Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΜΙΑ 5ΕΤΙΑ- ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ...........

Τι δείχνουν τα "κρυφά" γκάλοπ στις 13 Περιφέρειες της Χώρας

Επιχειρώντας να σχολιάσω τα τεκταινόμενα στις εκλογές για τη διοίκηση των 13 Περιφερειών της χώρας, θυμήθηκα τον τίτλο, από την πιο ποιοτική και μοναδική στην τότε δημόσια ραδιοφωνία εκπομπή της αξέχαστης Μαρίας Ρεζάν, « Έτσι μια ώρα χωρίς πρόγραμμα».


Αν στην περίπτωση των εκλογών για την ανάδειξη δημάρχων, κυρίαρχο στοιχείο είναι η άγνοια και η σκοπιμότητα, στις εκλογές για τις Περιφέρειες, σχεδόν όλοι, τις βλέπουμε σαν μια αναγκαία- διαδικαστικού τύπου, διεκπεραίωση- αγγαρεία.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν:

-Έλλειψη περιφερειακής συνείδησης από τους πολίτες- εκλογείς

-Ξενόφερτος, νεοπαγής και ευνουχισμένος θεσμός

-Σημείο αναφοράς στη συνείδηση μας εξακολουθεί να παραμένει ο Νομός

-Η πολιτική συμπεριφορά των αιρετών και υποψηφίων.

- Η καταγραφή της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Και άλλοι ενδεχομένως παράγοντες θα μπορούσαν αναφερθούν.

Εξετάζοντας τον κάθε παράγοντα χωριστά, αλλά και αθροιστικά, διαπιστώνουμε ότι οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές δεν ενδιαφέρουν, παρά μόνον τους υποψηφίους και ίσως και κάποιους ιδιοτελείς πολίτες- πελάτες.

Άπειρα είναι τα παραδείγματα των πολιτών που εναγωνίως επιζητούν την παρουσία του κράτους στο Νομό. Οι διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια νομικά Πρόσωπα και οι οργανισμοί, λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς πολιτικό έλεγχο και ιεραρχική δομή, ούτε σε επίπεδο Νομού ούτε σε επίπεδο Περιφέρειας.

Για τον ανυποψίαστο όμως πολίτη, η κρατική παρουσία – προστασία στο νομό είναι ανύπαρκτη, ενώ η πολιτική συμπεριφορά των εκλεγμένων είναι διαμεσολαβητική, δηλαδή μεσολαβούν ώστε κάποιες υπηρεσίες είτε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είτε να προβούν σε χαριστικές πράξεις.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν ούτε τον θεσμό των Περιφερειών ούτε πολλά από τα .πρόσωπα, παρά μόνο κατόπιν συναλλαγής..

Το Βράδυ όμως των εκλογών της 18ης Μαΐου 20104 οι τηλεπαρουσιαστές μαζί με τους τηλεμαϊντανούς θα επιχειρήσουν να προσδώσουν πολιτικά χαρακτηριστικά.

Και από την επόμενη των εκλογών, όλοι οι τηλεμαϊντανοί, μαζί με τους λαλίστατους εκπροσώπους της πολικής και πανεπιστημιακής κοινότητας θα προβαίνουν σε βαρύγδουπες δηλώσεις και «βαθυστόχαστες» αναλύσεις, ενώ ο « περήφανος» λαός θα βρίζει τους εκλεκτούς του. Άντε πάλι από την αρχή……..



Δεν υπάρχουν σχόλια: