Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

25 MAH 2014 : ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Με τούτη τη γραφή ολοκληρώνεται σήμερα η συνοπτική παρουσίαση των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στο Ευρωκοινοβούλιο.


Αν για τους θεσμούς των δήμων και των Περιφερειών φαίνεται να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τους πολίτες, για την εκλογή των Ευρωβουλευτών η εκλογή φαντάζει ως καθαρή διεκπεραιωτική πράξη, δηλαδή καθαρή αγγαρεία.

Και αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα τυχαίων παραγόντων, αλλά μια σταδιακή θεσμική και λειτουργική υποβάθμιση το ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπέρ των εθνικών κοινοβουλίων. Για το πώς βλέπουν το ρόλο τους οι ευρωβουλευτές, εύγλωττη είναι η προσωπική μαρτυρία ενός μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: « ο Ευρωβουλευτής πρώτα από όλα είναι βουλευτής για τον εαυτό του, μετά για το κόμμα του, μετά για την χώρα του, μετά για την ομάδα που έχει ενταχθεί η κομματική του ιδιότητα και τελευταία αισθάνεται βουλευτής σε κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο.

Τα εθνικά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά χρόνια τώρα αρνούνται να εκχωρήσουν αρμοδιότητες στο υπερεθνικό αυτό όργανο, για προφανείς λόγους. Η πολιτική αυτή βρίσκει σύμφωνες τις πολιτικές δυνάμεις τόσο της λεγόμενης δεξιάς όσο και της αριστεράς, ανεξάρτητα από σκεπτικό που προβάλλεται από την κάθε πλευρά..

Πρέπει ακόμη να ληφθεί υπόψη και η εικόνα του πολίτη για το Ευρωκοινοβούλιο. Οι περισσότεροι τον θεωρούν απόμακρο θεσμό και απρόσωπη είναι η σχέση μεταξύ εκλογέα και υποψηφίου. Τελευταία, με την καθιέρωση του σταυρού προτίμησης και για τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές μπορεί να αναπτυχθεί και προσωπική πολιτική σχέση.

Ένας ακόμη παράγοντας αποχής από την εκλογική διαδικασία είναι και η αίσθηση της έντονης διαφοροποίησης μεταξύ των πλουσίων χωρών – μελών της Ε.Ε. ,όπου οι οικονομικά ισχυρές χώρες επιβάλλουν στις μικρές και αδύναμες τις αποφάσεις τους, με βάση τα συμφέροντα τους.

Έτσι, αν κάποιος θα επιχειρούσε να καταγράψει το πολιτικό κλίμα των Ευρωεκλογών, θα έκανε λόγο για απαξία προς τους θεσμούς της Ε.Ε., η οποία, κατά την εκτίμηση μου, θα εκφραστεί με την αποχή ή με άκυρο ή λευκό.

Σε κάθε περίπτωση , η 25η Μαΐου θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις εκτιμήσεις μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: