένα μυστηριώδες τροχαίο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, προκαλώντας σοκ στην ελληνική κοινωνία, που μόλις είχε βγει από το γύψο της επταετίας και προσδοκούσε από τον Παναγούλη αλήθειες που πιθανόν να την οδηγούσαν σε άλλες επιλογές.

Το Fiat Mirafiori του, δώρο της συντρόφου του Οριάνας Φαλάτσι, έφυγε από την πορεία του και έπεσε σε υπόγειο κατάστημα επί της λεωφόρου, κάθετα στην πορεία. Το ανακοινωθέν της Τροχαίας έκανε λόγο για τροχαίο, όμως ακόμη και σήμερα τα ερωτηματικά γύρω από το συμβάν παραμένουν αναπάντητα. «Τον σκότωσαν τον Αλέκο», είχε καταγγείλει τότε η οικογένεια. Η περίπτωση της πολιτικής δολοφονίας, παρά το γεγονός της αποκλειστικής προβολής του «τροχαίου ατυχήματος» από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της εποχής, εξετάστηκε επίσημα από τον εισαγγελέα Τσεβά, χωρίς όμως να καταλήξει σε ανάλογο συμπέρασμα.



Το πρωινό της Πρωτομαγιάς, στη γωνία Βουλιαγμένης και Ολγας στον Αγ. Δημήτριο, όπου βρίσκονταν τα συντρίμμια του αυτοκινήτου, συνέρρεε πλήθος κόσμου.
      
 Λίγη ώρα αργότερα, έφθανε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, προκειμένου να ενημερωθεί για το γεγονός.Οπως επισημαίνει σήμερα ο αδερφός του Α. Παναγούλη Στάθης, «είχαμε ζητήσει από τις αρχές να κλείσουν το δρόμο, αλλά το αίτημά μας δεν είχε γίνει δεκτό. Ο χώρος παρέμεινε αφύλακτος και ο καθένας θα μπορούσε να αλλοιώσει στοιχεία».

Λίγες μέρες πριν, ο Α. Παναγούλης είχε ζητήσει συνάντηση με τον Καραμανλή. Στις εκλογές του 1974, ο Παναγούλης είχε εκλεγεί βουλευτής στη Β' Αθηνών με την Ενωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις. Γρήγορα όμως ήρθε σε ρήξη με την ηγεσία του κόμματος και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Σε αναφορές του είχε κάνει λόγο για συνεργασία πολιτικών του κόμματός του με την απριλιανή δικτατορία. Στις καταγγελίες που έκανε για ανάμιξη πολλών πολιτικών με το καθεστώς, ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Ε. Αβέρωφ και τον Δ. Τσάτσο.


Λίγο καιρό μετά το συμβάν, αποκαλύφθηκε ότι κατείχε φακέλους με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις εις βάρος πολιτικών που συνεργάστηκαν με τα όργανα ασφαλείας κατά την επταετία (φάκελος ΕΣΑ). Η αποκάλυψή τους ήξερε πως θα τάραζε τότε το πολιτικό σκηνικό και είχε θελήσει να ενημερώσει για το θέμα τον πρωθυπουγρό Κ. Καραμανλή. Η πρόθεσή του να κάνει αποκαλύψεις τον είχε φέρει αντιμέτωπο με πιέσεις εντός Βουλής, όσο και με απειλές για τη ζωή του.

Λίγες μέρες μετά τα γεγονότα, ο 31χρονος τότε Μιχάλης Στέφας από την Κόρινθο παρουσιάστηκε στον ανακριτή Τσεβά και δήλωσε: «Εγώ είμαι ο οδηγός του αυτοκινήτου που ψάχνετε. Ηταν δυστύχημα». Είπε πως ανήκει στην οργάνωση «Ρήγας Φεραίος», γεγονός που αμέσως μετά διαψεύστηκε. Ολη η χώρα αναζητούσε τότε μια βυσσινί Τζάγκουαρ με ξένες πινακίδες, η οποία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χτύπησε το όχημα του Παναγούλη και εξαφανίστηκε. Ο οδηγός ομολόγησε ότι μετά το χτύπημα εξαφανίστηκε γιατί φοβήθηκε.Τελικώς, ο Στέφας δικάστηκε σε 16 μήνες φυλάκιση για τροχαίο. Η οικογένεια είχε αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της δίκης του, γιατί, όπως είπαν, δεν τον θεωρούσαν ύποπτο ή προβοκάτορα.

«Πριν από ένα δυο χρόνια πέθανε, χωρίς ποτέ να δοθεί συνέχεια στις καταγγελίες της Φαλάτσι ότι πρόσωπα που σχετίζονταν με την υπόθεση και είχαν σχέση με ιταλικές ακροδεξιές οργανώσεις τα είχαν δει στην Ιταλία πριν από τη δολοφονία», λέει ο Σταύρος Καράμπελας, πρόεδρος της ΕΔΗΚ (Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου), που επιδιώκει να μεταφέρει σήμερα τα πολιτικά ιδεώδη του Παναγούλη στη σύγχρονη πολιτική ζωή.

Πρόεδρος της ΕΔΗΝ (Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία) είναι ο Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, γιος του συναγωνιστή του Αλ. Παναγούλη στην απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου, Γιάννη Κλωνιζάκη.

Ο Παναγούλης λιποτακτεί, ενώ υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, αρνούμενος να υπηρετήσει τη χούντα. Ιδρύει την οργάνωση Ελληνική Αντίσταση. Αυτοεξορίζεται στην Κύπρο, για να καταστρώσει σχέδιο δράσης.Επανέρχεται στην Ελλάδα και, μαζί με στενούς του συνεργάτες, σχεδιάζει τη δολοφονία του δικτάτορα Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968, κοντά στη Βάρκιζα. Αποτυγχάνει και συλλαμβάνεται. Δικάζεται από το Στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου, όπου δεν διστάζει, από τη θέση του κατηγορουμένου, να εξαπολύσει κατηγορητήριο στους στρατοδίκες. Καταδικάζεται σε θάνατο στις 17 Νοεμβρίου 1968. Η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται από συναγωνιστές του, κι έτσι οι δικτάτορες δεν τολμούν ποτέ να εκτελέσουν την ποινή.Υποβάλλεται σε φρικτά σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια, αλλά δεν υποκύπτει στιγμή. Η στάση του τσακίζει τα νεύρα των βασανιστών του. Δραπετεύει από τις Φυλακές Μπογιατίου όπου εκρατείτο, στις 5 Ιουνίου 1969.Συλλαμβάνεται εκ νέου και οδηγείται προσωρινά στο στρατόπεδο Γουδή, για να μεταφερθεί ύστερα από ένα μήνα και πάλι στις Φυλακές Μπογιατίου, όπου τον περιμένει απομόνωση στο κελί «Τάφος». Επιχειρεί να δραπετεύσει αρκετές φορές - και το πετυχαίνει μία από αυτές.Αρνείται την εύνοια της γενικής αμνηστίας που έδωσε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατουμένους -έπειτα από διεθνείς πιέσεις- και τελικά αποφυλακίζεται λίγους μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 1973.Διαφεύγει στη Φλωρεντία της Ιταλίας, για να δώσει νέα πνοή στην αντίσταση.



** Με πρωτοβουλία της «Ελευθεροτυπίας» φιλοτεχνήθηκε μνημείο (μάρμαρο με χαρακτικό) για τον μεγάλο αγωνιστή. Βρίσκεται στην πλατεία Αλ. Παναγούλη, κοντά στην ομώνυμη στάση του Μετρό στον Αγιο Δημήτριο, στο σημείο όπου εκτυλίχθηκαν τα δραματικά συμβάντα της Πρωτομαγιάς του '76.Η Φαλάτσι, που λύγισε μπροστά στη σορό του ήρωα της Αντίστασης
                       
«Τώρα που σκοτώθηκε ο Αλέκος, θα γεννηθώ εγώ». Ηταν τα πρώτα λόγια που είπε η Οριάνα Φαλάτσι, όταν έφτασε συντετριμμένη στο ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού το βράδυ της τραγωδίας.


Τα δημοσιεύματα της «Ε» για τον Παναγούλη

Στους δημοσιογράφους που τη ρώτησαν γιατί έφερε πραγματογνώμονες, αφού υποτίθεται ότι ήταν ατύχημα, η Φαλάτσι απάντησε με μια άλλη ερώτηση: «Ποιος είπε ότι ήταν ατύχημα;» και προχώρησε προς την έξοδο του αεροδρομίου.


Κρύφτηκε σε ένα γαλάζιο Φολκσβάγκεν. Το αυτοκίνητο κατευθύνθηκε στον τόπο όπου πριν από μερικές ώρες είχε συναντήσει το θάνατο ο Αλέξανδρος Παναγούλης. Η Φαλάτσι διέσχισε τρέχοντας το δρόμο, έσπρωξε θυμωμένη τους χωροφύλακες, που προσπαθούσαν να την εμποδίσουν, και πλησίασε τα συντρίμμια του αυτοκινήτου.

«Φαινόταν οργισμένη με όλους. Μόνη μέσα στη νεκρική σιγή χάιδεψε τον άμορφο σωρό των σιδερικών, τον σκεπασμένο με μισομαραμένα λουλούδια. Ενα φλας άστραψε. Σήκωσε το πρόσωπό της και είπε με βραχνή, τρεμουλιαστή φωνή στο δημοσιογράφο που τη φωτογράφισε: "Θα σου σπάσω τη μύτη αν το ξανακάνεις. Τ' ορκίζομαι στ' όνομα του Παναγούλη. Και σένα και όλων των Ελλήνων φασιστών. Ακούστε το όλοι σας". Γύρισε προς το πλήθος που την παρακολουθούσε. Ολοι σας, πρόσθεσε και έτρεξε πάλι προς το αυτοκίνητό της. Φτάνοντας εκεί έχασε τελείως την ψυχραιμία της και ρίχτηκε σαν πληγωμένο αγρίμι πάνω σε ένα δημοσιογράφο. Χρειάστηκε η επέμβαση των φίλων που τη συνόδευαν για να ησυχάσει και να μπει στο γαλάζιο Φολκσβάγκεν που αμέσως εξαφανίστηκε με κατεύθυνση προς την Αθήνα», περιγράφει το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας».

Η γυναίκα, που πήγε στην πρώτη γραμμή του πολέμου στο Βιετνάμ, που έζησε μέσα στους Φενταγίν, που την έτρεμαν αρχηγοί κρατών, η σκληρή και δυναμική δημοσιογράφος Οριάνα Φαλάτσι είχε λυγίσει, όπως κατέγραψε ο Τύπος, μπροστά στη σορό του ήρωα της Ελληνικής Αντίστασης. Δίπλα στη μάνα του Παναγούλη, όρθια, είχε καρφωμένα συνέχεια τα μάτια της σε όλη τη νεκρώσιμη ακολουθία, πάνω στο πρόσωπο του μεγάλου νεκρού.