Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014: ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ ΠΑΛΙΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

                         
Μέτοχος και συμμέτοχος στα πολιτικά πράγματα, για σαράντα χρόνια, φαντάζει πλέον σαν φυσικό το ενδιαφέρον για τις επικείμενες δημοτικές, περιφερειακές και τις λεγόμενες ευρωεκλογές. Έτσι, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014. θα γίνει προσπάθεια, σε τρεις αναρτήσεις( μια για κάθε επίπεδο εκλογής) καταγραφής κάποιων βασικών χαρακτηριστικών της εκολγικής διαδικασίας.

Μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του 2010, τα κόμματα- κατά κανόνα- έδιναν τα λεγόμενα χρίσματα στους υποψηφίους, ακόμη και για τους υποψηφίους στα χωριά μας. Βεβαίως, παλιότερα η κομματική επιλογή θεωρείτο προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε επιτυχία, προσωπική ή παραταξιακή, ενώ, σταδιακά, προβλήθηκε το μοντέλο του «ανεξάρτητου».

Σήμερα όλοι ή σχεδόν όλοι, παρουσιάζονται, κομματικά ανεξάρτητοι- πλην ορισμένων υποψηφίων σε μεγάλες πόλεις, καθώς οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το Κ.ΚΕ. Η «ανεξαρτητοποίηση» αυτή θεωρήθηκε ως μοναδική λύση για τη θεραπεία κάθε νόσου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στους «ανεξάρτητους» και την εκλογική επικράτηση. Σε τούτες τις εκλογές, οι περισσότεροι συνδυασμοί, φαίνεται να έχουν αποκηρύξει το κομματικό παρελθόν των υποψηφίων, επιδιώκοντας να κερδίσουν την υποστήριξη του εκλογικού σώματος

Κανένας όμως δεν μας εξηγεί πόσο κοστίζει η προεκλογική διαδικασία, ποιος καλύπτει τη δαπάνη και έναντι ποιών ανταλλαγμάτων. Η ένοχη αυτή σιωπή, μας επιτρέπει να εικάζουμε ότι επιχειρηματικά συμφέροντα προωθούν δικούς τους δημάρχους. Αν είναι έτσι, τότε πολύ σύντομα θα νοσταλγούμε την εποχή της κομματικής επιλογής. Και αυτό γιατί είναι προτιμότερο να έχουμε έναν κομματικό δήμαρχο παρά έναν δήμαρχο εξαρτημένο από έναν επιχειρηματία.

Σε πολλές περιπτώσεις τα νέα πρόσωπα, που διεκδικούν δημαρχιακό αξίωμα, χρησιμοποιούν ίδιες -και ίσως χειρότερες- μεθόδους από αυτές που υποτίθεται καταλογίζουν στους εκπροσώπους του κατεστημένου. Σε κάθε περίπτωση, ο εκφερόμενος δημόσιος λόγος των νέων υποψηφίων δεν κομίζει τίποτα καινούργιο και ρηξικέλευθο, αντίθετα είναι αφυδατωμένος ιδεολογικά, εύπεπτος και μαξιμαλιστικός. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά παραπέμπουν στην εποχή του Μαυρογιαλούρου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: