Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΠΡΙΝ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΠΟΤΕ




Διαβάζοντας την ειδησιογραφία της τότε εποχής, αναδημοσιεύω ένα κείμενο που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της τότε ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα(θεσμοί σήμερα). Σκέφθηκα ότι αν αφαιρέσουμε  την ημερομηνία(4/12/2014) και τα ονόματα των τότε πρωταγωνιστών, η κατάσταση είναι η ίδια με τη σημερινή πραγματικότητα. Ολόκληρο το σχετικό δημοσίευμα με τον τίτλο έχει ως εξής:


Φτερό στον άνεμο των δανειστών οι «κόκκινες γραμμές» της συγκυβέρνησης - Παραδέχονται τα νέα μέτρα

Στο e-mail προς την τρόικα η κυβέρνηση περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 980 εκατ. ευρώ. Εκνευρισμός στο Μαξίμου για τη διαρροή του e-mail. Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δανειστών για να αποφασίσουν τι θα απαντήσουν στην Αθήνα. Για την Κυριακή 7/12, καλείται συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με βασικό αίτημα «Όχι στον προϋπολογισμό της φτώχειας»

Με άτακτη υποχώρηση αντί "κόκκινων γραμμών" και σκληρά μέτρα αντί "εξόδου από το μνημόνιο", η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επιχειρεί να πείσει την τρόικα να επιστρέψει για την 5η αξιολόγηση, ενώ τα περιθώρια για το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου είναι πλέον ασφυκτικά.

Εντός της ημέρας αναμένεται η απάντηση της τρόικας στο mail που απέστειλε το οικονομικό επιτελείο τα ξημερώματα της Κυριακής, για τη λήψη ακόμη μιας σειράς σκληρών μέτρων που θα δώσουν τη χαριστική βολή στη ρημαγμένη ελληνική κοινωνία. Η διαρροή του e-mail που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης προς την τρόικα, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου με τις κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως η διαρροή του έγινε από την πλευρά των δανειστών και η σκοπιμότητα μίας τέτοιας ενέργειας είναι ενδεικτική των πιέσεων που ασκούν στο Μαξίμου.

Στο e-mail που απέστειλε η ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται μέτρα συνολικού ύψους 980 εκατομμυρίων ευρώ και αυτά τα μέτρα προβλέπονται προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015 που η τρόικα θεωρεί πως θα δημιουργεί.

Μάλιστα, προκαλεί σοκ και η αποκάλυψη της εφημερίδας Καθημερινή πως στο e-mail περιλαμβάνονται προληπτικά μέτρα για πρώτη φορά από 1η Ιουλίου του 2015 σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στον προϋπολογισμό και δημοσιονομικό κενό όπως επιμένει η τροικα. 


* * *

Οι εξελίξεις της Τρίτης:

Αλλεπάλληλες επιβεβαιώσεις για τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση στην Τρόικα μέ e-mail, και περιμένει πλέον εναγωνίως την απάντηση. Την αρχική σιωπή διαδέχτηκε η επιβεβαίωση «από κύκλους του υπ. Οικονομικών» για τα νέα μέτρα 1+1 δισ., τα οποία ωστόσο επιχειρούν να εξωραϊσουν βαφτίζοντάς τα «προληπτικά». 

Παράλληλα, ο Ρίσι Γκογιάλ (που μετέχει στην Τρόικα ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ) δηλώνει ξεκάθαρα πως «Το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις δεσμεύσεις της» 

ΓΙα την Κυριακή 7/12, καλείται συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με βασικό αίτημα: «Όχι στον προϋπολογισμό της φτώχειας»

  Στο κυβερνητικό mail, προτείνονται:

  • αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό για τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία από το 6,5% ακόμη και στο 13%,
  • υποχώρηση στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα μετά την αντίδραση των δανειστών στο αρχικό της σχέδιο
  • νέους εισαγωγικούς μισθούς στο Δημόσιο από 1/1/2015 με: κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/7/2015 στο υπουργείο Οικονομικών και αντικατάσταση από μπόνους αποδοτικότητας, καθώς και νέα μείωση οδοιπορικών, εκτός έδρας και υπερωριών.
  • εφαρμογή κι άλλων μέτρων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, με άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.
  • αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Η τρόικα πάντως, επιμένει και σε νέες δραματικές περικοπές έως και 20% στις κύριες συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.

Περιμένοντας την τρόικα

Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα την Τετάρτη και μέχρι την Κυριακή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα τελειώσει η αξιολόγηση και το πακέτο μέτρων της επόμενης φάσης.

Στη συνέχεια θα καθοριστεί η διαδικασία για τη νέα συμφωνία μεταξύ εταίρων και δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση για το νέο μνημόνιο ή την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή, όπως ονομάζεται τώρα. Αυτό θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στενά χρονικά περιθώρια για την επικύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια 6 χωρών, τα οποία κλείνουν από τις 19 Δεκεμβρίου, λόγω εορτών, οι υπουργοί των 18 θα εξετάσουν το ενδεχόμενο παράτασης του σημερινού μνημονίου. Η κυβέρνηση επιθυμεί λίγες εβδομάδες αλλά το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του ζητούν λίγους μήνες.

Αισιόδοξος δηλώνει ο πρωθυπουργός

Αν και η επικείμενη συμφωνία με την τρόικα θα σημάνει αυστηρή επιτήρηση και νέα σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του στο 16ο Επενδυτικό Φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη διαβεβαίωνε ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιώσει την οικονομία της με έναν άνευ προηγουμένου γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο».

Αναδημοσίευση από  - See more at: https://left.gr/news/ftero-ston-anemo-ton-daneiston-oi-kokkines-grammes-tis-sygkyvernisis#sthash.PjbyWmrW.dpuf


Δεν υπάρχουν σχόλια: